Problem synchronizacji w komputerowej sieci szkolnej. Jak go rozwiązać?
Wirtualny serwer Win16, a komputery lokalne Win10. Sieć na switch-ach 1 GB/s,
Podczas logowania użytkowników, część z nich nie uzyskuje dostępu do zasobów sieciowych serwera. Po jakimś czasie dostają, ale to czasem jest nieraz ponad 10 minut. Wiadomo jak to reorganizuje lekcje przy niecierpliwości uczniów.
Klikanie "synchronizuj" czasem zadziała, a czasem nie. Co gorzej komputery nieraz tracą synchronizację pomimo, że wcześniej ją miała.
Być może jest błąd gdzieś w profilach wędrujących, ale ja nie mogę znaleźć gdzie. Szukałem poprzez Google, ale nic nawet podobnego nie znalazłem.
Dane serwera:
Procesor: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1226 v3@ 3.20GHz 3.29 GHZ
RAM: 18,7 GB
System 64 bit procesor x64
Windows Server 2016 Standard - wersja 1607
Wirtualny serwer Win16, a komputery lokalne Win10. Sieć na switch-ach 1 GB/s,
Podczas logowania użytkowników, część z nich nie uzyskuje dostępu do zasobów sieciowych serwera. Po jakimś czasie dostają, ale to czasem jest nieraz ponad 10 minut. Wiadomo jak to reorganizuje lekcje przy niecierpliwości uczniów.
Klikanie "synchronizuj" czasem zadziała, a czasem nie. Co gorzej komputery nieraz tracą synchronizację pomimo, że wcześniej ją miała.
Być może jest błąd gdzieś w profilach wędrujących, ale ja nie mogę znaleźć gdzie. Szukałem poprzez Google, ale nic nawet podobnego nie znalazłem.
Dane serwera:
Procesor: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1226 v3@ 3.20GHz 3.29 GHZ
RAM: 18,7 GB
System 64 bit procesor x64
Windows Server 2016 Standard - wersja 1607