logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Inspirion 15-3521 - Samoczynne wyłączanie co 30 minut

DJF1 13 Lut 2022 17:47 423 19
  • #1 19882249
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Jak w opisie, laptop nie przegrzewa się normalnie działa i nagle po upływie około 30 minut się wyłącza. Bateria sprawdzona, wszelkie ustawienia też.Nowy dysk po instalacji systemu i dalej to samo. Pasta nowa pod procek i nic to nie zmieniło więc stawiam uszkodzenie na płycie głównej . Macie jakieś pomysły ? Wentylator na procku sprawny bo się uruchamia przy większym obciążeniu
  • #2 19882252
    vtold
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    No nie wiem, może kondensatory, może coś z systemem operacyjnym? Czy były próby z innym systemem z LiveCD?
  • Pomocny post
    #3 19882254
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Skoro to laptop to pewnie problem z ME Regionem.
  • Pomocny post
    #7 19883162
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    DJF1 napisał:
    nie jest kwestia biosu ani ustawień regionu.

Nie ma żadnych ustawień "regionu" w bios. Tak się potocznie mówi na wbudowaną technologię szpiegująco - wnerwiającą od Intel i M$.
    Poprawna jej nazwa to Intel ME, system jaki jest winowajcą to MINIX, a problem jaki opisujesz to technologia Anti-Theft.

To gówienko się popsuło u Ciebie, trzeba "usunąć złośliwy kod". To nie żadne kondensatory. Proponuję użyć stopera i sprawdzić co do.sekundy od naciśnięcia power. Płyta postanowiła, że ktoś ją ukradł...
    Na początek zrób flash najnowszym wsadem.
  • #8 19883315
    DJF1
    Poziom 22  
    Uuuu, to nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. Sprawdzę dokładnie ze stoperem jak piszesz czy się nie mylę co do czasu wyłączenia. Może wiesz gdzie znajdę wsad bios do tej płyty ?

Dodano po 3 [minuty]:

Nie doczytałem, update BIOSu ok po pracy zaktualizuje i zobaczę czy coś się zmieniło

Dodano po 10 [godziny] 9 [minuty]:

Flash zrobiony, wcześniej reset bios i dalej to samo. Z zegarkiem w ręku 2 razy pod rząd i 30 minut laptop nagle się wyłącza jak y padła bateria . Ja to naprawić ?

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Pozostaje zaprogramowac bios w programatorze, potrzebuje wsadu bios do tego modelu
  • Pomocny post
    #12 19886985
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Trzeba wyczyścić ME "region" ze wsadu.
  • #13 19887006
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    DJF1 napisał:
    Winbond 25016CVSIG którego widzę od dolnej strony to pamięć bios czy jest w innym miejscu?
    - oznaczenie ma być UH6.
    Odczytaj wsad, wyczyść ME Region i zaprogramuj kość. Pierwszy strat może być długi i kilka resetów - nie wyłączaj.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #15 19887056
    sk1977
    Spec od komputerów
    Potrzebujesz plik z czystym ME w odpowiedniej wersji. Najprościej użyć Easy Intel Clean Me Region Tool - pokaże wersję i jeśli będziesz miał odpowiedni plik to otrzymasz gotowy wsad z czystym ME.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #17 19887245
    sk1977
    Spec od komputerów
    DJF1 napisał:
    jaka była przyczyna że ten region zapisał się w pliku bios?
    - producent go tam umieścił. ME Region to fragment wsadu BIOSu. Jeśli z jakiś powodów został uszkodzony, to pojawiają się problemy z funkcjonowaniem laptopa. Problem może być także z CPU, wtedy zmiana ME Regionu nie pomoże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19887393
    DJF1
    Poziom 22  
    Jeszcze mam pytanie dotyczące resetu bios, gdy wyjąłem baterię pamięci to po uruchomieniu laptop nie pokazuje obrazu, słychać tylko że pracuje i słychać sygnał dźwiękowy. Dopiero po wyłączeniu laptopa i uruchomieniu go ponownie laptop rusza i działa prawidłowo . Czy to jest normalne czy za krótko czekałem na jego uruchomienie ?
  • Pomocny post
    #19 19887426
    sk1977
    Spec od komputerów
    DJF1 napisał:
    Czy to jest normalne czy za krótko czekałem na jego uruchomienie ?
    w Dellach często występuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell Inspiron 15-3521 doświadcza problemu z samoczynnym wyłączaniem się co 30 minut, mimo że nie przegrzewa się, a bateria oraz dysk zostały wymienione. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kondensatorów, aktualizację BIOS-u oraz problem z regionem ME (Intel Management Engine). Użytkownik przeprowadził aktualizację BIOS-u, ale problem nadal występuje. Wskazano na możliwość usunięcia złośliwego kodu z regionu ME oraz konieczność zaprogramowania BIOS-u w programatorze. Ostatecznie, użytkownik zauważył, że problem może leżeć w CPU, ponieważ czyszczenie regionu ME nie przyniosło rezultatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA