logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delonghi ELETTA: Nieudane płukanie ekspresu mimo wymiany tłoka i zaparzacza

kamildr 19 Lut 2022 00:31 1875 2
REKLAMA
  • #1 19892729
    kamildr
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam

Mam problem z płukaniem ekspresu. Gdy się uruchamia to nie jest w stanie przepłukać a jak robi kawę to pisze że drobno zmielona kawa (nawet jak ustawione na grube mielenie) potem wyskakuje aby uzupełnić wodę w układzie i płucze z tego krućca do spieniania ręcznego. Z tego miejsca woda leci bez problemu. Byłem u znajomego i wymieniliśmy w ekspresie Tłok u góry oraz na dole zaparzacz i nic to nie dało... Po sprawdzeniu wszystkich przewodów i przelotu na obydwu grzałkach nie widać aby cokolwiek było zatkane. Obydwa Elektrozawory które są e ekspresie podpinane na "krótko" teoretycznie działają ( pyka po podłączeniu napięcia ) Podczas włączenia procedury płukania pompka działa i słychać po odgłosie że po chwili pracuje coraz ciszej jak by było coś zatkane. W załączniku chciałbym pokazać iż po odpięciu przewodu zaznaczonego na rysunku woda leci podczas procesu płukania a jak ten przewód jest podpięty to z pozostałych nic nie leci gdy są odpięte a pompka pracuje
    Delonghi ELETTA: Nieudane płukanie ekspresu mimo wymiany tłoka i zaparzacza
    Proszę o pomoc bo ja już straciłem nadzieję.
  • REKLAMA
  • #2 19912512
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1823
    Zakamieniony uklad podaj nazwe maszyny ETAM ESAM i numer.Jest od spodu maszyny
  • #3 19912902
    kamildr
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    ssss napisał:
    Zakamieniony uklad podaj nazwe maszyny ETAM ESAM i numer.Jest od spodu maszyny
    \

Witam

Udało mi sie naprawić!! Wymieniłem 2 zaworki elektromagnetyczne ale nic to nie dało....
    Okazało sie, że Pompka podawała wodę ale słabo i po jej rozebraniu była pęknięta sprężyna w środku. Spowodowało to spadek wydajności....
    Wymieniłem i śmiga ąż miło...

pozdrawiam
REKLAMA