logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Precision M4600 - Jak wyciągnąć wsad z pliku .exe i wyczyścić ME region w BIOS?

mrhouse 15 Lut 2022 11:23 918 12
REKLAMA
  • #1 19885396
    mrhouse
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam elektrodowiczów, mam problem związany z biosem w swoim laptopie, otóż zmuszony jestem prawdopodobnie do przeprogramowania biosu w swoim Dell Precision m4600, problem objawia się tym że podczas POST-u pasek ładuje się do końca i tak wisi nie ważne ile czasu bym czekał, zdecydowałem się na zakup programatora i obecnie jestem na etapie szukania nowego biosu, programator jeszcze idzie ale jutro powinienem go mieć. Ze strony della mogę pobrać tylko plik .exe i nie wiem za bardzo jak wyciągnąć z niego wsad. Jeśli ktoś był by też tak miły i objaśnił mi jak wyczyścić me region i czy będzie to konieczne to również bardzo bym się cieszył.
  • REKLAMA
  • #2 19885416
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Skad pomysl, ze to wina biosu?
  • REKLAMA
  • #3 19885441
    mrhouse
    Poziom 8  
    Bo przeszukałem różne fora, i zaczęło się od tego że zmieniałem sposób bootwania z uefi na legacy i mimo że było legacy zaznaczył się windows boot manager, zbagatelizowałem to i kliknąłem apply i exit. Po restarcie tak już wisi, bez reakcji na wyjęcie dysków i różne inne kombinacje, po kliknięciu np f2 albo f12 w rogu pojawia się napis preparing to enter setup/boot menu.
  • REKLAMA
  • #4 19885447
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zacznij od resetu CMOS'u.
  • #5 19885477
    mrhouse
    Poziom 8  
    Tak tak wiem, leżał całą noc bez baterii obu (cmos i głównej) i nic, może napisze co już zrobiłem. Reset CMOS to pierwsze co zrobiłem, potem kombinowanie z dyskami pomyślałem że jak wyjme jeden to może jakoś się go uda mi oszukać i przez to zbootuje ale niestety też sie nie udało, zauważyłem że jak podepnę pendrive to przechodzi dalej ale jedyne co się dzieje to czarny ekran, z płytą to samo, z dyskami płytą/pendrivem to samo. Procesor sprawny, ram sprawny, grafika sprawna więc to nie przeszkadza w kontynuowaniu POSTU testowałem w elitebooku 8570w. Próbowałem zaaplikować inny ram procesor i karte też na tą płyte i to samo. Więcej rzeczy do głowy mi nie przyszło.

Dodano po 2 [minuty]:

A i dodam jeszcze że nie zawsze z tym pendrivem się tak dzieje a raz nawet bez niego się zadziało z tym czarnym ekranem więc to raczej bym pominął, kilka razy też zdarzyło się tak że do 3/4 ekran się jakby załadował i został sam napis dell precision i pasek wraz z wersją biosu
  • #7 19885529
    mrhouse
    Poziom 8  
    Dzięki bardzo, mógłbym jeszcze zapytać o jakiś program do obsługi programatora?
  • #8 19885533
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie bardzo, nie podales nawet jaki programator zamowiles, ale i tak powinien byc do niego dolaczony stosowny program.
  • #9 19885556
    mrhouse
    Poziom 8  
    Ok rozumiem, w gwoli ścisłości dodam że zakupiłem taki programator: Programator CH341A Dell Precision M4600 - Jak wyciągnąć wsad z pliku .exe i wyczyścić ME region w BIOS?
  • REKLAMA
  • #11 19885583
    mrhouse
    Poziom 8  
    Właśnie takiego poradnika mi było trzeba dziękuję bardzo.
  • #12 19901353
    mrhouse
    Poziom 8  
    Dobra, a więc zgrałem bios z kostki, wgrywałem już kilka innych ale jedyne co to albo czarny ekran albo zdarzyło się mi tak że odpalił ale były czerwone artefakty i wraz z czasem pojawiały się one w różnych miejscach, postaram się dołączyć zdjęcie. Dodaję też plik z biosem.
    Załączniki:
    • dell stock.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19943809
    mrhouse
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, operacja przebiegła pomyślnie, trzeba było przeprogramować jeszcze drugi układ o oznaczeniu u53.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z laptopem Dell Precision M4600, który zawiesza się podczas POST-u. Po zmianie ustawień bootowania z UEFI na Legacy, laptop przestał reagować. Użytkownik planuje przeprogramować BIOS, ale potrzebuje pomocy w wydobyciu wsadu z pliku .exe oraz w czyszczeniu regionu ME. W odpowiedziach zasugerowano reset CMOS, a także podano linki do zgranych BIOS-ów oraz programów do obsługi programatora CH341A, który użytkownik zamówił. Po zgraniu BIOS-u i próbach wgrania różnych wersji, użytkownik napotkał problemy z czarnym ekranem i artefaktami graficznymi. Ostatecznie operacja zakończyła się sukcesem po przeprogramowaniu drugiego układu U53.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA