logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

BladeRunner44 06 Lut 2022 18:36 987 5
  • #1 19868479
    BladeRunner44
    Poziom 3  
    Jako że jestem tutaj nowe Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zwracam się do was z następującym problemem, dotychczas korzystałem ze studia 5000 ale na bradleya. Jednakże jeśli pracowałem to typowo w przemyśle lub na twardo połączonym w sterowniku. Jako że nie miałem możliwości symulatora a jest ona mniej w tym momencie bardzo potrzebna postanowiłem zainstalować Tia portal oraz PLC SIM. Przy okazji chciałem także potraktować to jako naukę i edukację w Siemensowskim w środowisku. Zapoznając się z szeregiem tutoriali czy samouczków natrafiłem na dość proste sposoby możliwości konfiguracji symulatora tak aby korzystać z niego w pełnym wymiarze. Jednakże wciąż nie potrafię przeskoczyć jednej trudności która uniemożliwia mi za symulowanie czegokolwiek Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w tej sytuacji Z góry dziękuję.

Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku
    1.
    Na początku wybieram sobie typ PLC jak wyżej

2. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Następnie ustawienia i konfiguracka

3. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Sterownik pojawił mi się w urządzeniach, Następnie tworze prosty program.

4. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

KIlkam w górnych narzędziach "Start Simulation"

5. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Wszystko się ładnie wgrywa

6. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Zaznaczam Start Module i Finish i wszystko dobrze przechodzi

7. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Przechodzę w "Go Online" i program się wykonuje

8. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Następnie przechodzę do PLC SIM i tworzę nowy projekt

9. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku

Lecz problem polega na tym, że w PLC SIM nie widzę sterownika, ani programu, które są obecne w TIA PORTAL.

Czy ktoś wie co robię źlę, albo jakie jest rozwiązanie tego problemu? Z góry dzięki za pomoc i sory jeśli robie coś mega amatorsko, ale dopiero zaczynam przygode z SIEMENSEM.

Pozdrawiam
  • #2 19868548
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    BladeRunner44 napisał:
    Czy ktoś wie co robię źlę, albo jakie jest rozwiązanie tego problemu? Z góry dzięki za pomoc i sory jeśli robie coś mega amatorsko, ale dopiero zaczynam przygode z SIEMENSEM.

Generalnie nie potrzebujesz tego otwierać bo całą symulację możesz wykonać z poziomu projektu. Wystarczy na wybranym obszarze pamięci myszką dać PPM -> Modify -> 0/1.

A jeśli chcesz z poziomu PLC SIM to w drzewie ( lewa strona) masz coś takiego jak SIM Table_1 i tam musisz wprowadzić zmienne I/O czy też obszar pamięci, który chcesz modyfikować.
  • #3 19868659
    BladeRunner44
    Poziom 3  
    Dzięki @Wojciech__ za szybką odpowiedź. Takie proste, że aż mi głupio. Czyli rozumiem, że tak naprawde wszelkie symulacje mogę wykonywać z poziomu TIA PORTAL, bez konieczności otwierania okna samego PLC SIM. To jeszcze jedno pewnie równie proste pytanie. Co jeśli będę chciał w poszczególnych blokach czy funkcjach z ręki zmieniać wartości liczbowe tak jak np na zdjęciu poniżej. Dzięki za pomoc! Wybaczcie, ale w zestawieniu z rockwelowskim środowiskiem to jest dla mnie póki co czarna magia. Trudności z konfiguracją symulatora TIA PORTAL v17 PLC SIM - Nowy w Siemensowskim środowisku
  • #5 19868715
    BladeRunner44
    Poziom 3  
    Właśnie o to chodzi o to, że tak jak na photo poniżej mam wyszarzoną możliwośc zmiany tych wartości... Z czego to może wynikać? I jeszcze w jednym zestawie drugie pytanko. Jeśli chce cokolwiek zmienić w projekcie i zasymulować na nowo (dodać jakieś bity, funkcje)- muszę każdorazowo uruchamiać symulator na nowo?
  • #6 19868785
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    BladeRunner44 napisał:
    Właśnie o to chodzi o to, że tak jak na photo poniżej mam wyszarzoną możliwośc zmiany tych wartości... Z czego to może wynikać?

Używasz zmiennych lokalnych w programie głównym i dlatego.

Co musisz zrobić? Z lewej strony drzewka masz Add new block, wybierasz Data Block, odpowiednio nazywasz najlepiej coś krótkiego np DB.

Po zatwierdzeniu, z w drzewku pojawi się nowy DB. Wchodzisz w niego i dodajesz kolejne zmienne symboliczne oraz wybierasz typ danych.

Potem w programie głównym odwołujesz się do instancji bloku np. "DB".a

Dodano po 1 [minuty]:

BladeRunner44 napisał:
    muszę każdorazowo uruchamiać symulator na nowo?

Wystarczy, że wgrasz program do sterownika ( Download). Ponowne uruchomienie nie ma sensu.
REKLAMA