logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik od pralki sterowany Arduino: regulacja obrotów, kierunku i startu/zatrzymania

el_oscyppo 03 Lut 2022 14:21 1116 1
REKLAMA
  • #1 19861778
    el_oscyppo
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Cześć,
    dorwałem silnik od pralki i chciałbym wysterować jego obroty oraz kierunek. Co do obrotów to prosta sprawa: pomiędzy silnikiem a źródłem zasilania będzie regulator mocy. Natomiast chciałbym elektronicznie sterować kierunkiem obrotów (oraz startem/zatrzymaniem), np. przez mikrokontroler typu arduino. Chcę wykorzystać 4-kanałowy moduł z przekaźnikowy i poczyniłem taki oto schemat koncepcyjny:

Silnik od pralki sterowany Arduino: regulacja obrotów, kierunku i startu/zatrzymania

Styki 1, 2 silnika to szczotki
    Styki 3, 4 silnika to stojan
    Przekaźniki oznaczone kolejno:
    P1 - do załączania fazy ze źródła zasilania (normalnie otwarte, rozłączone)
    P2 - do załączania przewodu N ze źródła zasilania (normalnie otwarte, rozłączone)
    P3, P4 - w stanie normalnie zamkniętym łączą styk 2 i styk 4 oraz fazę ze stykiem 3 silnika (obroty w jedną stronę), natomiast w stanie normalnie otwartym po przełączeniu łączą odpowiednio styk 2 i styk 3 oraz fazę ze stykiem 4 silnika (obroty w drugą stronę)

Problem polega na tym, że P3 i P4 powinny działać synchronicznie i nie może być sytuacji że jeden z nich jest przełączony, a drugi nie lub na odwrót. Częściowym rozwiązaniem może jest każdorazowe rozłączanie P1 i P2 celem odcięcia źródła zasilania, następnie przełączenie P3 i P4 wraz z weryfikacją stanu i dopiero ponowne załączenie P1 i P2 - ale obawiam się, że w przypadku awarii któregoś z przekaźników może dojść do zwarcia.

Czy ktoś ma pomysł jak tą logikę uprościć nie dokładając przy tym żadnych dodatkowych elementów? (Podświadomie czuję, że da się to zrobić, tylko może zabrakło mi wyobraźni dla lepszej koncepcji połączeń.)

PS oczywiście w układzie będą dodatkowe zabezpieczenia przed zwarciem i bezpieczniki, ale na rysunku wszystko to pominąłem celem zobrazowania jedynie problemu.

PS2 posiłkowałem się tymi rysunkami:
    Silnik od pralki sterowany Arduino: regulacja obrotów, kierunku i startu/zatrzymania Silnik od pralki sterowany Arduino: regulacja obrotów, kierunku i startu/zatrzymania
  • REKLAMA
  • #2 19861913
    kleryk02
    Poziom 2  
    Siema.

Generalnie wykorzystał bym dwie osobne niezależne płytki z przekaźnikami ktore mają zamienione biegunowości - to w celu regulacji obrotow w lewo albo w prawo. Za nimi regulator napiecia ktory steruje obrotami silnika. Do sterowania przekaźników sygnał z arduino ktory ma sie aktualnie załączyć a który wyłączyć w danej chwili z odpowiednim opóźnieniem.
REKLAMA