logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen/c3/1.4 PB+LPG - Zła praca na benzynie, na gazie jeżdzi bardzo dobrze

KamilMisiak 15 Lut 2022 21:10 2091 4
REKLAMA
  • #1 19886528
    KamilMisiak
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam

Mam problem z Citroen c3 1.4 benzyna 2004 rok automat. Na gazie jeździ jak nowa, na benzynie ciężko wkręca się w obroty, nie ma mocy, gdy puści się nogę z gazu podczas jazdy np przy 3000 obrotach i ponownie naciśnie gaz to obroty spadaja do 1000 i samochod ma dziurę, po chwili rusza (ale tak jest po wymianach wielu części - wcześniej stawał lub gasł). Samochód pali na benzynie za każdym razem "na strzał", na wolnych obrotach chodzi cicho nie rzuca silnikiem. Podczas jazdy jak już się wkręci powoli w obroty również nie szarpie.

Wiem że temat jest poruszany już milion razy ale wszystko co się dało wymieniłem i jest tylko lekka porawa.

lista wymian:

świece + cewka
    sonda lambda przed katalizatorem
    termostat
    czujnik temperatury płynu na obudowie termostatu
    pompa paliwa w zbiorniku
    brak filtra paliwa - jest jedynie separator ale jego nie ruszałem

Komputer nie pokazuje błędów. Nie ma również check engine. Po wymianie pompy i czujnika temperatury odczuwalna poprawa ale dalej samochód inaczej zachowuje się na gazie a inaczej na benzynie.
  • REKLAMA
  • #2 19886675
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    Zmierz ciśnienie paliwa. Powinno być 3 bary.
  • REKLAMA
  • #3 19886687
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 613
    Na końcu listwy wtryskowej jest regulator ciśnienia. Jemu się przyjrzyj.
  • REKLAMA
  • #4 20101965
    KamilMisiak
    Poziom 3  
    Przypadkiem problem się rozwiązał. Wystarczyło przywrócenie komputera do ustawień fabrycznych. Samochód jedzie zarówno na benzynie jak i gazie.
  • #5 20678370
    KamilMisiak
    Poziom 3  
    Rozwiązanie problemu- reset komputera- przywrócone ustawienia domyślne. Samochód po 2 latach zaczął jeździć na benzynie.
REKLAMA