logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budżetowe radio samochodowe z Androidem - problem z bluetooth oraz wi-fi

William Blore 03 Lut 2022 18:21 7152 8
REKLAMA
  • #1 19862271
    William Blore
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Już tłumaczę. Niedrogie radio samochodowe z systemem android. Posiada slot na kartę sim (wiecie, mobilny internet), ale na razie próbowałem korzystać z mobilnego internetu ze smartfona (mobilny hotspot, też wiecie ;-)). I ta funkcja działa bardzo kapryśnie. Telefon z androidem to Poco X3 NFC z Androidem 11-tką na pokładzie. Zawsze wsiadając do auta muszę włączyć w smartfonie mobilny hotspot, tak samo gdy wysiadam z auta, mobilny hotspot nie wyłączy się automatycznie - mało ergonomiczne.

(Przechodząc do meritum :-))
    1. Ale nadal, pomimo tego, radio bardzo często nie łapie tego internetu z telefonu. Tj. Telefon ma włączony mobilny hotspot, radio ma włączone wi-fi, a mimo to nie ma połączenia.

2. W telefonie mam włączony bluetooth, w radiu też mam włączony bluetooth, mimo to bardzo często urządzenia nie parują się automatycznie. Bluetooth potrzebuję aby radio działało jako zestaw głośnomówiący, to dla mnie ważna funkcja.

Zastanawiam się, że może coś źle skonfigurowałem? Odnośnie bluetooth: czy powinienem parować smartfon z radiem (tj. przeklikać to w radiu) czy może ustawić to w smartfonie? Czy może to bez różnicy w tym wypadku?

Odnośnie wi-fi, to chciałbym aby urządzenia parowały się prawie automatycznie (tzn. włączam mobilny hot spot w smartfonie, włączam radio, reszta powinna 'dziać się sama'?), a w ogóle idealnie, chciałbym aby parowały się całkowicie automatycznie (gdy oba są włączone i są w swoim zasięgiu).

Chciałbym też aby tak działo się za każdym razem, nie zaś tylko czasami - to chyba oczywiste :-)

Aha, radio jest mocno-niemarkowe, ale załączam też zrzut ekranu z jego parametrami - to powie więcej niż sam model urządzenia.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrowienia!

Budżetowe radio samochodowe z Androidem - problem z bluetooth oraz wi-fi
  • REKLAMA
  • #2 19862520
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1239
    William Blore napisał:
    czy powinienem parować smartfon z radiem (tj. przeklikać to w radiu) czy może ustawić to w smartfonie? Czy może to bez różnicy w tym wypadku?

A telefon podłączasz do głośnika, czy głośnik do telefonu? Zawsze z urządzenia głównego się łączysz, czyli telefon.
    Nie lepiej było Ci do starego radia dokupić Xiaomi Roidmi? Taniej i lepiej jak tani chiński badziew aka "radio".
  • REKLAMA
  • #3 19863290
    William Blore
    Poziom 9  
    Dzięki! Nie byłem pewny, bo ostatecznie oba urządzenia mają system android, ale teraz sprawdzę.
    Ale tej drugiej uwagi chyba nie załapałem. Tj. Xiaomi Roidmi to po prostu ładowarka przypinana do gniazda 'zapalniczki' w samochodzie, tak?
  • #4 19863352
    OPservator
    Poziom 39  
    William Blore napisał:
    Xiaomi Roidmi to po prostu ładowarka przypinana do gniazda 'zapalniczki' w samochodzie, tak?

Transmitter FM po Bluetooth. Ustawiasz sobie np. 88.8 FM, ustawiasz na radiu, łączysz się z nim po BT i działa.
  • REKLAMA
  • #5 19864118
    William Blore
    Poziom 9  
    Tzn. coś takiego + sensowny uchwyt na telefon... Tak, nadążam. Niemniej telefon ma niecałe 6cali, zaś radio około 10... a to jest dosyć znaczna różnica.

Czy ktoś przećwiczył może udostępnianie internetu ze smartfonu do radia za pomocą mobilnego hot spotu? W ostateczności zgłoszę się do operatora i opłacę sobie kolejną kartę sim z mobilnym internetem, specjalnie do radia. Ale obecnie wolałbym pobierać mobilny internet ze smartfonu, tylko potrzebuję to lepiej skonfigurować.

Podkreślam, chciałbym aby to łączyło się automatycznie, gdy tylko włączone radio będzie w zasięgu smartfona.

Druga rzecz, ta technologia mi wyraźnie szwankuje, w efekcie, często w ogóle nie mam internetu w radiu.

Ktoś coś poradzi? Z góry wielkie dzięki ;-)
  • #6 19864188
    OPservator
    Poziom 39  
    Udostępnianie z telefonu jest bez sensu, bo w momencie dzwonienia (czy ty, czy ktoś do Ciebie) telefon "wypada" z sieci internetowej.

Do radia SIM, połączenie po BT i powinno śmigać. BT połączy się dopiero po pełnym rozruchu radia, nie wiem jak konfigurowanie automatycznego łączenia w Androidzie, ale na pewno się da.
  • #7 19912128
    William Blore
    Poziom 9  
    OPservator napisał:
    William Blore napisał:
    czy powinienem parować smartfon z radiem (tj. przeklikać to w radiu) czy może ustawić to w smartfonie? Czy może to bez różnicy w tym wypadku?

A telefon podłączasz do głośnika, czy głośnik do telefonu? Zawsze z urządzenia głównego się łączysz, czyli telefon.
    .

Przetestowałem, niestety porada powyżej nie znalazła zastosowania. Tj. kiedy próbuję parować po bluetooth z poziomu smartfonu, na ekranie smartfona pojawia się 6 cyfrowy kod, którego nie mam gdzie wpisać w Radiu z Androidem.

Natomiast, gdy próbuję parować z poziomu radia z androidem, wtedy jednak udaje mi się nawiązać połączenie, ale... nadal, nie jestem w stanie ustawić całkiem automatycznego parowania, ponadto połączenie bluetooth jest paskudnie kapryśne, notorycznie się urywa.

Wiem, że to trochę mało precyzyjne, ale nie wiem co mogę tutaj dodać. Nie jestem pewien na 100%, ale sądzę, że radio jest w jakiś sposób kopnięte, nie zaś tylko błędnie skonfigurowane.

Ale może, mimo to, ktoś z Was coś tutaj doradzi?
  • REKLAMA
  • #8 21381780
    sowa7711
    Poziom 9  
    Mam podobne problemy ze swoim Rockchip Sofia 3GR car.
    Moim częściowym rozwiązaniem jest 1. Jeśli nie łączy, nie wykrywa hot spot mojego telefonu Restart połączenia Wi Fi w radiu - zwykle pomaga
    2. U mnie, nie wiem czy u Ciebie też ,nawet jeśli jest nawiązane połączenie Wi Fi (wyświetlane jest aktywne połączenie ze strzałkami transferu) aplikacje internetowe jak przeglądarki, YT, Spotify nie uruchamiają się w pełni twierdząc że takie nie jest nawiązane. Radą na to jest wejście w ustawienia godziny i automatycznej strefy czasowej i wyłączenie, ponowne włączenie. Apki natychmiast zaczynają prawidłowo pracować.
    Jeśli chodzi o bluetooth, to nie udane połączenia rzadziej występują i wystarcza reset BT w telefonie.
    Mam za to inny problem z BT bo podczas odtwarzania muzyki, lub mirrorlinkowaniu przez bluetooth, słychać w nieregularnych odstępach czasu dżwięk w postaci pyknięcia które przerywa na ułamek sekundy dźwięk.
  • #9 21382851
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1406
    Temat archiwalny - dyskusja nie toczyła się w nim od ponad 2 lat. Dodaj odpowiedź tylko jeśli masz poradę do dodania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z tanim radiem samochodowym z systemem Android, wyposażonym w slot na kartę SIM oraz funkcję łączenia się z internetem mobilnym przez hotspot smartfona (Poco X3 NFC z Androidem 11). Użytkownik zgłasza niestabilne połączenia Wi-Fi z hotspotem, które często nie nawiązują się automatycznie pomimo włączonych funkcji na obu urządzeniach. Dodatkowo, Bluetooth, wykorzystywany do zestawu głośnomówiącego, również działa niestabilnie – parowanie jest problematyczne, a połączenia często zrywają się. Wskazano, że udostępnianie internetu z telefonu jest zawodnym rozwiązaniem, zwłaszcza podczas połączeń głosowych, sugerując zamiast tego użycie karty SIM w radiu. Proponowano także alternatywne rozwiązania, takie jak transmiter FM Bluetooth (np. Xiaomi Roidmi) do przesyłania dźwięku. Jeden z uczestników dyskusji opisuje podobne problemy z radiem Rockchip Sofia 3GR car i podaje praktyczne metody poprawy stabilności połączeń Wi-Fi (restart połączenia, zmiana ustawień strefy czasowej) oraz Bluetooth (reset BT w telefonie). Mimo prób konfiguracji, automatyczne i stabilne łączenie się urządzeń pozostaje wyzwaniem, co może wskazywać na ograniczenia sprzętowe radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA