logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Android 2DIN – jak udostępnić internet po awarii Wi-Fi? Sprawdzone rozwiązania

piterek-23 09 Sie 2025 17:54 972 9
REKLAMA
  • #1 21630246
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Cześć,

Mam w aucie radio Android 2DIN w którym padła karta Wi-Fi. Od jakiegoś czasu radio miewało humory przy łączeniu z telefonem udostępniającym internet – raz łączyło się bez problemu, a raz z wielkim trudem. Teraz już w ogóle nie wyszukuje żadnych sieci i nie łączy się z niczym. Naprawa raczej nieopłacalna, więc szukam alternatywy.

Próbowałem:
    - dwie starsze karty Wi-Fi na USB – nie działaja, system w radiu jest chyba za bardzo okrojony
    - dwa modemy USB (Huawei E156G i E3372) + karta Aero2 – też nie działa
    - dapter microUSB–LAN – działa, radio ma internet, ale to nie jest zbyt wygodne.

Chciałbym mieć możliwość udostępniania internetu z telefonu do radia, a najlepiej mieć też opcję włożenia karty SIM/modemu USB i korzystania z Aero2
    Szukam czegoś małego, bezproblemowego, co podłączę do gniazda zapalniczki w aucie, które odcina zasilanie chwilę po zamknięciu auta.

Macie jakieś sprawdzone pomysły lub sprzęty, które mogłyby się sprawdzić?

Z góry dzięki za podpowiedzi.
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 21630497
    marcinosz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Po prostu, Kabel USB-A na USB-C tethering w telefonie i jazda, przy okazji se telefon podładujesz 🙃
  • REKLAMA
  • #4 21630699
    piterek-23
    Poziom 33  
    marcinosz napisał:
    Po prostu, Kabel USB-A na USB-C tethering w telefonie i jazda, przy okazji se telefon podładujesz 🙃

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :)
    Znalazłem to w telefonie, uruchomiłem ale w radiu nie wiem co mam zrobić aby mieć internet.
    misiek1111 napisał:
    Twardy reset robiłeś?

Oczywiście, że tak.

Szukałem w internecie coś małego i znalazłem MR3020, WT3020 - podobno można nawet na to wrzucić OpenWRT. Co o tym myślicie? Ogólnie wolałbym nie kombinować z telefonem, w sensie kable czy Android auto i takie tam. Wcześniej udostępniłem internet w telefonie i to było OK, a gdybym mógł mieć to jak wcześniej i do tego opcję Aero2 to już będzie super.
  • #5 21630718
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Co to za radio?
    Może ma router na BT.
    piterek-23 napisał:
    marcinosz napisał:

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje

Możliwe, że trzeba coś włączyć w ustawieniach serwisowych.
  • REKLAMA
  • #6 21630729
    piterek-23
    Poziom 33  
    Radio to chińczyk stylizowany na radio Forda. Nie bardzo nawet wiem czy ma to jakąś firmę czy coś bo nic nie ma na froncie czy obudowie. Na pewno nie jest pierwszej młodości, montował to poprzedni właściciel auta.
  • #7 21630743
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Zobacz, czy w ustawieniach możesz wejść do trybu serwisowego/fabrycznego itp.
    Może chcieć pin - po tym poznasz, że to właściwa opcja.
    Sprawdź w ustawieniach, czy ma wbudowany modem GSM.
  • REKLAMA
  • #8 21630800
    piterek-23
    Poziom 33  
    Kombinuję na różne sposoby ale nie mam pojęcia jak wejść w tryb serwisowy.
  • #9 21630897
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    >>21630800 Jak wchodzisz w "ustawienia" tego radia, o ile masz taką zakładkę, to tam powinny być "informacje o urządzeniu".
    Nawet, jeżeli to jest stary Chińczyk, to nie wydaje mi się, żeby WiFi miało osobną kartę, jak w komputerze. W tego typu konstrukcjach raczej jest to osobny układ. I tak jak wyżej Forumowicze sugerowali, może być potrzebny albo twardy reset, albo zmiana szczegółowych ustawień radia (np. włączenie WiFi).
    Bez wiedzy o tym, jaki to model radia, nie ma co "gdybać", jak je włączyć.
    Chyba, że - znowu, jak wyżej sugerowano - udostępniać kablem Internet z telefonu.
    Pozdrawiam.
  • #10 21631226
    piterek-23
    Poziom 33  
    Wieczorem jeszcze raz sprawdzę w opcjach.
    Połączenie Wi-Fi już od długiego czasu miało humory ale jakoś działało, a teraz nic, a nic. Reset ustawień z menu wszystkiego po kolei czy całego radia kompletnie nic nie zmienią. Podejrzewam, że co fizycznie padło bo wxhodząc w ustawienia połączenia, Wi-Fi włączone i szuka sieci w pobliżu, nic nie znajduje i tak w nieskończoność - radio mam na stole teraz i bloku sieci od groma, a on nic kompletnie nie znajduje - nawet jak telefon przystawie przy samym radiu.

Zamówiłem router Cudy TR1200, będę chciał na to wrzucić OpenWRT, WAN skonfigurować jako LTE + Wi-Fi z priorytetem na Wi-Fi, a do radia połącze poprzez LAN (adapter USB-LAN)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio samochodowe Android 2DIN z uszkodzoną kartą Wi-Fi, które przestało wykrywać sieci i łączyć się z internetem udostępnianym z telefonu. Próby podłączenia starszych kart Wi-Fi USB oraz modemów USB Huawei E156G i E3372 z kartą Aero2 nie przyniosły efektu, prawdopodobnie z powodu ograniczeń systemu radia. Adapter microUSB–LAN zapewnia dostęp do internetu, ale jest niewygodny w użytkowaniu. Poszukiwane jest małe, bezproblemowe urządzenie zasilane z gniazda zapalniczki samochodowej, które umożliwi udostępnianie internetu z telefonu lub korzystanie z modemu USB/karty SIM, z automatycznym odcięciem zasilania po wyłączeniu auta. Rozwiązania obejmują wykorzystanie adapterów sieciowych kompatybilnych z systemem radia, przenośnych routerów 4G/LTE z funkcją hotspot, a także powerbanków z funkcją zasilania i automatycznym wyłączaniem. Kluczowe jest dobranie sprzętu kompatybilnego z ograniczonym systemem Android radia 2DIN oraz zapewnienie stabilnego źródła zasilania w samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA