logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUNAI TV-2000A MKII - brak zmiany kanałów i regulacji głośności po naprawie

coista 05 Lis 2005 21:21 5975 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego po naprawie zasilania telewizor Funai TV-2000A MKII nie przełącza programów ani głośności i stale zostaje na 1 kanale bez śniegu na ekranie?

Najpierw sprawdź tor p.cz. i identyfikację sygnału, bo po uszkodzeniu stabilizatora 12 V ten Funai może nie znaleźć i nie zapamiętać stacji, a wtedy P+/P- oraz VOL nie będą działały mimo że sam numer programu się wyświetla [#2003747][#1998142] Warto odłączyć klawiaturę lokalną i sprawdzić mikrowyłączniki oraz przerwy w druku, bo zakurzone switche albo uszkodzenie połączeń też mogą dawać brak reakcji na przyciski [#2003662][#2003747] Jeśli po wymianie procesora i EEPROM-u objaw jest taki sam, to procesor raczej nie jest główną przyczyną, a usterki trzeba szukać dalej w układach p.cz./wizji, np. LA7530 i CXA1213 [#1997382][#2009076] Po awarii stabilizatora 12 V warto też wymienić C50 100 µF/25 V przy IC9/stabilizatorze, bo ta uszkodzona gałąź często powoduje takie problemy z pracą TV [#3701424]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1958577
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Panowie czy ktoś juz przerabiał podobną usterkę w tym Funaju?Tv miał uszkodzony stabilizator 12V.Wymienilem jego i elektrolity w jego okolicy.Jak TV wystartował okazało sie,ze nie mozna zmienic programu ani w góre ani w dół(ciągle jest tylko 1) ,nie mozna podgłośnić ani sciszyć , jest w trybie AV (brak śniegu na ekranie).Głowica jest przestrajana normalnie (da sie stroić )oraz zmienia sie napięcie zasilające pasma (VL,Vh,UH)oraz jest zasilanie glowicy.Moglem pożyczyć procesor od handlarza z pamięcią wiec pozyczylem sądząc,ze usterka tkwi wlasnie tu ale okazało sie,ze niestety.Po wymianie procka i eproma usterka jest nadal taka sama.Pomiar woltomierzem na nodze 2,3,4 TC89101P wykazuje napiecie ok 3,6V.Zasilanie pamięci i procesora wynosi 5V.Nie wiem czy tu nie leży problem.Moze ktoś sie spotkał z podobnym uszkodzeniem??Dziekuje za wszelkie sugestie .
  • REKLAMA
  • #2 1958585
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    witam tam przy procku stoi elektrolit 2200uf weż go podstaw powodzenia
  • #3 1958675
    coista
    Poziom 18  
    Podstawilem ten kondensatorek ale niestety usterka nie chce ustąpic.Nie jestem pewien czy na 100%wymienilem na dobre te scalaki bo handlarz dal mi je z płyty twierdząc,ze są OK.Ale raczej małoprawdopodobne by jesli byly uszkodzone to identycznie jak w moim przypadku.
  • #4 1958701
    rroman
    Poziom 29  
    witam sprawdzałeś też klawiaturą czy tylko pilotem pozdrawiam
  • #5 1959189
    coista
    Poziom 18  
    Niestety nie sprawdzilem bo nie mam pilota ale postaram sie uniwersalnym jutro to sprawdzic i napisze co znalazlem.Dzieki za wszelką pomoc i zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #7 1960257
    coista
    Poziom 18  
    No wlasnie nie wiem czy ten procesor byl sprawny bo tez był wyjęty z płyty niesprawdzonej.Być moze jest tak samo uszkodzony jak ten mój??Co do pilota to jeszcze nie sprawdzilem ale sądze,ze to nie ma nic wspólnego choćby dlatego,ze po włączeniu TV powienien śniezyc bez anteny bez względu na pilota a u mnie po włączeniu TV przechodzi jakby w tryb AV i nie ma reakcji na klawiature lokalną(tzn. jest taka reakcja ,ze po naciśnieciu prog+ wyskakuje 1 a po nacisnieciu porg- też jedynka wiec zachowuje sie tak jakby nie zmieniał kanałów ale na switche reaguje)
  • #8 1961429
    jaccol
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    sprawdż czy nie ma przerwy w druku
  • REKLAMA
  • #9 1962346
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Objawem uszkodzenia procesora są często "połamane" napisy OSD.
    Zwróć na nie uwagę
  • #10 1963663
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Czep sie tego motywu, że zasilanie procesora to +5V i nie ma prawa być inaczej.
  • #11 1964135
    coista
    Poziom 18  
    Witam panowie ponownie.Co do OSD to wyświetla sie tylko 1 program i nie da sie nic wiecej zobaczyc bo nie mam panela.Natomiast da sie wejsc w funkcje strojenia i kwadraciki na skali strojenia oraz funkcja skip jest wyswietlana prawidłowo,nie ma pokrzywionych tych znaków.Co do zasilania to mam 5V (wymienilem elki w zasilaniu procesora.Narazie nie mam drugiego procesora na podmianke i tkwię w martwym punkcie.Dzieki panowie za wszelkie sugestie.
  • #12 1964368
    zdzich42
    Poziom 41  
    Spróbuj zaprogramować stacje. Ciekaw jestem czy też będzie tylko jeden program. Może poprostu masz pozostałe programy "wyskipowane"?
  • #13 1964648
    coista
    Poziom 18  
    No wlasnie problem jest w tym,ze nie da sie znalesc zadnej stacji.Głowica jest przestrajana , pasmo VL,VH,UH zmienia podczas strojenia ale nie znajduje zadnej stacji.Zostaje mniej wiecej jak w trybie AV choć swieci sie numer kanału 1.Dziwna ta usterka a ten procesor mnie kompletnie zmylił bo zmienilem jego i pamięc i usterka nadal jest taka sama:(
  • #14 1964950
    zdzich42
    Poziom 41  
    No tak... pochopnie wyciagniete wnioski poparte??? sam nie wiem czym naraziły Cię na wydanie niepotrzebnej kasy. Dobry przypadek - uczący. Spowoduj żeby TV znajdował programy i je zapamietywał a problem zniknie. To że grafika zmienia się z np. VL na VH nie znaczy ze tak jest z napięciami na głowicy, sprawdź to, jak zachowuje się napięcie varicapowe? czy zmienia się tło śniegu podczas strojenia? czy stacje są znajdowane a strojenie się nie zatrzymuje?
  • #15 1969748
    coista
    Poziom 18  
    Jak juz w 1 poscie napisalem powtórze:Napięcia warikapowe sie zmienia od 2V -33V, podczas strojenia zmienia pasmo i zasilanie tego pasma zmienia sie poprawnie (9V) ,ARW zasilane (niepamietam dokladnie ile V ale kilka ~ 5V) zasilanie głowicy +B wynosi 9V. Nie ma w ogóle śniegu po włączeniu TV oraz podczas strojenia(jakby pozostawał w trybie AV. Nie da sie zmieniać programów (zachowuje sie jakby był zwarty switch od programów z tą róznicą,ze podczas zwarcia programy by narastały lub malały u mnie natomiast ciągle jest 1 program oraz brak reakcji na naciskanie switchów od głosu(nie podgłaśnia i nie ścisza)Dlaczego wiec sądzisz,ze zbyt pochopnie wymieniłem procka??
  • #16 1969934
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    A co z klawiaturą lokalną czy próbowałeś odłączyć? Miałem w innym odbiorniku pomogła wymiana na nowe switche.Odbiornik był eksploatowany w kuchni.Upływności były niemierzalne.
  • #17 1977124
    coista
    Poziom 18  
    Jeszcze nie próbowałem tego ale sprawdze po niedzieli i napisze.DOstalem dzis nowego procka z epromem i podstawie jeszcze jeden egzemplarz i napisze jaki jest tego skutek.Pozdrawiam wszystkich
  • #18 1995196
    coista
    Poziom 18  
    Witam panowie ponownie.
    Załozylem drugiego procka z pamięcią i efekt ten sam co na początku.Nadal obraz bez śniegu ,nie reaguje na zmianę programów i głosu ,obraz w trybie AV (brak śniegu)a głowica ma przestrajanie i zasilanie.Moze ktoś ma możliwosc podpowiedzenia jakie powinno być napięcie na nodze pamięci (2,3,4)Pomiar u mnie woltomierzem na nodze 2,3,4 TC89101P wykazuje napiecie ok 3,6V.
  • #19 1995748
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    A jakie napięcie masz na wymienionym C lub na pin 42 proca ?
  • #20 1997326
    coista
    Poziom 18  
    Napiecie na pinie 42 wynosi 5,22V(sprawdzilem całą gałąź tego napięcia od zasilacza) wymienilem wszystkie w tej gałęzi elektrolity.Nadal jednak bez powodzenia .
  • #21 1997382
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Ja bym dał już spokój sterowaniu (no, chyba, że 'wystawia' blanking), a pomierzył napięcia
    i sygnały w pośredniej, a potem (jeśli tu jest O.K.) - na CXA1213.

Pozdrawiam.
  • #22 1997395
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    "Wyręcz" procesor w automatycznym wyszukiwaniu.
    Wepnij p-rka w +33V i przestrajaj głowicę ręcznie, obserwując wyjście p.cz. oscylem.
    Być może masz słaby sygnał i wtedy proc nie dostaje info o przejściu przez "O" AFT i nie zmienia programu, a zarazem nie zapamiętuje stacji. To rozwiązanie nie ułatwia naprawy kiedy mamy do czynienia z p.cz
    -tu wszystko zależy od Twojego doświadczenia.
  • #23 1997590
    coista
    Poziom 18  
    Dzieki chłopaki za podpowiedzi.Jednak nie bierzecie pod uwagę ,ze telewizor nie reaguje na klawiaturę lokalną poza strojeniem.Nie da sie przełączać programów ani w góre ani w dół (ciągle stoi na 1 kanale),poza tym nie reaguje na podgłaśnianie(naciskając VOL+ lub VOL - zero reakcji.Normalnie sprawny FUNAJ wyświetla skalę podgłaśniania jak podczas strojenia a u mnie nic.Dlatego nie szukam w p.cz bo tu juz są problemy.
  • #24 1998142
    zdzich42
    Poziom 41  
    O ile dobrze pamiętam ten TV nie będzie wybierał klawiaturą P+ lub P- niezaprogramowanych komórek pamięci. Jeśli zaprogramujesz trzy programy zapętli i będzie po trójce klawiszem P+ wracał na jedynkę. Co do Vol. masz rację linijka powinna być, śnieg podczas strojenia też. Trudny przypadek.
  • #25 2000750
    coista
    Poziom 18  
    No wlasnie .Ale sie trafiła sztuka.Jest cos nie tak być moze miedzy komunikacją pamięci i procka ale nie wiem juz gdzie dłubać.Chyba odczeka ten TV jakis czas i podejde do niego jak nabiorę ochoty.Dzieki za chęci pomocy.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #26 2000809
    Rysiekchaszcz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam - pod koniec lat 90 dużo tych Funai padało - i wiem jedno - Tylko wina procka - nie pamiętam - ale mam na warsztacie - wystarczyło zamienić procka na z nowszym programem. Aha też ta usterka objawiała się że na OSD nap 1 była przekreślona 2 nieczytelna - volume nie reagowało ......... itd
  • #27 2003571
    coista
    Poziom 18  
    No tak ale założylem juz 2 procesory z pamięcią i efekt ten sam natomiast na tym orginalnym którego podejrzewałem tez było tak samo.Nic sie nie zmienilo w działaniu TV.Wlaćza sie z 1 programem i co by nie nacisnąl ciągle jest 1 kanał.OSD na 1 nie zniekształcone oraz podczas strojenia tez OK.
  • #28 2003662
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Nie dopatrzyłem się czy odpinałeś klawiaturę lokalną jeśli tego nie zrobiłeś to spróbuj.Coś się wyjaśni.Czy działa pilot?
  • #29 2003747
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Obawiam się, że się zapętliłeś z tym procesorem Daj mu spokój boraczej jest wszystko w porządku. Doprowadź do tego aby na tym jedynym programie był śnieg na ekranie. Przeleć się przez pośrednią i dalej po sygnale mcz. Uszkodzony był stabilizator 12V więc może być różnie (CXA1213 a trochę kosztuje).
    Zachowanie procesora jest jak najbardziej normalne. Gdy nie ma zapamietanych stacji, klawiszami P+ P- nie przerzucisz. Nie uruchomisz tesz podgłaśniania gdy nie ma sygnału i procesor nie ma identyfikacji (dzisiaj to sprawdzałem). Trzecia sprawa to mikrowyłączniki które zakurzone nie przewodzą przy naciskaniu (też wymieniałem 4).
    Jeszce jedno , jeżeli uszkodził się stabilizator 12V to prawdopodobnie przetwornica daje zbyt duże napiecie i elektrolity po stronie pierwotnej również do wymiany.
  • #30 2004354
    rroman
    Poziom 29  
    witam ja bym się czepił jeszcze raz napięcia 5V nie pamiętam czy nie mylę modeli ale miałem coś takiego stabilizator 5V stoi przy procku w obudowie np , BC557 weź go wymień pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usterki telewizora FUNAI TV-2000A MKII, w którym po wymianie uszkodzonego stabilizatora 12V i elektrolitów pojawił się problem z brakiem możliwości zmiany kanałów i regulacji głośności. Telewizor uruchamia się w trybie AV bez śniegu na ekranie, a głowica jest przestrajana i zasilana poprawnie. Wymieniono procesor TC89101P oraz pamięć EPROM, jednak problem pozostał. Pomiar napięć na nóżkach procesora wskazuje około 3,6V, zasilanie procesora i pamięci wynosi 5V. Sprawdzono klawiaturę lokalną i pilot (brak pilota, planowane testy uniwersalnym), mikrowyłączniki oraz ścieżki drukowane. Sugerowano sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego 2200µF przy procesorze, stabilizatora 5V (np. BC557), a także elementów pośredniej częstotliwości (p.cz.) i układu CXA1213 (procesor wizji i synchronizacji). Zwrócono uwagę, że brak śniegu i brak reakcji na klawiaturę mogą wskazywać na problem z komunikacją między pamięcią a procesorem lub uszkodzenie procesora, choć wymiana procesora nie przyniosła efektu. Zalecano również sprawdzenie resetu procesora, rezonatora oraz dokładne pomiary napięć i sygnałów w torze p.cz. Wskazano, że uszkodzenie stabilizatora 12V mogło wpłynąć na inne elementy, w tym elektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, a telewizor nie znajduje i nie zapamiętuje programów, nie reaguje na przełączanie kanałów ani regulację głośności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA