logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer Windows 2016 - Problem synchronizacji w komputerowej sieci szkolnej

yogil 22 Lut 2022 20:10 333 3
REKLAMA
  • #1 19899927
    yogil
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Problem synchronizacji w komputerowej sieci szkolnej. Jak go rozwiązać?
    Wirtualny serwer Win16, a komputery lokalne Win10. Sieć na switch-ach 1 GB/s,
    Podczas logowania użytkowników, część z nich nie uzyskuje dostępu do zasobów sieciowych serwera. Po jakimś czasie dostają, ale to czasem jest nieraz ponad 10 minut. Wiadomo jak to reorganizuje lekcje przy niecierpliwości uczniów.
    Klikanie "synchronizuj" czasem zadziała, a czasem nie. Co gorzej komputery nieraz tracą synchronizację pomimo, że wcześniej ją miała.
    Być może jest błąd gdzieś w profilach wędrujących, ale ja nie mogę znaleźć gdzie. Szukałem poprzez Google, ale nic nawet podobnego nie znalazłem.
    Dane serwera:
    Procesor: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1226 v3@ 3.20GHz 3.29 GHZ
    RAM: 18,7 GB
    System 64 bit procesor x64
    Windows Server 2016 Standard - wersja 1607
  • REKLAMA
  • #2 19900286
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    yogil napisał:
    Problem synchronizacji w komputerowej sieci szkolnej. Jak go rozwiązać?

Jakiej synchronizacji ?
    yogil napisał:
    Podczas logowania użytkowników, część z nich nie uzyskuje dostępu do zasobów sieciowych serwera

Jakich zasobów sieciowych, dysków sieciowych, domeny ?
    yogil napisał:
    Windows Server 2016 Standard - wersja 1607

Wszystkie update wgrane ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19901374
    lignasik
    Poziom 1  
    W momencie zalogowania się ucznia, w prawym dolnym rogu pojawia się komunikat, że synchronizacja została wykonana i pojawia się chyba zielona ikonka z żółtymi strzałkami. Z tym, że u jednych uczniów synchronizacja faktycznie następuje, a u innych nie. To tak na 15 - 18 uczniów. 3 - 4 nie ma kontaktu z serwerem. Uczeń z swojego profilu korzysta z swych folderów takich jak: Pulpit, Dokumenty, Obrazy itp., oraz z folderów: Publiczny i Do pobrania.
    Czasem udaje się bezproblemowo uruchomić opcję "synchronizuj" i działa. Czasem po synchronizacji pojawia się komunikat o rozbieżnościach w zapisach na komputerze i serwerze, które przestają przeszkadzać i pojawiają się foldery serwera. Jednak często, choć jest komunikat, że zsynchronizowano foldery serwera są nadal niedostępne.
    Ciekawy tez jest komunikat, gdy uczeń próbuje coś zapisać na pulpicie lub w dokumentach, że jest to nie możliwe z powodów ograniczeń nałożonych na ten komputer. To jest jednak drobiazg, bo po przelogowaniu lub restarcie wszystko wraca do normy i działa prawidłowo.
    Dawniej, gdy korzystaliśmy z systemu serwera SBS (chyba Windows2003) nie było tych problemów, bo profile wędrujące działały na innych zasadach. Nie było żadnej synchronizacji, a uczeń bezproblemowo korzystał z wyżej wymienianych folderów.
    Gdy przeszedłem na serwer Win 2016 ze zdziwieniem zobaczyłem te oznaki synchronizacji. Początkowo nawet nie wiedziałem co to jest.
    Tak, serwer chodzi przez 24 na dobę i ma wszystkie aktualne aktualizacje (update), zarówno te które system sam pobiera bez komunikatów, jak i te o które się pyta czy pobrać i zainstalować.
  • #4 19901397
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Mam wrażenie, że za dużo osób naraz loguje się do serwera pobierając dane z profilów mobilnych, co na to logi w serwerze i na klientach ?
    Co jest pobierane w tych profilach, duża ilość danych ?
    Próbowałeś wykluczyć katalogi ograniczając je tylko do np pulpitu i danych aplikacji ?
    Zobacz to:
    https://www.youtube.com/watch?v=4FNRN6m38Y0
    Ale po stronie domeny myślę ze również można kontrolować przechowywanie profilu. Osobiście nie korzystam w żadnej z firm z profilów mobilnych, bo maja wadę duża ilość danych powoduje długą synchronizacje, a długa i duża ilość synchronizacji może powodować obciążenie serwera/sieci
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA