logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawór bezpieczeństwa otwiera się przy paleniu w piecu - ciśnienie wody 7.5 bara

miron1982pl 06 Lut 2022 18:44 3465 17
  • #1 19868499
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Ocena: 59
    Witam wszystkich. Mam problem z ciśnieniem wody. Ciśnienie wody mam 7.5 bara i musiałem zamontować reduktor. Wszystko było ok, ale jak tylko rozpaliłem w piecu po jakimś czasie zauważyłem że przy bojlerze otworzył się zawór bezpieczeństwa a wskazówka na reduktorze wyszła poza skalę. Tak się dzieje zawsze gdy tylko palę w piecu. Dodam że gdy nie używam pieca ciśnienie nie skacze. Ktoś coś podpowie?
  • #2 19868535
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Potrzebujesz w instalacji wody użytkowej zamontować naczynie wzbiorcze. Woda nagrzewając się zwiększa objętość rośnie ciśnienie w bojlerze i w całej instalacji. Za wodomierzem masz zawór zwrotny antyskażeniowy, który nie pozwala się skompensować ciśnieniu w sieci wodociągowej. Naczynie wzbiorcze przejmie nadwyżkę ciśnienia. Polecam naczynie Reflex do wody pitnej. Poczytaj o naczyniach wzbiorczych i ich roli w instalacjach C.O i C.W.U
  • #3 19868800
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Masz rację. A możesz mi powiedzieć w którym miejscu zamontować.
  • #4 19868974
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    W obojętnie którym miejscu instalacji wodnej. Przeważnie montuje się na rurce zasilającej bojler zimną wodą, tą od dołu. Dla pewnosci zrób jeszcze taki eksperyment. Jal ciśnienie wzrosnie powyżej sieciowego spuść trochę ciepłej lub zimnej wody. Jal spadnie to znak że to nagrzewająca się woda jest problemem. Naczynie musi być albo koloru zielonego albo niebieskiego. To woda pitna to musi być dobej jakości (membrana dopuszczona do kontaktu z wodą pitną). Odnosnje ciśnieñ w zbiorniku popiszemy później. Ale na dole jest zawór jak w kole samochodu i tam powinno być ciśnienie niższe od sieciowego za reduktorem o 0.2-0.5 Bar. Standardowo w naczynia pompują 4 bary. Będziesz musiał upuścić.
  • #5 19870391
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Spuściłem wodę jak pisałeś i faktycznie ciśnienie spadło. Faktycznie potrzebuje zamontować ten zbiornik. Bojler mam mały bo większego nie potrzebuję ma 107 litrów i teraz nasuwa się pytanie jakiej pojemności ma być ten zbiornik. Patrzyłem i tak jak pisałeś naczynia firmy Reflex są ok. Dodam że ciśnienie zredukowałem do 3.2 bara bo bezpośrednio mam 7 bar.
  • #6 19870450
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    8 L, idz do hydraulicznego lokalnego raczej beda miec,
  • #7 19872020
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Kolega dobrze napisał. Jest jeszcze jeden sposób na sprawdzenie jakiego naczynia potrzebujemy. Po wzroscie ciśnienia podstawiamy wiadro pod kran spuszczamy wodę do momentu aż cisnienie spadnie do normalnego i mierzymy ilość upuszczonej wody. Mnożymy ilość razy dwa żeby mieć zapas zładu. Dla typowych instalacji wystarczy od 8-12 litrów naczynia. Widziałem też 6 i działają. Ale przy cenie zbliżonej to ogranicza nas tylko ilość miejsca. Zbiornik żeby działał prawidłowo musi być zamontowany ściśle według instrukcji.
  • #8 19876979
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Kupię 8 litrowy. Teraz po rozpaleniu w piecu upuszczam co jakiś czas trochę wody. Bojler jest do wymiany bo przeciekał, pospawałem go ale obawiam się że długo nie wytrzyma (ścianki już jak papier).
    Nowy czeka już na montaż ale nie ma czasu. Jeszcze poszukam schematu jak ma być ten wzbiornik zamontowany i będę się zabierał za robotę. Dziękuję za odpowiedzi i za poświęcony czas.
  • #9 19892176
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Kupiłem, zamontowałem. Tylko czy to nie dziwne ze gdy rozpalę w piecu po godzinie ciśnienie wzrasta z 3.4 do 4 bar. Dodam że naczynie ustawione na 3 bary.
  • #10 19892703
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 532
    A zekciałbyś coś napisać o tym piecu, w sensie typ, rodzaj, obieg zamknięty, otwarty, itp.

Bo z tego co napisałeś wynika że problemy są, ale z czerwonym naczyniem przeponowym na obiegu c.o.
  • #11 19892838
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Nagrzewam wodę przy pomocy pieca. Mam bojler z wężownicą firmy kospel o pojemności 100l.Jest to piec na paliwo stałe o mocy 17 kw. Ogrzewam nim dom. Zakupiłem listwę bezpieczeństwa do której montuje się naczynie wraz z odpowietrznikiem i zaworem bezpieczeństwa. Gdy rozpalę w piecu i rurki które idą do wężownicy zrobią się gorące (piec nastawiony na 65stopni) po godzinie bez spuszczania gdziekolwiek w układzie wody ciśnienie na manometrze wzrasta do 4 bar. Może źle ustawiłem ciśnienie na naczyniu. Na reduktorze mam zadane 3.2 a na naczyniu 3bar. Z tego kalkulatora internetowego nic nie rozumiem. Dodam że bojler jest na wysokości 1.9 cm.
  • #12 19893094
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Rozumiem, że te ciśnienia dotyczą ciepłej wody użytkowej (CWU) a nie obiegu grzewczego CO (ciśnienie w kotle).
    Jaki jest zawór bezpieczeństwa na CWU? Przeważnie są 6 BAR.
    Jeżeli jest taki to 4 BAR jest całkiem bezpieczne - gdyby pojawiło się 5,5BAR to gorzej bo to już blisko otwarcia zaworu a dodatkowo przy tym ciśnieniu zawór może się nie zamknąć (w zakresie jego histerezy - otwiera ok 6 BAR zamyka po spadku do około 5,5bar).
    Tak więc 4 BAR jest OK.
    Jeżeli to jest ciśnienie CO to gorzej bo tam zazwyczaj są zawory na 3BAR a czasem 2,5BAR.
  • #13 19893631
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Chodzi o (cwu). A zawór jest 6bar.Ale czy to nie dziwne że ciśnienie wzrasta choć jest zastosowane naczynie przeponowe?
  • #14 19893765
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    miron1982pl napisał:
    Ale czy to nie dziwne że ciśnienie wzrasta choć jest zastosowane naczynie przeponowe?
    Nie jest dziwne, wręcz oczekiwane.
    Czy jak pchasz tłok od pompki to ciśnienie rośnie zanim nie otworzy się zawór w oponie?
    Dla obliczeń przyjmuje się na wejściu wodę 10°C. Gdy 100l (+ to co w rurach) ogrzejesz do 65°C to objętość wzrośnie np o 2l (te kalkulatory powinny to pokazywać ile to jest przy jakiej różnicy temperatur i objętości instalacji).
    Te 2l trzeba gdzieś zmieścić i one trafiają do naczynia przeponowego gdzie jest już 8l powietrza pod ciśnieniem 3.4bar (troche mniej tego powietrza bo początkowo było 8l 3bar ale wstępne ciśnienie wody 3.4bar więc troche objętości już zajęte). Te dodatkowe 2l zwiększają ciśnienie powietrza nad membraną (jak zawór powietrza u góry to powietrze u góry) do 4bar zmniejszając objętość powietrza do 6l.
  • #15 19893863
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Masz rację z tym ciśnieniem. Będę obserwował czy coś dziwnego nie będzie się z tym działo. Mam tylko nadzieję że nie założyłem za małego naczynia
  • Pomocny post
    #16 19893891
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 532
    Piszesz:
    miron1982pl napisał:
    Dodam że bojler jest na wysokości 1.9 cm.

Wysokość nie ma tu znaczenia.
    miron1982pl napisał:
    Gdy rozpalę w piecu i rurki które idą do wężownicy zrobią się gorące (piec nastawiony na 65stopni) po godzinie bez spuszczania gdziekolwiek w układzie wody ciśnienie na manometrze wzrasta do 4 bar. Może źle ustawiłem ciśnienie na naczyniu. Na reduktorze mam zadane 3.2 a na naczyniu 3bar.

miron1982pl napisał:
    Tylko czy to nie dziwne ze gdy rozpalę w piecu po godzinie ciśnienie wzrasta z 3.4 do 4 bar. Dodam że naczynie ustawione na 3 bary.

miron1982pl napisał:
    Ale czy to nie dziwne że ciśnienie wzrasta choć jest zastosowane naczynie przeponowe?

To nie jest dziwne że wzrasta przy ciśnienie przy ogrzewaniu c.w.u. (nie będzie maleć), ma być przyrost, ważne aby nie było to gwałtownie i nie był zbyt duży by uruchamiało zawór bezp.
    Czyli masz ciśnienie:
    A = po ogrzaniu cw.u. 4,0 bar
    B = na wejściu zimnej 3,2 bar
    C= przyrost różnicy ciśnień (A-B= C) czyli zaledwie 0,8 bar / 100 L !
    Chcesz by ciśnienie mniej Ci narastało to zastosuj większe naczynie np. 15 L. lub w tym co masz naczyniu dobij warunkowo by w nim samym było np. 3,5 bar.
  • #17 19904961
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Nie powinno wzrastać. Czym mierzyłeś ciśnienie na naczyniu i w jaki sposób. Trzeba ustawiać ciśnienie na odłączonym naczyniu, no i manometr.musi być pewny w pomiarach. Ciśnienie musi być na przeponie niższe żeby zbiornik przejął nadmiar wody. Raczej u Ciebie jest problem z ciśnieniem.
  • #18 20145547
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Ustawiłem tak jak trzeba

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciśnieniem wody w instalacji, które wynosi 7.5 bara, co prowadzi do otwierania zaworu bezpieczeństwa przy paleniu w piecu. Po zainstalowaniu reduktora ciśnienia, ciśnienie wzrasta do 4 bar po godzinie od rozpalania. Uczestnicy dyskusji sugerują montaż naczynia wzbiorczego, które przejmie nadmiar ciśnienia, oraz podają wskazówki dotyczące jego lokalizacji i pojemności. Rekomendowane są naczynia marki Reflex, a użytkownik decyduje się na zakup 8-litrowego zbiornika. Wskazano również na konieczność monitorowania ciśnienia oraz prawidłowego ustawienia ciśnienia w naczyniu przeponowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA