Mogę się mylić, ale trik z wierszem poleceń działa tylko na kompy z biosem legacy, nie UEFI... UEFI mają tak, że zawierają pliki HDR nie posiadają pełnego biosu, tylko pojedyncze sekcje/skrawki kodu w postaci osobnych plików,, który ma być nadpisany/zaktualizowany i flasher po prostu ma informację który fragment kodu pod które offsety pamięci wpisać. Jeżeli chodzi o wgranie biosu w Dellach to temat jest skomplikowany nieco, trzeba mieć dump z takiego samego lapa zgrany, ew. zbudować gotowca samemu na podstawie zgranego wsadu pacjenta posiłkujac się tym co się wyjęło z pliku update. Cały myk polega na tym, że trzeba zgrać obie kości SPI, w dowolnym edytorze hex złączyć, tj. otworzyć plik 8MB, przewinąć na sam dół, dokleić plik 4MB, zapisać. Potem najprościej jest zainstalować UEFI tool, otworzyć pozyskany dump 12MB, podstawić region bios z wyciągniętego pliku update,, podrzucić freepada z DMI, ew. jak komuś się chce to po podmieniać przez hex edytor, a następnie przepuścić przez FIT, aby z powrotem ten plik 12MB z powrotem rozbił na wsad na dwie kości ...
Co i jak szkoda się rozpisywać, wszystko jest dostępne na YT u przyjacieli z Indii - wystarczy wpisać Dell bios patch/dell bios repair, coś w ten deseń, i wyskakuje wszystko ładne co i jak... Oczywiście plik update musi taki sam jak wgrana wersja, ew. najbardziej zbliżona, bo po pierwsze - ME region, po drugie wsad do KBC... Szkopuł jest w tym, że muszą(wsad KBC/ME region) być zbliżone/takie same, bo jeżeli będzie wsad za stary/zbyt nowy, laptop może odmówić rozruchu, plus trzeba pamiętać, że najbezpieczniej jest ten pierwszy start na czystym biosie zrobić bez baterii CMOS, bo nie wiedzieć czemu, Delle lubią odwalać manianę, że jak odpali się je z baterią to po wył. bios ulega zawieszeniu i z powrotem przestaje postować i trzeba zrobić reset zwierając pady do resetu lub po prostu przeprogramować ponownie bios, tak więc włączamy laptopa bez baterii, jak da obraz, wchodzimy w setup, ja sobie ustawiam datę/godzinę, wszystko jak trzeba, podłączam baterię RTC, zapisuję zmiany, wychodzę z setapu i dopiero po restarcie jak da obraz wył. i zabieram się za skręcenie... Warto o tym pamiętać, bo wtedy ma się 100% szans na uniknięcie opcji, że bios postanowi się zawiesić prowadząc do błędnego przekonania, że nie był to bios i trzeba szukać dalej... Ja właśnie raz tak miałem z E6530, że zapomniałem o tym, odpaliłem z baterią i j.w. - laptop po ponownym włączeniu już odpalił, no ale ostatecznie skapnąłem się w czym rzecz, tak więc odpiąłem baterię, zwarłem pady CLR CMOS i poszło...