logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CCD-TR340E - problem z ładowaniem kasety i ciemnym wizjerem w trybie VCR

k-rz 06 Lis 2005 01:08 1509 3
REKLAMA
  • #1 1959109
    k-rz
    Poziom 13  
    Mechanika B. Problem z ładowaniem kasety. Po włączeniu VCR ciemny wizjer. W trybie Camera widać prawidłowy obraz ,stan licznika i symbol kasety. Nie można otworzyć kieszeni kasety. Mechanika sterowana "zewnętrznie" działa prawidłowo bez zacięć. Po wykonaniu EJECT słychać kilka piknięć i w wizjerze miga symbol. Capstan i Drum kręcą. Pozostaje pulsujący symbol eject. Zemknięcie kieszeni bez kasety jest wykonywane. Natomiast otwarcie jest niemożliwe. Czy mode swtch mechanizmu może być powodem tej usterki ? Może już ktoś rozwiązał taką zagadkę. Może ktoś ma jakieś materiały do tej "zabytkowej" kamery.
    Zastanawia mnie dlaczego w trybie VCR wizjer jest wygaszony, ale bez "obrazka" trudno coś stwierdzić. Za wszelką pomoc dziękuję !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1981923
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    W tej kamerze w trybie VCR wizjer jest wygaszony. To normalne. Naley rozebrać mechanikę, stwierdzić czy nic nie jest ułamane i poskładać prawidłowo. Dodatkowo należy upewnić się, czy są impulsy FG z capstana i druma.
  • REKLAMA
  • #3 1986122
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Wstrzymaj sie z rozbieraniem mechaniki jesli zasilana zewnetrznie dziala prawidlowo.Oblutuj zlacza i czesc servo na plycie.Mirek2
  • #4 1990447
    k-rz
    Poziom 13  
    Znalazłem brudy i ślady korozji na taśmie i płytce Capstana. Usunąłem i wyczyściłem. Niestety bez poprawy. Znalazłem aplikacje do LB1950,TA8482 i CXP 87460. Niestety nie mam serwa. Potrzebowałbym schemat płyty gł. VC-167 lub zbliżonej. Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie schematu tej kamery. Może ktoś wesprze moje wysiłki. Dziękuję za dotychczasowe sugestie.
    Aktualnie...
    Mam już schemat. Niestety nie ma FG z Capstana. Jak sprawdzić sam czujnik !!! Czy raczej walnięty jest driver? Może ktoś ma niepotrzebny!!!
    Aktualnie...
    Naprawione !!!. Skorodowana mikro ścieżka na taśmie między płytką silnika a pinem 23 drivera.
    Dziękuję za trafne sugestie dotyczące sygnałów FG.
    Temat zamknięty.
REKLAMA