logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za duże ciśnienie wody w układzie, cieknie zawór bezpieczeństwa w zbiorniku przeponowym

jacobmenet 27 Paź 2023 08:36 3696 6
REKLAMA
  • #1 20787439
    jacobmenet
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z za dużym ciśnieniem wody w domu, manometr na głównym zaworze pokazuje 5bar i nie wiem co z tym zrobić. Cieknie mi zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym, to już nie jest kapanie, cieknie coraz bardziej. Instalacja CO ogrzewana piecem na ekogroszek. Woda dogrzewana w wymienniku do ok 55 stopni, nie wiem w jaki sposób poprawnie wyregulować to ciśnienie na zaworze głównym (zdj) - kręcenie tą śrubą na środku pod manometrem nic nie daje. Proszę o pomoc. Manometr na głównym zaworze z ciśnieniem 5 bar. Podgrzewacz wody z manometrem w instalacji CO Instalacja grzewcza z manometrem, zbiornikiem ciśnieniowym i rurami miedzianymi. Zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym.
  • REKLAMA
  • #2 20787502
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Podczas rozpalania rośnie ciśnienie?
    Naczynie przeponowe jest sprawne?
  • REKLAMA
  • #3 20787560
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Według mnie, po pierwsze proponuję zamontowanie w instalacji reduktora ciśnienia i zawór zwrotny, 5 bar to trochę za dużo jak na instalacje.
    Co do zaworu bezpieczeństwa - może podszedł kamień w nim i się "przywiesił" możesz spróbować poruszać nim kilka razy jak będzie kapać to może być zawór uszkodzony a może być problem z ciśnieniem w instalacji. Pytanie z zaworu kapie zawsze czy np po podgrzaniu wody zaczyna bardziej "kapać"?.
    Jedyne co możesz teraz zrobić nie ruszając nic to dopompować powietrze do naczynia, prawidłowo powinieneś zrobić to jeśli w naczyniu nie ma wody. Ale żeby w tej chwili nie było wody w naczyniu to trochę więcej kombinacji.
    U mnie ok miesiąc wstecz też wola pojawiła się z zaworu bezpieczeństwa, ale u mnie okazało się że nie było ciśnienia powietrza w naczyniu przeponowym.
  • REKLAMA
  • #4 20787650
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Zamknij główny zawór wody i upuść ciśnienia (odkręcając któryś z kranów) do 3bar. Jeżeli przestanie kapać z zaworu bezpieczeństwa to jest sprawny.

Jeżeli ciśnienie na zimno (z wyłączonym grzaniem cwu) do zaznaczonej wartości na manometrze to reduktor ciśnienia wody do wymiany.

A ciśnienie w naczyniu przeponowym też można w prosty sposób sprawdzić i uzupełnić.
  • REKLAMA
  • #5 20787720
    jacobmenet
    Poziom 2  
    >>20787502
    Naczynie sprawdzę pod kątem ciśnienia i zobaczę czy nie wycieka woda z zaworu

Dodano po 2 [minuty]:

>>20787650
    Problem jest w tym że ciśnienie jest za duże na dojściu, ogólnie z wodociągów przychodzi bardzo duże cisnienie. Na zdjęciu które zamieściłem jest jakiś regulator pod manometrem, aktualnie skręcony na minimum. W jaki sposób mogę nim regulować żeby działał? Należy to robić na odkręconym kranie żeby był przepływ? Zamknąć/otworzyć któryś z zaworów? Woda kapie cały czas bez różnicy czy chodzi piec czy nie. Naczynie przeponowe ma jakieś 5 lat, zawór bezpieczeństwa również
  • #6 20787809
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Reduktor regulujesz kręcąc pokrętłem lub gwintowanym trzpieniem (z nakrętka kontrującą) z minimalnie odkręconym kranem. Trwałość reduktora zależy od jakości wody. Takie elementy dobrze mieć na śrubunkach, żeby nie bylo problemu z wymianą.
  • #7 20787819
    jacobmenet
    Poziom 2  

Woda u mnie jest bardzo twarda, mam wrażenie, że regulator w środku chyba się rozsypał. Sprawdzę wszystko inne i jeżeli nie będzie efektu, to regulator do wymiany. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nadmiernym ciśnieniem wody w instalacji, które wynosi 5 bar, co powoduje cieknący zawór bezpieczeństwa w zbiorniku przeponowym. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym montaż reduktora ciśnienia oraz sprawdzenie stanu naczynia przeponowego. Użytkownik powinien również upuścić ciśnienie do 3 bar, aby sprawdzić, czy zawór bezpieczeństwa jest sprawny. Dodatkowo, zaleca się regulację reduktora ciśnienia przy minimalnym przepływie wody oraz kontrolę twardości wody, co może wpływać na trwałość regulatora. Użytkownik planuje sprawdzić ciśnienie w naczyniu oraz stan regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA