logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka drukarka laserowa czarno-biała do 250 zł? Propozycje i porady zakupowe

EdLord 05 Lis 2005 20:53 6391 16
REKLAMA
  • #1 1958512
    EdLord
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Chciałbym żebyście doradzili mi jaką kupić drukarkę laserową w cenie maksymalnie do 200 zł (w ostateczności może być 250zł). Potrzebna jest do drukowania różnego rodzaju sprawozdań, kursów itp. czyli tylko w kolorze czarno-białym.
    Myślałem nad :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71075847
    Proszę o wasze propozycje oraz wszelkiego rodzaju informacje na temat kupna drukarki tzn. gdzie najlepiej kupić na co zwracać uwagę jakiej firmy są lepsze itp

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1959593
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Firmę wybrałeś dobrze ale lepiej model 6L. W tej cenie spokojnie się zmieścisz a jest szybsza i mniejsza.
    Mam taką i jestem zadowolony. Nie ma problemu z tonerem nowym, używanym czy samym proszkiem do napełnienia. Wydruki są super szybkość też jest niezła. Z czystym sumieniem mogę Ci ją polecić.
  • REKLAMA
  • #5 1959962
    octanq
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja bym raczej nie polecał laserowych z górnymi podajnikami. Może tam wpaść jakiś większy pył, zostać wciągnięty z kartką i uszkodzić wałek światłoczuły. Dobrze chyba też, jak ma wbudowany wyświetlacz.
    Sam kupiłem to:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70296782 (od tego użytkownika, na starszej aukcji, jeszcze nie wystawiłem komentarza).
    Jestem zadowolony. Podobają mi się proste i niezawodne roziązania techniczne tego typu drukarek.
  • #6 1960034
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Też polecam HP-4 i/lub HP-5 (od w/w użytkownika kupiłem HP-5) i są po przeglądzie i gwarancji 3 mies.No i najważniejsze "dosypka" toneru za 39 zł starcza na ok.10000 kopii (jak nie drukujesz dużo grafiki).Polecam
  • #7 1960164
    EdLord
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć
    Wielkie dzięki za rady.
    hmm

1.widzę, że wszyscy są za HP, a co myślicie o producenie tej drukarki
    www.allegro.pl/show_item.php?item=70065096

2.mgim napisał, że wydajność to 10 000 na jednym tonerze (prawda to?? ale chyba przy tych 5% zaczernienia)

3. czym tak naprawdę różnią się drukarki(np) :
    -HP 1010,
    -HP-4
    -HP-5
    -HP-56l/p
    -HP1100

Myślę tu o takich rzeczach jak procesory, "wbudowane czcionki", te górne podajniki , zastosowane pamięci itp. które z takich parametrów jak i innych powinien byc najbardziej brany pod uwagę przy zakupie drukarki laserowej do użytkowania w domu
  • REKLAMA
  • #8 1960341
    piotrsta
    Poziom 22  
    Do użytku domowego to ja bym patrzył na : niskie koszty eksploatacji(cena tonera), łatwość dostępu do części zapasowych( w razie czego) czyli inaczej mówiąc popularność sprzętu.

Dużo hp jest przywożona również z zachodu więc dostęp do całych lub ich podzespołów według mnie stawia je na 1 miejscu.
  • #9 1960766
    octanq
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W uzupełnieniu: http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4585 ;
    Zobacz po lewej, masz kategorie: Brother, HP, Lexmark... Popatrz na liczby w nawiasach i na ceny. Są nawet wałki i bębny światłoczułe. Porównaj z ofertą drukarek.

Co do wyboru modelu HP - dobre pytanie.
    Nie wszystkie są na LPT. HP 1010 tylko na USB, z tego co widzę. Wygląda na małą. Ale na Allegro są tylko w amatorskiej sprzedaży.
    Za to moja HP 4L+ ma wym. 45x45x30[cm]. 20kg. Jak to zobaczyłem to się przestraszyłem.
    HP 5 jest chyba (?) podobna technicznie do HP 4, ale daje większe możliwości (np. duplex).
    Co to jest: miesięczne obciążenie [str/m-c]?
  • #10 1960903
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Moja dziewczyna ma KYOCERA i jest dobrze :).Toner z dosypki bez problemu, drukuje ladnie i dosyc szybko.Jak do domu to mysle ze spokojnie ci starczy. :D
  • #11 1960967
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    HP 1010 jest tylko na usb jest dosyć mała, nie ma problemów z uzupełnianiem tonera (proszek za 20zł z allegro i jest ok) lecz jak pisałem kupiłem ją z przeceny w sklepie, na allegro są dosyć drogie :(
    jak byś nie znalazł takiej tanio to polecałbym HP 1100, również nie ma problemów z uzupełnianiem tonera. Jest bezawaryjna i tania w utrzymaniu ;)
  • REKLAMA
  • #13 1963928
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    nie wiem po co ci taki "kolos" ?? HP 1100 jest dobra służy u mojego kolegi w biurze już sporo czasu i nie ma z nią żadnych problemów. po co chcesz kupować cały toner (w sumie do tych drukarek są tanie ok 40zł) na allegro proszek kosztuje ok 20zł np. :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70766489
    ja jestem za HP 1100 ;)
  • #14 1965447
    piotrsta
    Poziom 22  
    jawoks napisał:
    nie wiem po co ci taki "kolos" ?? HP 1100 jest dobra służy u mojego kolegi w biurze już sporo czasu i nie ma z nią żadnych problemów. po co chcesz kupować cały toner (w sumie do tych drukarek są tanie ok 40zł) na allegro proszek kosztuje ok 20zł np. :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70766489
    ja jestem za HP 1100 ;)

No nie przesadzaj nie jest aż taka duża(kolos) w porównaniu do 1100. Na głębokość jest większa ale 1100 jest raczej wyższa. Tak że ogólnie są porównywalne. I tak jak już pisałem trzeba zwrócić uwagę że kabel sygnałowy jest inny niż do typowej drukarki pod LPT(i droższy) i jeżeli go nie ma w komplecie (nieraz są na Allegro bez kabla lub w przypadku uszkodzenia) to trzeba dokupić tak jak i podstawki pod papier które oczywiście można też dorobić ale to już nie tak wygląda.
  • #15 3262939
    DTH
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Również zdecydowałem się na zakup drukarki laserowej (w podobnej cenie - do 250zł).
    Co byście polecili z obecnie wystawianych na Allegro:
    którąś z hp? (kompletnie nie mam pomysłu który model;/)
    czy np. OKI Page 14ex? kosztuje 189zł albo 249 z nowym bębnem (http://allegro.pl/item141935025_oki_page_14ex_nowy_beben_opc_fvat_gw.html)
    Niby hp są popularniejsze (tańsze i łatwiej dostępne części) ale OKI jest zdaje się nowsza od modeli hp (do 250zł), a jest to dla mnie o tyle ważne, że pracuje pod Windowsem Vistą (beta) i starsze drukarki mogą nie chcieć pracować...
  • #16 3263020
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3264422
    DTH
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    dziękuję, ale 4L jest dla mnie jednak nieco za wolna - myślałem raczej o drukarce która przenajmniej wydrukuje 8-10str./min.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru czarno-białej drukarki laserowej do 250 zł, głównie do użytku domowego i małego biura, z naciskiem na niskie koszty eksploatacji i łatwość serwisu. Użytkownicy rekomendują przede wszystkim modele HP ze względu na popularność, dostępność części zamiennych i tonerów oraz niezawodność. Polecane modele to HP 6L, 5L, 4L, 1010, 1100 oraz 56L/P. HP 6L wyróżnia się szybkością i kompaktowymi rozmiarami, a HP 5L jest ceniona za tani toner regenerowany i dobre parametry do małego biura. HP 1010 i 1100 są chwalone za łatwość uzupełniania tonera i bezawaryjność, przy czym 1010 ma interfejs USB, a 1100 jest większa i bardziej masywna. Zwrócono uwagę na różnice w podajnikach papieru (górne podajniki mogą powodować problemy z wałkiem światłoczułym) oraz na specyficzne kable sygnałowe, które mogą generować dodatkowe koszty. Wspomniano także o modelu OKI Page 14ex jako alternatywie, zwłaszcza dla użytkowników systemu Windows Vista, ze względu na nowszą technologię. Toner do drukarek HP można kupić w formie proszku do samodzielnego uzupełniania, co znacznie obniża koszty eksploatacji. Przy wyborze drukarki warto zwrócić uwagę na miesięczne obciążenie, szybkość druku (zalecane minimum 8-10 stron na minutę), dostępność gwarancji oraz kompatybilność z systemem operacyjnym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA