Witam, z racji krótkiego czasu pracy baterii DJ43-00006B li-ion 14.4V 2.4Ah w odkurzaczu Samsung Navibot SR10F71, postanowiłem zregenerować baterię (wymiana ogniw), niestety okazało się że aku jest na kontrolerze R2J240 którego nie byłem w stanie zresetować, więc wsadziłem nową elektronikę na kontrolerze BQ2085 z ogniwami 2.9Ah (10A), ustawiłem parametry według "specyfikacji" starej baterii, tyle że z wartościami jak nowa, oraz pojemnością 2.9Ah.... ale odkurzacz dalej zachowuje się jakby w środku była stara bateria, i po naładowaniu jej do pojemności 1115mAh (tyle miała już pojemności stara bateria) wywala komunikat Full (3 kreski) a napięcie 15,2V (3,8V na ogniwo) zamiast 16.8V.
Komunikacja baterii to standardowe I2C, po SCL i SDA, tak samo jak w laptopach, ale czy jest to w jakikolwiek sposób możliwe, aby odkurzacz widział tylko jedną tą samą starą baterię ? Szukałem jakiś informacji czy istnieje sposób zresetowania odkurzacza czy coś, ale nic nigdzie nie ma. Temat z wymiany baterii, przez ten czas robiłem wiele testów, wiele ustawień w kontrolerze, (zmiana nazwy, numery itp.) i efekt zawsze jest ten sam czyli wychodzi na to, że odkurzacz "pamięta" starą baterię, a z niej mam tylko wtyczkę złącza...
Proszę o jakąkolwiek pomoc...
Komunikacja baterii to standardowe I2C, po SCL i SDA, tak samo jak w laptopach, ale czy jest to w jakikolwiek sposób możliwe, aby odkurzacz widział tylko jedną tą samą starą baterię ? Szukałem jakiś informacji czy istnieje sposób zresetowania odkurzacza czy coś, ale nic nigdzie nie ma. Temat z wymiany baterii, przez ten czas robiłem wiele testów, wiele ustawień w kontrolerze, (zmiana nazwy, numery itp.) i efekt zawsze jest ten sam czyli wychodzi na to, że odkurzacz "pamięta" starą baterię, a z niej mam tylko wtyczkę złącza...
Proszę o jakąkolwiek pomoc...