logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy połączenie bolca z przewodem zerowym w gniazdku jest bezpieczne?

IREKG 06 Lis 2005 08:24 16990 12
REKLAMA
  • #1 1959254
    IREKG
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Spotkałem takie rozwiązanie że bolec był połączony z przewodem zerowym czy to prawidłowe podłączenie? miało to być zabezpieczenie przed porażeniem prądem,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1959735
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Witam
    Przewód zerowy (obecnie nazywany neutralnym - N) musi być gdzieś uziemiony. Optymalnie jak najbliżej miejsca poboru energii. Co do pojawiającego się napięcia na tym przewodzie, to zawsze jakieś niewielkie napięcie na nim istnieje (nie ma przewodów o zerowej impedancji, uziomów też nie ma idealnych), ale są to wartości tak małe i całkowicie nie zagrażające życiu (oczywiście przy prawidłowo wykonanej istalacji i sieci).
    Taki przypadek który opisałeś jest możliwy przy tzw upaleniu zera, ale spotykany niezmiernie rzadko (i całe szczęście).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1959756
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Przewód zerowy jest uziemiany
    Dla linii napowietrznych
    - na końcu linii
    - na końcu przyłącza które ma ponad 150m (chyba taka wielkość)
    - na rozgałęzieniu linii dłuższym niż 200m (jak wyżej)
    - co 500 m na linii
    Kable
    - w każdym złączu kablowym
    Ale i tak dla starego systemu istnieje niebezpieczeństwo zerwania linki zerowej i gdzie przed uszkodzeniem może nie być sprawnego jej dodatkowego uziemienia roboczego
  • REKLAMA
  • #5 1961003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1961040
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Taaak???? A w sieci TT???????
  • #7 1961072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1961223
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam
    hehehehe. Myślałem że się dasz nabrać.
    Masz rację, ale jak się pisze z rozpędu to......można się pomylić.
    Ale nie raz specjalnie upraszczam niektóre zagadnienia aby stały się łatwiej przyswajalne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1967493
    elektrykos1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam kolegów!
    Trzeba zdawac sobie sprawe z tego że tak zwany "bolec ochronny"
    w gniazdku w sieciach TN-C nie jest tak w pełni ochronny, poniewaz podłączony jest do przewodu roboczego w którym płynie taki sam prąd jak w przewodzie roboczym fazowym w obwodach jednofazowych
  • #10 1967640
    drZoidberg
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    elektrykos1 napisał:
    Witam kolegów!
    Trzeba zdawac sobie sprawe z tego że tak zwany "bolec ochronny"
    w gniazdku w sieciach TN-C nie jest tak w pełni ochronny, poniewaz podłączony jest do przewodu roboczego w którym płynie taki sam prąd jak w przewodzie roboczym fazowym w obwodach jednofazowych

To akurat zależne jest od jakości instalacji elektrycznej.
    Mieszkałem w bardzo starym akademiku z aluminiową instalacją i mostkowanie N z bolcem PE w gniazdku rzeczywiście (jak mówisz) dawało czasem gorsze skutki niż gniazdko bez zerowania. Po pierwsze na urządzeniach metalowych uziemionych był odczuwalny potencjał. Nie dało się stać na boso i dotknąć ręką do zadrapania na lodówce. Nie mówię już o jednoczesnym dotknięciu np. lodówki i wody płynącej z kranu. Można także było zmierzyć napięcie między N, a np. kaloryferem i wartości tego napięcia były dość smutne (jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowników). Poza tym po globalnej akcji montażu gniazdek z bolcem ochronnym zmostkowanym z N pojawił się kolejny problem – prawie wszystkie modele monitorów komputerowych zaczęły źle działać – obraz pływał i w dziwny sposób się rozmywał. Pomogło wtedy podłączanie monitorów przez przedłużacz bez zerowania.
    Natomiast w instalacji z dobrej jakości żyłą N podobne zjawiska raczej nie powinny występować.

Pozdrawiam
  • #11 1968429
    elektrykos1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam kolegów!
    Z dobrej jakości żyłą N . Ale wierz mi na słowo wiekszość starych instalcji w budynkach to szmelc nadaje się do natychmiastowej wymiany zwłaszcza przy przewodach aluminiowych.Niema tygodnia żebym nie zostałó wezwany do naprawy takich instalacji gdzie upalają sie zera i wogóle przewody.
  • #12 1968522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1968795
    drZoidberg
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    elektrykos1 napisał:
    Witam kolegów!
    Z dobrej jakości żyłą N . Ale wierz mi na słowo wiekszość starych instalcji w budynkach to szmelc nadaje się do natychmiastowej wymiany zwłaszcza przy przewodach aluminiowych.Niema tygodnia żebym nie zostałó wezwany do naprawy takich instalacji gdzie upalają sie zera i wogóle przewody.

Tam cała instalacja była oczywiście aluminiowa, a piony były obciążone do granic możliwości. Każdy pion/sekcja zabezpieczone były trzema bezpiecznikami 250A i podczas normalnej pracy bezpieczniki były nie do dotknięcia, w niektórych tygodniach codziennie padał chociaż jeden z nich. Czasem nie przepalał się po cichu, ale strzelał obsypując pomieszczenie piaskiem :) Mam nawet kilka takich 250-tek na pamiątkę :) I to było na prawdę niedawno, więc takie instalacje są jeszcze w dzisiejszych czasach na porządku dziennym. I nie wiem, co za baran w takiej instalacji postanowił mostkować bolce zabezpieczające z kablem N, na którym działy się bajeczne rzeczy.
    Choć teraz (ja już tego nie doczekałem) wszystkie piony zostały wymienione na miedź z podobno dużym zapasem przekroju, więc teraz takie zabezpieczenia mają już sens.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Połączenie bolca ochronnego (PE) z przewodem zerowym (N) w gniazdku nie jest prawidłowe i może być niebezpieczne. Przewód zerowy, zwany neutralnym, jest uziemiony w sieci, ale nie pełni funkcji ochronnej, a jego impedancja i jakość instalacji mają kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa. W sieciach TN-C bolec jest połączony z przewodem PEN, który łączy funkcje przewodu ochronnego i neutralnego, jednak w nowoczesnych instalacjach stosuje się oddzielne przewody PE i N. Mostkowanie bolca z przewodem zerowym w starych instalacjach, zwłaszcza aluminiowych, może powodować niebezpieczne napięcia na obudowach urządzeń, ryzyko porażenia prądem oraz zakłócenia w działaniu sprzętu elektronicznego, np. monitorów komputerowych. W sieciach TT zerowanie nie jest realizowane przez przewód zerowy, a ochrona opiera się na uziemieniu osobnym od neutralnego. W praktyce wiele starych instalacji wymaga modernizacji, zwłaszcza gdy stosowane są przewody aluminiowe, które są podatne na uszkodzenia i "upalanie" przewodu zerowego. Prawidłowa ochrona przeciwporażeniowa wymaga stosowania dedykowanego przewodu ochronnego PE oraz odpowiednich zabezpieczeń, a nie łączenia go z przewodem neutralnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA