logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyodrębnić pliki BIOS z EXE dla Dell Precision T5600/T5610?

mariog3 24 Paź 2013 14:39 5196 13
REKLAMA
  • #1 12876093
    mariog3
    Poziom 9  
    Witam. Padl mi bios podczas aktualizacji i musze obecnie wgrac to recznie, ale potrzebuje wyodrebnic pliki z EXE. Czy ktos moglby mi pomoc w tej materii?. writeromfile nie dziala.

Konkretnie potrzebuje te dwa biosy:
    http://www.dell.com/support/drivers/pl/pl/plb...leId=3279101948&languageCode=pl&categoryId=BI

i ten:
    http://www.dell.com/support/drivers/pl/pl/plb...leId=3281251321&languageCode=pl&categoryId=BI

Jakim softem to rozpakowac. Ewentualnie, czy ktos moglby mi pomoc i wrzucic na forum juz rozpakowane?.

Z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12877289
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Nie masz możliwości zrobić bootowalny pendrive i wrzucić na niego ten plik exe i uruchomić?

Co pojawia się na ekranie?
  • #3 12877367
    mariog3
    Poziom 9  
    entermen napisał:
    Nie masz możliwości zrobić bootowalny pendrive i wrzucić na niego ten plik exe i uruchomić?

Co pojawia się na ekranie?

Entermen, chyba nie zrozumiałeś co napisałem w poście. Jeśli pisze, że padł mi bios, to jest równoznaczne z tym, że nic nie mam na ekranie, bo komputer jest martwy. Po to potrzebuje rozpakować EXE zeby wydobyć rom file, żeby kości BIOS (są dwie) zaprogramować w programatorze.
  • #4 12881616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12881622
    mariog3
    Poziom 9  
    no jak nie idzie. Rozpakowuje np. offzip'em, tyle, że trzeba się trochę znać, by wiedzieć jaki ustawić offset etc. Właśnie takiego speca szukam od biosów, który dobrze wie co i jak
  • #6 12881693
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Może napiszesz dokładny symbol laptopa i symbol układu bios?
    W innym przypadku zostaje serwis Della.
  • #7 12881802
    mariog3
    Poziom 9  
    to nie laptop tylko DELL PRECISION T5600 WORKSTATION.

Są dwie kości BIOS:
    1) Oznaczenie kości MX25L6406EMI-12G
    2) Oznaczenie kości 25L1605E

W zasadzie podałem na początku link do BIOSu ze stron DELLa:
    http://www.dell.com/support/drivers/pl/pl/plb...leId=3279101948&languageCode=pl&categoryId=BI

Wiec wiadomo, że chodzi o T5600 , wersja BIOSu A11. Ktoś jest mi w stanie pomóc i wgrać to w Warszawie i okolicach?
  • REKLAMA
  • #8 12883232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12883315
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Zobacz tu:
    Link
  • #10 12883326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 12883506
    mariog3
    Poziom 9  
    jurek.adam napisał:
    Tą metodą można wypakować właśnie pliki *hdr (mam gotowe, mogę wrzucić).

To jeśli mógłbym prosić żebyś wrzucił, właśnie BIOS T5600 konkretnie interesuje mnie T5600A11.exe

Z góry dziękuję.
  • #12 12883633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 12883865
    mariog3
    Poziom 9  
    No dobra Panowie, do tego etapu też jednak sam doszedłem wcześniej. Nieco inna metoda ale jednak efekt ten sam. Powiem więcej, bo Phoenix Toolsem mozna z tego wyodrebnic 897 plikow ROM. Przy okazji robia sie tez dwa pliki BIOS. Powiem więcej, kolega Kologos (przy okazji wielkie dzięki) obciął mi to pod pojemność BIOSu, ale nie mamy pewności czy będzie to działać. Tak jak pisałem wcześniej na płycie mam dwie kości BIOS 8 nóżek 4MB i 16 nóżek 8MB. Na tą chwilę mam plik BIN romu 8MB. Najlepiej byłoby uzyskać wynikowy ROM z tego exe ale tego nikt widać nie wie jak zrobić. Najciekawsze jest to, czy faktycznie ten EXE zawiera dwa biosy czy jedne. Czy podczas update bios obydwa sa nadpisywane czy jeden. Sporo zagadek, czas je rozwikłać :).
  • #14 20672940
    Dany6969
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mogę się mylić, ale trik z wierszem poleceń działa tylko na kompy z biosem legacy, nie UEFI... UEFI mają tak, że zawierają pliki HDR nie posiadają pełnego biosu, tylko pojedyncze sekcje/skrawki kodu w postaci osobnych plików,, który ma być nadpisany/zaktualizowany i flasher po prostu ma informację który fragment kodu pod które offsety pamięci wpisać. Jeżeli chodzi o wgranie biosu w Dellach to temat jest skomplikowany nieco, trzeba mieć dump z takiego samego lapa zgrany, ew. zbudować gotowca samemu na podstawie zgranego wsadu pacjenta posiłkujac się tym co się wyjęło z pliku update. Cały myk polega na tym, że trzeba zgrać obie kości SPI, w dowolnym edytorze hex złączyć, tj. otworzyć plik 8MB, przewinąć na sam dół, dokleić plik 4MB, zapisać. Potem najprościej jest zainstalować UEFI tool, otworzyć pozyskany dump 12MB, podstawić region bios z wyciągniętego pliku update,, podrzucić freepada z DMI, ew. jak komuś się chce to po podmieniać przez hex edytor, a następnie przepuścić przez FIT, aby z powrotem ten plik 12MB z powrotem rozbił na wsad na dwie kości ...

Co i jak szkoda się rozpisywać, wszystko jest dostępne na YT u przyjacieli z Indii - wystarczy wpisać Dell bios patch/dell bios repair, coś w ten deseń, i wyskakuje wszystko ładne co i jak... Oczywiście plik update musi taki sam jak wgrana wersja, ew. najbardziej zbliżona, bo po pierwsze - ME region, po drugie wsad do KBC... Szkopuł jest w tym, że muszą(wsad KBC/ME region) być zbliżone/takie same, bo jeżeli będzie wsad za stary/zbyt nowy, laptop może odmówić rozruchu, plus trzeba pamiętać, że najbezpieczniej jest ten pierwszy start na czystym biosie zrobić bez baterii CMOS, bo nie wiedzieć czemu, Delle lubią odwalać manianę, że jak odpali się je z baterią to po wył. bios ulega zawieszeniu i z powrotem przestaje postować i trzeba zrobić reset zwierając pady do resetu lub po prostu przeprogramować ponownie bios, tak więc włączamy laptopa bez baterii, jak da obraz, wchodzimy w setup, ja sobie ustawiam datę/godzinę, wszystko jak trzeba, podłączam baterię RTC, zapisuję zmiany, wychodzę z setapu i dopiero po restarcie jak da obraz wył. i zabieram się za skręcenie... Warto o tym pamiętać, bo wtedy ma się 100% szans na uniknięcie opcji, że bios postanowi się zawiesić prowadząc do błędnego przekonania, że nie był to bios i trzeba szukać dalej... Ja właśnie raz tak miałem z E6530, że zapomniałem o tym, odpaliłem z baterią i j.w. - laptop po ponownym włączeniu już odpalił, no ale ostatecznie skapnąłem się w czym rzecz, tak więc odpiąłem baterię, zwarłem pady CLR CMOS i poszło...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym BIOS-em w stacji roboczej Dell Precision T5600/T5610 po aktualizacji, potrzebując pomocy w wyodrębnieniu plików BIOS z plików EXE. W odpowiedziach poruszane są różne metody rozpakowywania plików, w tym użycie narzędzi takich jak offzip oraz Phoenix Tool, które mogą pomóc w uzyskaniu plików ROM. Użytkownicy wskazują na trudności związane z plikami HDR oraz potrzebę zgrania obu kości BIOS. Wskazano również na możliwość skomplikowanego procesu przywracania BIOS-u, który może wymagać dumpów z identycznych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA