logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 4 MX 440 - brak obrazu na TV przez TV-OUT, co robić?

elektromax2 05 Lis 2005 13:57 6216 12
REKLAMA
  • #1 1957266
    elektromax2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Chodzi o to ze jak połącze karte z z tv to nic sie nie dzieje. tzn cały czas czarny ekran jest. Przejścówke dokupowalem osobno ale pasuje idealnie do gniazda karty. Sterowniki poinstalowane ale nadal jest problem. Sprawdzałem na dwóh kablach i na każdym na końcu jest jakies tam napięcie czyli ze kable działają. Czy ktoś może mi pomuc?
  • REKLAMA
  • #2 1957282
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    A czy kolega skonfigurował w opcjach sterownika odpowiednie zakładki od TV-Out ?
  • REKLAMA
  • #3 1957470
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Mam taką sama karte i ogladam wszystko na tv
    Zainstalowalem najnowsze sterowniki ze strony producenta i we własciwosciach karty wybralem
    ekran pomocniczy jako ekran tv tryb zwielokrotniony dual view (wlacz kreatora telewizora)
  • REKLAMA
  • #4 1959547
    elektromax2
    Poziom 14  
    wszystkie sterowniki zainstalowane ale nie wiem czy to nie problem z przejściówką którą nabyłem osobno. Przejściówka posiadała w srodku taki plastikowy bolec na którego miejsca nie było na karcie. Po usunięciu przeszkody przejściówka wchodzi normalnie nawet rozstaw nóżek pasuje.

Załączam dwie fotki tej przejściówki
    Załączniki:
    • GeForce 4 MX 440 - brak obrazu na TV przez TV-OUT, co robić? 2 STRONA.JPG (18.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GeForce 4 MX 440 - brak obrazu na TV przez TV-OUT, co robić? 1 STRONA.JPG (14.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1959584
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jedno jest pewne.Najpierw włączamy telewizor,następnie komputer.I teraz pierwszy ekran jaki się pojawi to powinien być ten uruchomieniowy windows(np XP ten który poniżej ma ten pasek uruchomienia).I jeśli tak jest to znaczy że połączenia są poprawne.Co się dalej dzieje to już zależy od ustawień.Jeśli tego pierwszego nie ma to jest coś nie tak.
  • #6 1960175
    elektromax2
    Poziom 14  
    a moze to wina przejścówki chociaż nóżki pasują idealnie tylko ten bolec plastikowy był nie wchodziło więc go wywaliłem
  • Pomocny post
    #7 1960327
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    elektromax2 - oczywiscie nie przyszlo ci do glowy, ze ten bolec tam jest po to, zeby nie uzywac tego z karta do ktorej to nie pasuje?

Marnujesz czas uzytkownikow elektrody.
  • #8 1960814
    elektromax2
    Poziom 14  
    Dobra kto jest teraz taki mądry i powie jaka tu ma być przejściówka bo napewno nie s-video bo sprawdzałem
    Załączniki:
    • GeForce 4 MX 440 - brak obrazu na TV przez TV-OUT, co robić? gmiazdo.JPG (30.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1960974
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Prawda,to nie jest S-Video.Pomimo tego że jest na śledziu tak napisane.Poprostu nie to gniazdo zamontowali w fabryce:) Chyba że jest to jakieś inne s-video,może na Taiwanie takich używają...
  • #10 1961022
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    tutaj masz opis gniazda i jak zrobić przejściówke
    Załączniki:
    • GeForce 4 MX 440 - brak obrazu na TV przez TV-OUT, co robić? bt848_9pin.png (13.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GeForce 4 MX 440 - brak obrazu na TV przez TV-OUT, co robić? kabl.jpg (103.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1961310
    dariusz mirys
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.Musisz sobie sprawdzić,czy Twój telewizor przechwytuje S-VHS.To może być też istotny problem.Wynika on z tego ,że starsze telewizorki mają problem z synchronizacją S-video.7letni Grundig nie widzi sygnału,natomiast 3letni Trilux robi to znakomicie.Musiałem poprosić fachowca aby zestroił S-video.Pozdrawiam.Darek
  • REKLAMA
  • #12 1961312
    elektromax2
    Poziom 14  
    po pierwsze gniazdo w mojej karcie ma 7 pinów a po drugie to w ni cholere nie wiem o co chodzi w tym schemacie!

Dodano po 43 [minuty]:

dariusz mirys napisał:
    Witam.Musisz sobie sprawdzić,czy Twój telewizor przechwytuje S-VHS.To może być też istotny problem.Wynika on z tego ,że starsze telewizorki mają problem z synchronizacją S-video.7letni Grundig nie widzi sygnału,natomiast 3letni Trilux robi to znakomicie.Musiałem poprosić fachowca aby zestroił S-video.Pozdrawiam.Darek

Też sie nad tym zastanawialem ale sprawdzilem na dwóch telewizorach. I nic. Wydaje mi sie ze to wina przejściówki tylko ze nie moge jej nigdzie dostać. Chociaż nóżki pasują idealnie do karty

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu na telewizorze podłączonym do karty graficznej GeForce 4 MX 440 przez wyjście TV-Out. Użytkownik posiada przejściówkę dokupioną osobno, która pasuje mechanicznie do gniazda karty, jednak zawiera plastikowy bolec, który został usunięty, co może powodować problemy z kompatybilnością. Sterowniki są zainstalowane, lecz obraz na telewizorze nie pojawia się, mimo że kable są sprawne i wykazują napięcie. W dyskusji podkreślono konieczność prawidłowej konfiguracji opcji TV-Out w sterownikach, w tym wyboru trybu dual view lub zwielokrotnionego ekranu. Zwrócono uwagę, że gniazdo na karcie może nie być standardowym S-Video, lecz gniazdem VIVO 9-pin, stosowanym m.in. w kartach MSI, co wymaga odpowiedniej przejściówki. Również kompatybilność telewizora z sygnałem S-Video może być problematyczna, zwłaszcza w starszych modelach, które mogą mieć trudności z synchronizacją sygnału. Zalecane jest uruchamianie telewizora przed komputerem, aby sprawdzić, czy pojawia się ekran startowy Windows, co potwierdzi poprawność połączenia. Wskazano również link do zakupu właściwej przejściówki VIVO 9-pin, co może rozwiązać problem braku obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA