logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyodrębnić pliki BIOS z EXE dla Dell Precision T5600/T5610?

Ici 11 Cze 2026 16:54 147 2
REKLAMA
  • #1 21919215
    Ici
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    >>12876093 Mam podobny problem. Nieopatrznie dałem się napuścić na update Biosu do wersji 1.46.1 w DELL7760. Wcześniej pod Ubuntu wszystko chodziło OK. Teraz muli na załącz i wyłącz. Czasem ginie 2-gi ekran, czasem głos. Wywala błędy przy wyłączaniu Ubuntu:
    ACPI Error: AE_NOT_FOUND, while resolving a named reference package element - \_SB.IETM._OSC
    ACPI Error: AE_NOT_FOUND, while resolving a named reference package element - \_SB.IETM.ETMD

winowajca. GPE=0x6e czyli gpe6E sypie błędem ETMD. (to podobno coś z wiatrakami?)

Potrzebuję downgrade'ować Bios do poprzednich stabilnych wersji. Znalazłem np. Precision_7x60_1.38.0.exe tylko nie mam go jak zainstalować? Windows wprawdzie go niby instaluje, ale po Rebot'cie istniejący Bios go odrzuca jako niezgodny.
    Jak przygotować pendrva i co na niego nagrać z tego exec'a? lub może ma ktoś wcześniejszą stabilną wersję Biosu do bezpośredniego nagrania na pendrv?
    Próby rozmowy z supportem-maszyną Della, to strata czasu i nerwów. Scyzoryk się w kieszeni otwiera. Wypuścili BUBLA i zablokowali powrotną furtkę na amen.

----
    Wydzielono z tematu: Jak wyodrębnić pliki BIOS z EXE dla Dell Precision T5600/T5610?
    przez: dt1 dnia: 11 Cze 2026 16:54

Moderowany przez dt1:

Problem w ogóle nie jest podobny, jedyne podobieństwo to podobny model laptopa, ale to nie jest powód, aby odkopywać stary wątek. Post wydzieliłem do nowego wątku.

• REKLAMA
  • #2 21919396
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8302
    Witaj.
    Aktualizacja do starszej wersji może unieruchomić komputer, więc jak będziesz chciał kombinować to miej pod ręką programator pamięci 25xx i umiejętność jego użytkowania. Warto byłoby też zrobić pełną kopię aktualnej wersji flash, póki jeszcze komputer uruchamia się względnie prawidłowo.

Tutaj są opisane częściowo mechanizmy blokujące downgrade i jest opisane w jaki sposób złożyć sobie wersję, która powinna przejść bez wykrycia obniżenia wersji. Sam Autor wspomina, że jest to ryzykowne, więc warto mieć kopię i umieć operować programatorem.

https://github.com/vuquangtrong/Dell-PFS-BIOS-Assembler
  • #3 21919587
    Ici
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Ciekawe, zupełnie inna perspektywa podejścia do sprawy. Wypadało by nie ruszać Biosu, Ale...
    Ubuntu odpala się po kilku minutach i grafika siada. Zgłasza się dwoma monitorami, po czym po logowaniu świec tylko jeden :-(
    Zamyka się z błedami też ze 2 minuty.
    Windows jakoś sobie radzi, ale Ubuntu lezy.
    Teraz walczę z dodatkowym monitorem i ręce opadają.
REKLAMA