Jako że jestem tutaj nowe Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zwracam się do was z następującym problemem, dotychczas korzystałem ze studia 5000 ale na bradleya. Jednakże jeśli pracowałem to typowo w przemyśle lub na twardo połączonym w sterowniku. Jako że nie miałem możliwości symulatora a jest ona mniej w tym momencie bardzo potrzebna postanowiłem zainstalować Tia portal oraz PLC SIM. Przy okazji chciałem także potraktować to jako naukę i edukację w Siemensowskim w środowisku. Zapoznając się z szeregiem tutoriali czy samouczków natrafiłem na dość proste sposoby możliwości konfiguracji symulatora tak aby korzystać z niego w pełnym wymiarze. Jednakże wciąż nie potrafię przeskoczyć jednej trudności która uniemożliwia mi za symulowanie czegokolwiek Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w tej sytuacji Z góry dziękuję.
1.
Na początku wybieram sobie typ PLC jak wyżej
2.
Następnie ustawienia i konfiguracka
3.
Sterownik pojawił mi się w urządzeniach, Następnie tworze prosty program.
4.
KIlkam w górnych narzędziach "Start Simulation"
5.
Wszystko się ładnie wgrywa
6.
Zaznaczam Start Module i Finish i wszystko dobrze przechodzi
7.
Przechodzę w "Go Online" i program się wykonuje
8.
Następnie przechodzę do PLC SIM i tworzę nowy projekt
9.
Lecz problem polega na tym, że w PLC SIM nie widzę sterownika, ani programu, które są obecne w TIA PORTAL.
Czy ktoś wie co robię źlę, albo jakie jest rozwiązanie tego problemu? Z góry dzięki za pomoc i sory jeśli robie coś mega amatorsko, ale dopiero zaczynam przygode z SIEMENSEM.
Pozdrawiam
1.
Na początku wybieram sobie typ PLC jak wyżej
2.
Następnie ustawienia i konfiguracka
3.
Sterownik pojawił mi się w urządzeniach, Następnie tworze prosty program.
4.
KIlkam w górnych narzędziach "Start Simulation"
5.
Wszystko się ładnie wgrywa
6.
Zaznaczam Start Module i Finish i wszystko dobrze przechodzi
7.
Przechodzę w "Go Online" i program się wykonuje
8.
Następnie przechodzę do PLC SIM i tworzę nowy projekt
9.
Lecz problem polega na tym, że w PLC SIM nie widzę sterownika, ani programu, które są obecne w TIA PORTAL.
Czy ktoś wie co robię źlę, albo jakie jest rozwiązanie tego problemu? Z góry dzięki za pomoc i sory jeśli robie coś mega amatorsko, ale dopiero zaczynam przygode z SIEMENSEM.
Pozdrawiam