logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra H 2006, 1.7 Diesel Z17DTH - Usterka dmuchawy i klimatyzacji, możliwe przyczyny

darekgorski2 08 Lut 2022 08:55 2244 6
REKLAMA
  • #1 19871395
    darekgorski2
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam. Mam Opla Astrę H z 2006 roku. Auto ma silnik 1,7 diesel Z17DTH i jest z automatyczną klimatyzacją (klimatronik).Usterka: od jakiegoś czasu mam problem z nadmuchem powietrza do kabiny. Kilkukrotnie zdarzyło się, że dmuchawa po uruchomieniu silnika nie chce się załączyć. Nie działa też klimatyzacja. Po przejechaniu ok. 5, 6, 7 km dmuchawa zaczyna działać. Gdy był duży mróz dmuchawa zaczęła dmuchać po przejechaniu ok. 10-12 km. Gdy już zacznie działać, to działa tak jak powinna - jest stopniowanie natężenia nadmuchu i klimatyzacja się załącza. Żeby było śmieszniej, czasami, po uruchomieniu silnika dmuchawa działa bezproblemowo (zwykle w cieplejsze dni). Czy macie jakieś pomysły? Zastanawiam się nad uszkodzeniem samej dmuchawy (np. zużyte lub zatarte szczotki węglowe silnika?), ale nie wiem czy tam są. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19871440
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Możliwe że szczotki silnika dmuchawy są wytarte lub się zawieszają (ew zabrudzony lub wypalony komutator .. ) ..
  • REKLAMA
  • #3 19871441
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 482
    Z takiego opisu to nic nie można wywnioskować, jak masz automat lub półautomat to masz tzw. "jeża" czyli regulator obrotów na tranzystorze sterowany z panela klimatyzacji, on może być problemem. Często wentylator jest zalewany wodą z podszybia, miałem przypadek że woda w dmuchawie zamarzła i go zablokowała. Odkręć schowek i będziesz miał dobry dostęp.
  • REKLAMA
  • #4 19871452
    darekgorski2
    Poziom 9  
    Od strony schowka się do niej dostanę i wyciągnę? Myślałem, że od strony silnika.
  • REKLAMA
  • #5 19871613
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 482
    Tak, wszystko od strony schowka.
  • #6 19915886
    darekgorski2
    Poziom 9  
    Była uszkodzona dmuchawa. Miała prawo, bo auto ma już 15 lat. Wymiana trwała ok. 30 minut. Dziękuję za pomoc.
  • #7 19915889
    darekgorski2
    Poziom 9  
    Była uszkodzona dmuchawa. Miała prawo, bo auto ma już 15 lat. Wymiana trwała ok. 30 minut. Dziękuję za pomoc.

Dodano po 47 [sekundy]:

Wymiana dmuchawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dmuchawą i klimatyzacją w Oplu Astrze H z 2006 roku, wyposażonym w silnik 1.7 diesel Z17DTH. Dmuchawa nie uruchamia się od razu po włączeniu silnika, a jej działanie poprawia się po przejechaniu kilku kilometrów. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną mogą być zużyte szczotki silnika dmuchawy, uszkodzony regulator obrotów (tzw. "jeż") lub zamarznięcie wody w wentylatorze. Po dalszym badaniu, użytkownik potwierdził, że problemem była uszkodzona dmuchawa, której wymiana zajęła około 30 minut.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA