logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z instalacją windows XP - Pojawia się błąd 0x0000007B

EnJoy89 06 Lut 2022 22:09 312 5
REKLAMA
  • #1 19868985
    EnJoy89

Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam. Z góry zaznaczę że musi być ten system a nie inny z uwagi na program.

Model płyty głównej: ASUS P5G41T-M LX3

Przez ciągłe przerwy w dostawach prądu dysk dostał baty i zostałem zmuszony wymienić dysk. Niestety po wymianie dysku przy próbie instalacji wyskakuje w/w komunikat. Pobrałem z internetu obraz z dodatkowymi sterownikami Sata i wszystko się instaluję poprawnie. Niestety tutaj jest pojawia się problem. Windows XP jest z service packa 3 a program działa z drukarką na Service pack 2. Drukarka to OKI microline 3320. Przy windows XP SP3 drukarka się instaluję i drukuje poprawnie. Natomiast nie współpracuje z programem. Może ktoś z państwa byłby mi w stanie pomóc i rozwiązać ten problem? Próbowałem już chyba wszystkiego. Do obrazu dogrywałem sterowniki ale nadal chyba nie te bo błąd pojawia się nadal.
    Konto firmowe:
    SmartIT Marcin Ochnik
    Generała Józefa Bema 13/1, Rokietnica, 62090 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #2 19869055
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    W teorii przywracasz backup na nowy dysk i śmiga :]
    00007b najczęściej dotyczy zmiany sata w biosie, szukaj ide/ahci, w skrócie tryb ide działa na wszystkim ale jest wolny, tryb ahci wymaga sterowników których xp sp2 i xp sp3 nie mają, sto lat temu wgrywało się je na dyskietkę :]
    Co do problemu z drukarką to dla aplikacji dosowych używałem dosboxa albo dosprn (https://polska.dosprn.com/) czy innego emulatora, a czasem linuxa z wine/dosbox bo po prostu działał bez większych kombinacji.
    Na stronie oki teoretycznie są drivery do wszystkiego, konfiguracja igłówek nie jest prosta,
  • REKLAMA
  • #3 19869253
    EnJoy89

Poziom 14  
    Ocena: 37
    @Brodi ale drukarka śmiga z poziomu Windowsa. Tylko jest problem z programem. Co do zmiany w BIOS-ie niema takich opcji :/ Szukałem ale niema w tej wersji biosu nic takiego. Gdyby taka opcja była nie powstałby ten temat :D
    Konto firmowe:
    SmartIT Marcin Ochnik
    Generała Józefa Bema 13/1, Rokietnica, 62090 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 19869258
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    EnJoy89 napisał:
    Przez ciągłe przerwy w dostawach prądu dysk dostał baty i zostałem zmuszony wymienić dysk

Zastosuj ups. Zobacz jaki sterownik sata ahci jest w działającym sp2 i zintegruj go z instalacją. Lub:
    Podłącz dysk do pc z obsługą native ide i jak uda się wejść na pulpit, usuń sterownik ide sata w managerze urządzeń i bez restartowania przełóż dysk do pc z igłówką. Lub:
    Przy bsod 7b użyj hsbcd w wersji ze skryptem Fix NTLDR missing.
  • REKLAMA
REKLAMA