logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie jednego aktywnego subwoofera do dwóch wzmacniaczy - przełącznik czy rozgałęźnik?

janist 15 Lut 2022 13:09 1254 7
REKLAMA
  • #1 19885613
    janist
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Chcę podłączyć jeden aktywny subwoofer do 2 wzmacniaczy. Nie chodzi o to żeby oba wzmacniacze pracowały jednocześnie. Można kupić/zmajstrować przełącznik ale zastanawiam się czy nie wystarczy zwykły rozgałęźnik. To oznacza, że przypadkowo oba wzmacniacze mogłyby być włączone.
  • REKLAMA
  • #2 19885806
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2473
    A w jakim to celu?Ogólnie to mocnym przekaźnikiem same wyjścia a reszta rownolegle.No i masz aktywny i jeszcze 2 wzmacniacze?Czyli razem 3?Ważne aby wyjscia się nie zawarły a wzmaki mogą być włączone.
  • REKLAMA
  • #3 19885926
    janist
    Poziom 11  
    Ireneo napisał:
    A w jakim to celu?Ogólnie to mocnym przekaźnikiem same wyjścia a reszta rownolegle.No i masz aktywny i jeszcze 2 wzmacniacze?Czyli razem 3?Ważne aby wyjscia się nie zawarły a wzmaki mogą być włączone.

Mam KD i wzmacniacz stereo. Kolumny są te same i przełączane prostym przełącznikiem (4PDT). Natomiast sub jest podłączony tylko do KD przez pre out. Chciałbym móc suba przełączać pomiędzy KD i stereo. Mogę to zrobić podobnym przełącznikiem jak kolumny ale rozgałęźniki (choć w tym przypadku to raczej sumator łatwiejszy).
  • REKLAMA
  • #4 19885948
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2473
    A skąd chcesz sygnał dla suba wziąć ze wzmacniacza stereo?
  • #6 19888932
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    janist napisał:
    Ireneo napisał:

Mam KD i wzmacniacz stereo. Kolumny są te same i przełączane prostym przełącznikiem (4PDT). Natomiast sub jest podłączony tylko do KD przez pre out. Chciałbym móc suba przełączać pomiędzy KD i stereo. Mogę to zrobić podobnym przełącznikiem jak kolumny ale rozgałęźniki (choć w tym przypadku to raczej sumator łatwiejszy).

A ampli kd wyjście pre out ma tylko na suba czy może również na pozostałe kanały? Gdyby były chociaz na front to mógłbys zrobic tak jak mam u siebie - pod pre out dla frontów mam podłączony wzmacniacz stereo i do niego kolumny oraz sub ale po wysokopoziomowych wyjściach. Troche to upierdliwe bo do kina domowego musze ustawic 3 wzmacniacze ale kina oglądam mało a muzy słucham dużo a tam jest łatwo i przyjemnie.
  • REKLAMA
  • #7 19889788
    janist
    Poziom 11  
    Ireneo napisał:
    A skąd chcesz sygnał dla suba wziąć ze wzmacniacza stereo?

Akurat mój wzmacniacz stereo ma wyjście na suba.

Dodano po 5 [minuty]:

Arkadyo napisał:

A ampli kd wyjście pre out ma tylko na suba czy może również na pozostałe kanały? Gdyby były chociaz na front to mógłbys zrobic tak jak mam u siebie - pod pre out dla frontów mam podłączony wzmacniacz stereo i do niego kolumny oraz sub ale po wysokopoziomowych wyjściach. Troche to upierdliwe bo do kina domowego musze ustawic 3 wzmacniacze ale kina oglądam mało a muzy słucham dużo a tam jest łatwo i przyjemnie.

Wiem, że można tak zrobić ale w takiej sytuacji sygnał idzie przez 2 pre. Lepszym rozwiązaniem byłoby KD i końcówka mocy. Tylko, że ja nie chcę korzystać z pre z kina. Wydaje mi się, że w integrach pre jest lepszy bo specjalnie stworzony pod muzykę.
    Chcę też mieć prawie niezależny system stereo i wypróbować różna wzmacniacze a może jakiś pre i końcówkę.
  • #8 19892675
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Nie, nie idzie. Przez dwa pre idzie tylko do filmów a do muzyki wzmacniacz stereo jest zupełnie niezależnym systemem i ampli kd w ogóle nie włączam. Poprostu ampli kd podpinasz pod integre jak cd, dac czy co tam masz jako źródło i grasz z tego a dopiero do filmów wielokanałowo integre uruchamiam z ampli w ten sposób, że z kd pracuje głośnik centralny i efektowe a zamiast frontów sygnał idzie na integre i kolumny oraz suba sprzegnietego z integrą a nie ampli kd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie jednego aktywnego subwoofera do dwóch wzmacniaczy, z zamiarem przełączania ich, aby nie pracowały jednocześnie. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zastosowania przełącznika sygnału audio, który mógłby zapobiec przypadkowemu włączeniu obu wzmacniaczy. Zasugerowano użycie przełącznika audio, a także omówiono różne konfiguracje podłączenia, w tym wykorzystanie wyjść pre out z amplitunerów. Użytkownik podkreślił, że jego wzmacniacz stereo ma wyjście na subwoofer, co umożliwia niezależne korzystanie z systemu stereo i kina domowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA