logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGL 12.220 EURO6 2015 - stacyjka nie gaśnie po wyciągnięciu kluczyka

djkaczor 05 Lut 2022 23:18 1857 3
REKLAMA
  • #1 19866903
    djkaczor
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Panowie potrzebuje Waszej pomocy.

Po powrocie z trasy i odstawieniu auta, po dłuższym czasie zaświeciła się belka ostrzegawcza (sam montowałem, podając zasilanie przez bezpiecznik z zabudowy - startuje z kluczykiem. Po otwarciu auta - choinka na licznikach (błąd funkcji silnika i kod kluczyka), włączony nawiew, tacho i inne.

Na pierwszy ogień poszły klucze zapasowe, bezpieczniki zarówno te w kabinie jak i pod - sprawne wraz z przekaźnikami. Kolejno stacyjka, odłączyłem wszystkie kostki - brak zmian. Odłączyłem na noc klemy.
    Dziś wracając do tematu sprawdziłem cewkę, rozrusznik, alternator - sprawne. Zastanowił mnie fakt, iż deska raz wskazywała poziom ADBLUE, a za chwile faktyczna wartość (3/4). Postanowiłem sprawdzić bezpieczniki od ADBLUE (B738 - stałe napięcie oraz B737 - napięcie po stacyjce, gdy jest uruchomiona).
    Po wyjęciu bezpiecznika B738 wszystko zgasło, a auto odpaliło i nie pokazało żadnego błędu... Poziom adblue wskazywało poprawny stan zbiornika - 3/4. Ten sam scenariusz po wypięciu bezpiecznika B737. Po wymianie bezpieczników na nowe, temat wrócił...

Znalazłem na elektrodzie podobny temat, jednak tam awarii uległ czujnik dpf. Odłączyłem wszystkie kostki od DPF oraz zbiornika ADBLUE - bez zmian. Odłączyłem wszystkie wtyczki pod maska auta (przepustowe), zarówno te po stronie pasażera jak i kierowcy - bez zmian. Mierząc pobór prądu na bezpiecznikach, okazało się, że każdy z nich dostaje napięcie (25 V) z wyjątkiem tempomatu. Dokonując pomiaru gniazda B737 okazało się, że zgodnie z opisem nie dostaje prądu od stacyjki, gdy nie ma kluczyka... Jednak drugi pin zamiast wskazać 0,00 V, wskazał na multimetrze 25,6 V - diagnoza: wiązka, która powinna być nieaktywna, dostaje skądś prąd... Wyrzuciłem bezpiecznik otwierając błędnie zamknięty obwód - część bezpieczników ma stale napięcie (prawidłowo), ale żaden z nich po wyjęciu nie odciął lewego prądu z B737... Wypięcie sterownika ZBR również niczego nie zmieniło.

Wracając do meritum. Wypięliśmy wszystkie kostki ze stacyjki, zbiornika ADBLUE, DPF'a, na przepustach (pod maska), sterowniku ZBR, module pompy PTO, wabco ECAS... Zero zmian, pin cały czas dostaje skądś stale napięcie 25 V. Sprawdzając wiązkę na pierwszy rzut oka - bez uszkodzeń. Powyższe wskazuje, że usterka musi być w kabinie??

Sprawdzając wiązkę, odpowiedzialny za pin z gniazda B737 to kabel 15001 (który idzie od stacyjki do gniazda) oraz kabel 15038 (który jest wyjściem zasilania na pompę adblue... Wyjściem, a nie cofka). Wiązka 15038 ginie mi w otulinie, w szeregu innych kabli. Nie jestem w stanie ogarnąć, w którym idzie kierunku i skąd pobiera prąd.
    Czy ktoś z Was ma dostęp do schematu i/lub jest w stanie wytłumaczyć mi, dokąd biegnie w/w. kabel (15038) z gniazda bezpieczników, którędy przebiega i czy coś po drodze poza przepustem kabiny jest (jakiś sterownik)? Jeśli tak, to gdzie?

Dziękuje z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19867185
    Chavez
    Poziom 25  
    Ocena: 294
    Miałem 2 podobne przypadki. Uszkodzona była instalacja elektryczna pod kabiną po lewej i pod pokrywą na silniku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19867278
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Zdejmij przedni zderzak, to 5 minut roboty, może Ci się rzucić w oczy od razu uszkodzona wiązka, jak pisze kolega.
    Dwa, jeżeli jesteś pierwszym właścicielem to powinieneś wiedzieć jak kolejnym sprawdź czy nie ma odcięcia zapłonu np. Ten czarny przycisk Na kluczyki obok otwierania centralnego zamka np. Wyłączenie zegarów - imobilajzer, lub czy masz alarm - syrenę - miałem kilka razy zalaną wodą, zero smrodu, a auto nie do zgaszenia cały czas otwarty obwód.
    Czy twoje auto ma zapinaną przyczepę? Bo jeżeli tak, jeżeli ten przewód którego szukasz nic nie da w rozwiązaniu, musiał byś zobaczyć czy w wiązce na sterowanie przyczepy nie ma zwarcia światła, ebs, biała wtyczka.
    I na koniec raz na jakiś czas wyciągasz kierownice i opuszczasz - tu mogło dojść do uszkodzenia jakiegoś przewodu elektrycznego.

Jeżeli to wersja w automacie odepnij wtyczkę po prawej i zobacz czy jest jakaś zmiana.

Podaj błędy. Auto nie było odpalane z pomocą?
  • #4 19867924
    djkaczor
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Dziekuje Panowie za szybka reakcje i podpowiedzi!

Dzis do akcji poszlo prucie wiazki za poszukiwaniem 15038 - kabel idzie od puszki z bezpiecznikami, pod kierownicą po to by wyjsc przez lewy (od strony kierowcy) przepust. Na przepuscie zmienia sie kolor z rozowego na zolto-pomaranczowy (oby was to nie zmylilo.. jak mnie moj elektryk.. grrr) kod kabla zostaje ten sam 15038. Przechodzi po ramie i wchodzi do pompy/modulu adblue. Odlaczona wtyczka niczego nie zmienia, miernik wskazuje zwarcie 15038 z kablem 90004.

Kabel 90004 dostaje stale napiecie z kabiny 24v, stad tez na przedmiotowym, winnym kablu 15038 pokazywalo sie 24v. Dla weryfikacji podanie na krotko napiecia 24h pod pin 90004 mimo odlaczonej wtyczki oddal na 15038 24v...

Skladam kabine, kipruje i biore sie za przejrzenie wiazki miedzy adblue, a kabina.

Auto kupione z pierwszej reki, takze historii nie znam, aczkolwiek wtyczka od pompy adblue z kablem 15038/90004 jest uszkodzona, wiec ktos juz chyba raz temat przerabial i nie do konca poprawnie.

Po wyciagnieciu bezpiecznika auto normalnie odpala i normalnie gasnie - nie pokazuje zandych bledow. Kiedy bezpiecznik jest wpiety, stacyjka i wszystko inne swiecilo z uwagi na cofke pradu przez f737 - brak możliwości diagnozy kompem (wszystkie sterowniki wariowaly), a bez bezpiecznika jest czysty komp. Auto - nie chodzi z przyczepa.
REKLAMA