logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY CCD-TR330E - taśma przewija się zbyt szybko po upadku, co zrobić?

teope 08 Lut 2006 23:17 1934 11
  • #1 2278720
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam,
    kamerka jak w temacie.
    Po upadku gdy włączamy play lub nagrywanie to taśma idzie z szybkością przewijania (tak jak byśmy przewijali na podglądzie). Poza tym wszystko jest OK.
    Ponieważ nigdy nie naprawiałem kamer proszę o jakieś wskazówki gdzie szukać - co może być przyczyną.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2278753
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Brak informacji z czujnika halla capstaina,przetarty lub przerwa na połączeniu czujnik-serwo.
    Pozdrawiam
  • #3 2280215
    bodzio64
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Proponuje sprawdzić czy mechanicznie rolka dociskowa gumowa dociska taśme do bolca silnika capstain
  • #4 2292461
    teope
    Poziom 18  
    Witam ponownie,
    więc było to tak:
    -rolka dociskowa dociska taśmę do bolca silnika capstain,
    - jak wymontujemy capstain motor to obok rotora jest taki czujnik z 4pinami opisany w service manual jako element MG czy MR (?) - 3 z 4 pinów nie miały połączenia z płytką - już jest ok ALE ALE
    powstał kolejny problem najprawdopodobniej podczas składania:

kamera niewie czy kieseń kasety jest otwarta czy zamknięta - uściślając:
    kieszeń otwarta - wkładam kasete, zamyka się po czym coś miesza (słychać pracę silnika - przewija kasete chwile do przodu i do tyłu) i pokazuje symbol otwartej kieszeni mimo iż ona jest zamknięta - gdy nacisne switcha otwieranie/zamykanie znów słychać tą samą pracę silnika i miga symbol otwartej kieszeni.

Gdy otworze ją po przez kręcenie ręcznie silnikiem otwierania to po włączeniu power on i włożeniu kasety historia się powtarza (zamyka - słychać pracę silnika - w trakcie tej pracy przewija kasete troszkę do przodu troszkę do tyłu - i zaczyna migać ikonka otwartej kieszeni)

Mam nadzieję, że fachowcy coś zrozumieli z mojego opisu.

Przypuszczam, że coś skopałem podczas składania - ALE CO??? Proszę o jakieś wskazówki

Z góry WIELKIE DZIĘKI!!!
  • Pomocny post
    #5 2292642
    bodzio64
    Poziom 17  
    I tutaj masz racje wygląda na źle poskładany mechanizm.
    Migający w wizjerze znaczek pokazuje Ci że coś jest nie tak i musisz wykonać eject.Osobiście wygląda mi to na przestawienie przełącznika funkcji.Niestety trzeba jeszcze raz rozebrać kamerkę .Przełącznik funkcji ma znaczniki ustawienia w pozycji ) tzn brak kasety kieszeń zamknięta .Pozdro
  • #6 2292832
    teope
    Poziom 18  
    bodzio64 ten przełącznik funkcji rozumiem, ze jest wewnątrz kamery? - bo jeśli mowa o zewnętrznych przełącznikach (tych na kamerze) to wszystko jest OK- mógłbyś powiedzieć gdzie jest dokładnie ten przełącznik funkcji (w jakiej pozycji powinien być) ewentualnie podaj jego oznaczenie jakie jest na servis manual.
    Dziękuję
  • #7 2293067
    bodzio64
    Poziom 17  
    Przełącznik funkcji lub jak kto woli pozycjoner jest najczęsciej pod mechanizmem i wygląda z reguły jak czarne plastikowe koło z 5 lub 6 wyprowadzeniami.Jest połączony z zębatką mechanizmu głównego i poprzez styki ślizgowe wewnątrz pokazuje prockowi ster w jakiej pozycji jest mechanizm .Jeżeli po rozebraniu kamery przesunąłeś mechanizm to teraz procek czeka na zwarcie styków króre powiedzą mu że kaseta jest załadowana i można rozpocząć procedure wywijania taśmy.na pozycjonerze są otworki lub inne znaczniki które muszą się pokrywać w pozycji mechanizmu najczęściej (kieszeń zamknięta brak kasety).Poszukaj service manual do tej kamerki tam masz rozrysowane jak i co
    www.alldatasheet.com
  • #8 2294308
    teope
    Poziom 18  
    ściągnałem z elektrody service manuals z dosyć dokładnym opisem i zdjęciami - okazało się, że jeśli chodzi o pozycjioner jest on ustawiony dokładnie tak jak to jest przedstawione na serwisówce!

tak sobie myślę, że przecież gdy wyjmowałem capstain motor to raczej nie było możliwości przestawienia mechanizmu za wyjątkiem tego iż podczas zakładania paska zębatego na silnik capstaina przesunąłem paskiem - ale czy to ma jakieś znaczenie???

jedno jest pewne zanim nie wyciągnąłem capstaina niebyło problemu z otwieraniem / zamykaniem kieszeni.

Może ktoś opisze procedure ustawiania pozycjionera na znaki? (możliwe że robie błąd - tzn zaczynam rozbieranie na otwartej kieszeni???)

Oczekuję wszelkich sugestii jak rozwikłać problem.
    pozdrawiam
  • #9 2294736
    bodzio64
    Poziom 17  
    nie ma to znaczenia pasek zębaty capstaina nie przesówa pozycjonera do tego jest drugi silniczek stojący po lewej stronie głowicy w rogu ale czy aby napewno podłączyłeś wszystkie tasiemki ?
  • #10 2294933
    teope
    Poziom 18  
    wszystko jest podłączone........
    i niewiem co dalej....
  • #11 2295119
    bodzio64
    Poziom 17  
    może przez GG będie lepiej a napewno szybciej włącz GG

Dodano po 3 [minuty]:

Mój numer GG 3839958 czekam na połączenie
  • #12 2299460
    teope
    Poziom 18  
    pojawił się jakgdyby nowy trop - na pozycjionerze od spodu widać jego styki - wyczyściłem je, złożyłem kamerke i PO WŁOŻENIU KASETY ZACHOWAŁA SIĘ DOKŁADNIE TAK JAK POWINNA - przyjęła taśmę nagrała, odtworzyła wyrzuciła kasete i na tym koniec imprezy - znów nie chce operować kieszenią - myślicie żeby znow wyczyścić pozycjioner tylko dokładniej czy może wymnienic go ( ile może taki kosztować??)

Podsumowanie tematu

✨ Po upadku kamery SONY CCD-TR330E taśma podczas odtwarzania i nagrywania przewija się zbyt szybko, jak przy przewijaniu podglądu. Przyczyną może być brak sygnału z czujnika Halla przy silniku capstain, uszkodzenie rolki dociskowej lub przerwa w połączeniu czujnik-serwo. Po demontażu silnika capstain i sprawdzeniu czujnika 4-pinowego (oznaczonego jako MG lub MR) pojawił się problem z wykrywaniem stanu kieszeni kasety – kamera nie rozpoznaje, czy kieszeń jest otwarta czy zamknięta, co objawia się migającym symbolem otwartej kieszeni i nieprawidłowym działaniem mechanizmu. Problem najprawdopodobniej wynika z nieprawidłowego złożenia mechanizmu, zwłaszcza przestawienia przełącznika funkcji (pozycjonera) odpowiedzialnego za sygnalizację pozycji mechanizmu do procesora. Pozycjoner to czarne plastikowe koło z wyprowadzeniami, połączone z zębatką mechanizmu głównego, które musi być ustawione zgodnie z oznaczeniami w serwisówce. Pasek zębaty silnika capstain nie przesuwa pozycjonera, a dodatkowo należy sprawdzić poprawność podłączenia wszystkich taśm i styki pozycjonera, które mogą wymagać czyszczenia. Po wyczyszczeniu styków pozycjonera kamera poprawnie przyjmuje kasetę, nagrywa i odtwarza, ale nadal występują problemy z operowaniem kieszenią. Możliwe, że konieczna będzie wymiana pozycjonera. Zaleca się ponowne rozebranie i dokładne ustawienie mechanizmu zgodnie z serwisowym schematem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA