logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mostkowanie bolca z przewodem N w gniazdach jest bezpieczne?

Galimatiass 15 Sty 2007 09:25 11675 55
Najlepsze odpowiedzi

Czy w starej instalacji TN-C można bezpiecznie mostkować bolec ochronny gniazdka z przewodem N, czy trzeba przerobić instalację na TN-C-S z osobnym PE?

Najlepiej nie traktować mostka bolec–N jako rozwiązania docelowego, tylko przerobić instalację na 3-żyłową TN-C-S, rozdzielić PEN na PE i N w rozdzielnicy i, jeśli to możliwe, uziemić punkt rozdziału [#3460086][#3518251] Jeśli mostek ma być użyty tymczasowo, to przewód N należy podłączyć najpierw do bolca ochronnego, a dopiero potem do styku roboczego gniazda, bo wtedy przy uszkodzeniu mostka urządzenie najwyżej przestanie działać, zamiast stracić ochronę [#3454795] W modernizowanej instalacji warto prowadzić obwody już w układzie L+N+PE i stosować wyłączniki nadmiarowoprądowe oraz różnicowoprądowe [#3518251]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3448083
    Galimatiass
    Poziom 11  
    Mieszkam w starej kamienicy,a więc instalacia elektr.w mieszkaniu rownież jest stara-do wymiany (co też czynie)... Prąd jednofazowy, zabezpieczenie przedlicznikowe es B32 (przewód zółto-zielony nigdzie nie podpięty) przy liczniku 2 bezpieczniki topikowe. I tak... w pokoju instalacje już wymieniłem: 1 obwod- 12 halogenów 20W/12V podzielonych (na cztery) i podpiętych do 3 transformatorów toroidalnych o mocy 100W oraz 4 gniazda z bolcami (bolec zmostkowałem z przewodem N- czy tak może być?)
  • #2 3448272
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Najważniejsze - sprawdź czy te bezpieczniki przy liczniku to są fazy czy faza i zero. Do tego czy układ TN-c, czy TT??
  • #3 3448779
    Galimatiass
    Poziom 11  
    Bezpieczniki przy liczniku fazowe,zabezpieczenie 20A, jezeli chodzi o uklad to TN-c.
  • #4 3449398
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Garcia24 napisał:
    Najważniejsze - sprawdź czy te bezpieczniki przy liczniku to są fazy czy faza i zero. Do tego czy układ TN-c, czy TT??

Jak to bezpieczniki faza i zero ?
    Chyba juz dawno nikkt nie zabezpiecza przewodu zero (N).
  • #5 3451855
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Dawno nikt nie zabezpieczał, ale często się spotyka w starym (przedwojennym) budownictwie.
  • #6 3454795
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Galimatiass napisał:
    (bolec zmostkowałem z przewodem N- czy tak może być?)

tak na marginesie czemu nie robisz w TN-S??jeśli chcesz mostkować bolec z N to najpierw podłącz N do bolca a potem do styku w gniazdku,dlaczego tak bo jeśli urwie sie mostek w przypadku takiego podłączenia to najwyżej nie zadziała urządzenie, a jeśli przewód bedzie podłaczony najpierw do styku w gniazdku a potem do bolca to wprzypadku urwania się mostka nie bedzie zabezpieczenia, jesli robisz wymiane przewodów to proponuje pomyślec o zmianie skrzynki bezpiecznikowej i jej rozbudowie na więcej obwodów niż dwa, tzn jeden do łazienki , jeden do kuchni , jeden oświetleniowy, jeden gniazda w pokojach
  • #7 3456590
    Galimatiass
    Poziom 11  
    tak,wymieniam TN-C na TN-C-S. Tylko ze ja na codzien tu mieszkam i trudno tak odrazu "rozpirdzielic" całe mieszkanie. Podzieliłem to na etapy! Teraz " biorę" się za kuchnie i budowe łazienki. Dziekuje ze jako JEDYNY odpowiedziałes na moje pytanie!! Dzieki za podpowiedż z obwodami-tak też uczynie. Czy jezeli w dalszych moich pracach napotkam problemy to nadal moge liczyc and61 na Twoją pomoc? Zgóry dziekuję.
  • #8 3456710
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Skoro wymieniasz całą instalację to dlaczego robisz dwu a nie trzy żyłową instalację wg nowych zasad?
    Bezpieczniej i nie musisz robić mostków
  • #9 3456782
    Galimatiass
    Poziom 11  
    Robię 3-żylową instalacje. Tylko .ze jak wyżej pisałem wymiane wykonuje etapami. Wiec nową instalacje z pokoju podpiołem tymczasowo do starej w kuchni.
  • Pomocny post
    #10 3458807
    and61
    Poziom 27  
    Galimatiass napisał:
    tak,wymieniam TN-C na TN-C-S.
    ............................ ............................................................
    Czy jezeli w dalszych moich pracach napotkam problemy to nadal moge liczyc and61 na Twoją pomoc? Zgóry dziekuję.

Rzeczywiście miało być nieTN-S tylko TN-C-S :|

co do drugiej części cytatu , oczywiscie pomoge
    wracając do skrzynki z bezpiecznikami proponowałbym oprócz wyłącznika róznicowo-prądowego i wyłaczników nadmiarowych załozyć też przepięciówke,bedziesz miał zabezpieczone wszelkie odbiorniki od przepięć spowodowanych piorunami jak również (znam z autopsji)uszkodzenia przewodu N w zasilaniu budynku.

co do podłaczenia gniazdek to czy łaczysz przewody tak jak na rysunku??
    Załączniki:
    • Czy mostkowanie bolca z przewodem N w gniazdach jest bezpieczne? GNIAZDKO.JPG (4.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3459104
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Jak przepięciówkę, to i przewód PE o odpowiednim przekroju do uziemienia. Domniemam, że w starej kamienicy czegoś takiego nie ma.
  • #12 3459736
    Galimatiass
    Poziom 11  
    And61. Tak łącze przewody jak na rysunku- fazowy z lewej strony. co do przepięciowki to raczej bedzie problem,gdyż nie ma uziemienia(?) na skrzyni przy budynku jest napis "Za2" a więc 0(?)
  • #13 3460086
    Madergames9
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Przeczytałem sobie to co wcześniej jest napisane i brakuje jednego szczegółu. Otóż przy przejściu z PEN na PE i N punkt rozgałęzienia trzeba uziemnić. Jeżeli prowadzisz już nową instalację z przewodem PE to w samych gniazdkach możesz podłączyć już prawidłowo a mostkować już na wyjściu z wykonanej instalacji w pomieszczeniu obok. Później dopniesz resztę. Nie bedziesz musiał przełączać gniazdek na nowo.

POZDRO...
  • #14 3461776
    Galimatiass
    Poziom 11  
    zrobiłem projekt. prosze o weryfikacje.
    Załączniki:
    • Czy mostkowanie bolca z przewodem N w gniazdach jest bezpieczne? instalacja w domu.JPG (53.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3461863
    waldekel
    Poziom 28  
    Jak robisz wymiane to jest niepoprawnie bo:
    Obwody oświetlenia osobno 3x1,5² i zabezpieczone B10
    Obwody gniazd 3x2,5² zab B16
    Dołożyłbym osobną różnicówkę na łazienkę, kuchnię i pozostałe obwody, ale nie koniecznie.
    Planujesz w łazience szczególny obwód 2x4² ale zabezpieczasz 16B?
  • #16 3462058
    and61
    Poziom 27  
    Galimatiass napisał:
    And61. Tak łącze przewody jak na rysunku- fazowy z lewej strony. co do przepięciowki to raczej bedzie problem,gdyż nie ma uziemienia(?)

radząc załozenie przepięciówki miałem na myśli zrobienie uziemienia poprzez podłączenie listwy PE w skrzynce bezpiecznikowej do uziomu sztucznego , przypuszczam do dom posiada instalacje odgromową, wykorzystanie naturalnych uziomów (rur wodociągowych itp) odradzam gdyż w dobie wymiany rur stalowych na z tworzyw sztucznych uziom taki nie spełniałby swej roli

Galimatiass napisał:
    na skrzyni przy budynku jest napis "Za2" a więc(?)

z tego co mi wiadomo to napisy na skrzynkach złaczy nie świadczą o typie instalacji lecz są to : litery mówiące o charakterze złacza (Za- złacze administracyjne, Zk- złącze kablowe , Ta-tablica administracyjna itp)a cyfry są to adresy na schemacie podłaczeń budynków.

Jeśli się myle to to proszę kolegów o poprawienie mnie

waldekel napisał:
    Dołożyłbym osobną różnicówkę na łazienkę, kuchnię i pozostałe obwody, ale nie koniecznie.
    Planujesz w łazience szczególny obwód 2x4² ale zabezpieczasz 16B?

tak na marginesie małe pytanko : jaki masz przydział mocy ??
    i za kolegą waldekel zapytam o ten obwód połozony przewodem 4mmkw , do czego on będzie , terma??
  • #17 3462414
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    I jeśli można pytanie co będziesz podłączał do gniazd w pokoju że stosujesz 2,5mm2?Są problemy z podłączeniem 2,5mm2 do niektórego osprzętu.Moim zdaniem wystarczy 1,5mm2.Czy te 32 przedlicznikowe to "legalne"?
  • #18 3462513
    waldekel
    Poziom 28  
    ANDYW6 napisał:
    Są problemy z podłączeniem 2,5mm2 do niektórego osprzętu.Moim zdaniem wystarczy 1,5mm2.

Pewnie, że 2,5² jest trochę twardy, ale obecnie osprzęt jest do tego przystosowany i nie ma problemu z montażem.
    Do B16 zalecane jest 2,5².
    Oczywiście wolność Tomku w swoim domku choc chyba nie do końca?
  • #19 3462664
    Galimatiass
    Poziom 11  

Poprawię.

tak na marginesie małe pytanko : jaki masz przydział mocy ??
    i za kolegą waldekel zapytam o ten obwód połozony przewodem 4mmkw , do czego on będzie , terma??

Przydział mocy 4kW.
    Przepływowy podgrzewacz wody

I jeśli można pytanie co będziesz podłączał do gniazd w pokoju że stosujesz 2,5mm2?

Instalacja w pokoju już wymieniona (często dogrzewam grzejnikami elektr.)

Czy te 32 przedlicznikowe to "legalne"?

Energetyka tak zabezpieczyła (trzy mieszkania pod jednym bezpiecznikiem 32A) Sąsiad robi u siebie zwarcie i ja siedze w ciemnościach-OT technika

radząc załozenie przepięciówki miałem na myśli zrobienie uziemienia poprzez podłączenie listwy PE w skrzynce bezpiecznikowej do uziomu sztucznego , przypuszczam że dom posiada instalacje odgromową,

Takiego "cuda" nie posiadamy
  • #20 3464411
    and61
    Poziom 27  
    Galimatiass napisał:
    Przepływowy podgrzewacz wody

jaka moc tego podgrzewacza?? co proponuje producent odnośnie zabezpieczenia ??pytam bo przewód grubszy a zabezpieczenie mniejsze
    jak już to zauważył waldekel

Galimatiass napisał:

Energetyka tak zabezpieczyła (trzy mieszkania pod jednym bezpiecznikiem 32A) Sąsiad robi u siebie zwarcie i ja siedze w ciemnościach-OT technika

dziwne , przecież każde mieszkanie powinno mieć własny C20 przed licznikiem, ale co rejon energetyczny to inne zwyczaje, i jesli rejon (lub firma podwykonawcza) robi piony to dlaczego robia to według sytatrych zasad, to takie pytanie retoryczne .
  • #21 3464509
    Galimatiass
    Poziom 11  
    [quote]
    Cytat:
    jaka moc tego podgrzewacza?? co proponuje producent odnośnie zabezpieczenia ??pytam bo przewód grubszy a zabezpieczenie mniejsze

Jeżeli chodzi o prysznicowy przepływowy podgrzewacz wody to wciąż poszukuje odpowiedni do posiadanego przydzialu mocy(4kW), myslę o takim do 3.5kW (mogę?) Instalacje chcę wykonać 4mm² gdyż w przyszłości chcę wystąpić o zwiększenie przydziału mocy(a więc ogrzewacz o większej mocy) Co o zabezpieczenie tego obwodu (4mm²) to prosze o podpowiedż. Kuchnia i łazienka jeszcze w" budowie" więc mogę dokonać zmiany (aha!-na liczniku mam zabezpieczenie 20A)
  • #22 3466002
    waldekel
    Poziom 28  
    Szybko licząc jak będziesz miał podgrzewacz 3,5kW to bezpiecznk 16A ulegnie przepaleniu.
    Druga sprawa przy przepływowym podgrzewaczu 4kW pod pryśnic to chyba trochę za mało.
  • #23 3466003
    and61
    Poziom 27  
    Galimatiass napisał:
    Jeżeli chodzi o prysznicowy przepływowy podgrzewacz wody to wciąż poszukuje odpowiedni do posiadanego przydzialu mocy(4kW), myslę o takim do 3.5kW (mogę?)

tak tylko w tym przypadku na twoim miejscu zainstalowałbym w skrzynce z bezpiecznikami przekaźnik priorytetowy
    tu masz opis co to jest opis montażu i jak to działa
    http://www.cet.pl/index.php?link=94&grupa=41&...61&PHPSESSID=b65a4f214469706b0e4718ce640069b6

Galimatiass napisał:
    zabezpieczenie tego obwodu (4mm²) to prosze o podpowiedż. Kuchnia i łazienka jeszcze w" budowie" więc mogę dokonać zmiany (aha!-na liczniku mam zabezpieczenie 20A)

patrząc na moc podgrzewacza to radziłbym jednak 20A na zabezpieczeniu,

a to 20A przed licznikiem to jest na 3 mieszkania??
    aha jeszcze jedno domyślam się że do żyrandoli doprowadzasz również 3 przewody L,N ,PE
  • #24 3466447
    Galimatiass
    Poziom 11  
    Cytat:
    aha jeszcze jedno domyślam się że do żyrandoli doprowadzasz również 3 przewody L,N ,PE

Całe mieszkanie będzie oswietlone halogenami więc rozprowadzam przewody dwu-żyłowe

Cytat:
    a to 20A przed licznikiem to jest na 3 mieszkania??

To jest zabezpieczenie tylko na moim liczniku.

Cytat:
    patrząc na moc podgrzewacza to radziłbym jednak 20A na zabezpieczeniu

Dzięki. Tak zrobię
  • #25 3470083
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    chciałem zapytać czy do oświetlenia wystarczą dwa przwody? tzn. L i N? czy muszę prowadzić jeszcze trzeci? i drugie pytanie: jeśłi mam zapotrzebowanie mocy 730W to jaki potrzebuje bezpiecznik do tego? prąd wynosi 3.17A Proszę o pomoc
  • #26 3470834
    and61
    Poziom 27  
    a skąd taki przydział mocy , przecież teraz byle czajnik ma 1,5kW?? ,
    jeśli chodzi o bezpiecznik to załóż nadmiarówke o charakterystyce B 6A, a jeśli chodzi o przewody to stosuj trzy żyłowe tak abyś miał L , N i PE, zdarzają się oprawy metalowe wymagające podłączenia przewodu PE dla twojego bezpieczeństwa
  • #27 3470931
    waldekel
    Poziom 28  
    Vegeta_1906 napisał:
    jeśłi mam zapotrzebowanie mocy 730W to jaki potrzebuje bezpiecznik do tego? prąd wynosi 3.17A Proszę o pomoc

Bezpiecznikiem właściwie to zabezpiecza się instalację, a dopiero potem można ją optymalizować do odbiorów. Najwłaściwszym zabezpieczeniem będzie najbliższy w tym szerwgu B6 jak słusznie stwierdził and61. Mniejszych wartości chyba nie produkują.
  • #28 3471343
    Galimatiass
    Poziom 11  
    Może i ja powinienem na oświetlenie dać zabezpieczenie 6A ponieważ halogeny podzielone i podłączone będę miał pod 6-transformatorów 100W a więc to daje w sumie 600W(pomijając rezerwe na transformatorach) czy jednak pozostać przy zabezpieczeniu B 10A?
  • #29 3471706
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    and61 napisał:
    a skąd taki przydział mocy , przecież teraz byle czajnik ma 1,5kW?? ,
    jeśli chodzi o bezpiecznik to załóż nadmiarówke o charakterystyce B 6A, a

zapotrzebowanie takie małe gdyż jest to obwód oświetleniowy... jako odbiorniki bedą żarówki o nie wielkich mocach...
    dziękuję
  • #30 3472316
    waldekel
    Poziom 28  
    Galimatiass napisał:
    Może i ja powinienem na oświetlenie dać zabezpieczenie 6A ponieważ halogeny podzielone i podłączone będę miał pod 6-transformatorów 100W a więc to daje w sumie 600W(pomijając rezerwe na transformatorach) czy jednak pozostać przy zabezpieczeniu B 10A?

Podejrzewam, że w Twoim przypadku bezpiecznik B10 bedzie wybijać. Musisz go zamienić na C10 - transformatory maja "ciężki" start

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa i prawidłowości mostkowania bolca ochronnego (PE) z przewodem neutralnym (N) w starych instalacjach elektrycznych kamienic, gdzie występuje układ TN-C, a modernizacja instalacji jest wykonywana etapami z przejściem na TN-C-S. Podkreślono konieczność prawidłowego podłączenia przewodów w gniazdkach, tak aby przewód N był podłączony najpierw do bolca, a następnie do styku gniazdka, co minimalizuje ryzyko braku zabezpieczenia w przypadku przerwania mostka. Zalecane jest stosowanie instalacji trzyżyłowej (L, N, PE) zgodnie z aktualnymi normami, co eliminuje potrzebę mostkowania. Wskazano na konieczność uziemienia punktu rozdziału przewodu PEN na PE i N, najlepiej w rozdzielni lub złączu kablowym budynku, co jest istotne dla bezpieczeństwa i prawidłowego działania wyłączników różnicowoprądowych.

Poruszono temat zabezpieczeń przedlicznikowych – obecnie stosowane są bezpieczniki topikowe B32A na trzy mieszkania, co jest nieoptymalne i powoduje problemy z wyłączaniem przy zwarciach. Zaleca się podział obwodów na osobne zabezpieczenia (np. B10 dla oświetlenia, B16 dla gniazd) oraz rozbudowę rozdzielni o wyłączniki różnicowoprądowe i zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, o ile jest dostępne uziemienie. Dyskutowano o doborze przekrojów przewodów (1,5 mm² dla oświetlenia, 2,5 mm² dla gniazd) oraz o zabezpieczeniach dla obwodów zasilających przepływowe podgrzewacze wody (4 mm² przewód, zabezpieczenie 16-20A), z uwzględnieniem przydziału mocy (4 kW) i możliwości zastosowania przekaźnika priorytetowego do zarządzania obciążeniem.

Wskazano, że modernizacja instalacji w starych budynkach jest utrudniona przez brak uziemienia i konieczność współpracy z zakładem energetycznym w zakresie podziału przewodu PEN oraz wymiany zabezpieczeń przedlicznikowych. Podkreślono, że samodzielne zmiany zabezpieczeń plombowanych są niedozwolone i powinny być wykonywane przez uprawnionych fachowców. Dyskusja zawierała także porady dotyczące doboru transformatorów do halogenów (elektroniczne vs toroidalne) oraz odpowiedniego doboru charakterystyki bezpieczników (B, C) dla obciążeń indukcyjnych.

Podsumowując, mostkowanie bolca z przewodem N jest dopuszczalne tylko w układzie TN-C i tymczasowo, ale docelowo zaleca się przejście na TN-C-S z osobnym przewodem PE i prawidłowym uziemieniem, stosowanie wyłączników różnicowoprądowych, odpowiedni dobór zabezpieczeń i przekrojów przewodów oraz współpracę z zakładem energetycznym przy modernizacji instalacji i przydziale mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA