Spotkałem takie rozwiązanie że bolec był połączony z przewodem zerowym czy to prawidłowe podłączenie? miało to być zabezpieczenie przed porażeniem prądem,
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAleksander_01 napisał:
Przewód zerowy (obecnie nazywany neutralnym - N)
Cytat:
Przewód zerowy jest to przewód roboczy wyprowadzony z zerowego punktu układu (np. z punktu gwiazdowego lub środkowego)
Cytat:
Przewód zerowy powinien zapewniać niezawodną ciągłość połączeń metalicznych między punktem zerowym transformatora lub prądnicy, ą miejscami połączenia przewodu zerowego z przewodami zerującymi.
Cytat:
Przewód zerujący jest to przewód ochronny, łączący zerowany przedmiot z uziemionym przewodem zerowym.
Aleksander_01 napisał:Taaak???? A w sieci TT???????
Cytat:
System sieci ma punkt neutralny bezpośrednio uziemiony, a dostępne części przewodzące są połączone przewodami ochronnymi z uziomem, niezależnie od uziemienia tego układu.
elektrykos1 napisał:Witam kolegów!
Trzeba zdawac sobie sprawe z tego że tak zwany "bolec ochronny"
w gniazdku w sieciach TN-C nie jest tak w pełni ochronny, poniewaz podłączony jest do przewodu roboczego w którym płynie taki sam prąd jak w przewodzie roboczym fazowym w obwodach jednofazowych
Aleksander_01 napisał:
hehehehe. Myślałem że się dasz nabrać.
drZoidberg napisał:Poza tym po globalnej akcji montażu gniazdek z bolcem ochronnym zmostkowanym z N pojawił się kolejny problem – prawie wszystkie modele monitorów komputerowych zaczęły źle działać – obraz pływał i w dziwny sposób się rozmywał. Pomogło wtedy podłączanie monitorów przez przedłużacz bez zerowania.
elektrykos1 napisał:Witam kolegów!
Z dobrej jakości żyłą N . Ale wierz mi na słowo wiekszość starych instalcji w budynkach to szmelc nadaje się do natychmiastowej wymiany zwłaszcza przy przewodach aluminiowych.Niema tygodnia żebym nie zostałó wezwany do naprawy takich instalacji gdzie upalają sie zera i wogóle przewody.