logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać animację przenikania się dwóch zdjęć? Potrzebny program.

jacekaa 26 Lut 2022 15:56 1335 7
REKLAMA
  • #1 19906002
    jacekaa
    Poziom 4  
    Mam problem ze znalezieniem programu który by potrafił zrobić animowane przenikanie się dwóch zdjęć. Utrudnia to że chciałbym wrzucić to na stronę internetową. W związku z tym pliki powinny być "lekkie". Próbowałem to zrobić w Gimpie lecz jak dla mnie za trudne.
  • REKLAMA
  • #2 19906030
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Szukaj skryptu, pełno tego w sieci.
  • REKLAMA
  • #3 19906087
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    Robisz to przy pomocy programu do edycji wideo używając efektu przenikania a następnie nagrane wideo konwertujesz do gif. Jak wykonać animację przenikania się dwóch zdjęć? Potrzebny program.
    Bardziej dopracowane
    Jak wykonać animację przenikania się dwóch zdjęć? Potrzebny program.
  • REKLAMA
  • #4 19906103
    jacekaa
    Poziom 4  
    Skrypt to już zapomniałem gdzie i jak wkleić. Stronę od podstaw robiłem 2007 roku.......
    Postaram się w edycji filmowej. Mam nadzieje że jakoś wyjdzie i plik wygenerowany będzie mały.

Oto chodzi. Na razie to jak zrobiłem to po prostu miga :-)
  • #5 19906162
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Ale użycie skryptu będzie lżejsze dla strony.
    Jak zrobisz z tego plik wideo w jakości na dzisiejsze sprzęty to nawet jak to przekonwertujesz do gifa będzie to ważyć z okolo 10Mb, wyobraź sobie ile to będzie się ładować do tego dochodzą inne elementy strony, obciążenie transferu serwera i gwóźdź do trumny dla pozycji w wyszukiwarkach.
  • #6 19906170
    jacekaa
    Poziom 4  
    Niestety niektórzy ludzie z niemocy muszą być szczęśliwi z tego co mają. Nawet jak bym miał skrypt to nie wiem gdzie włożyć go na stronę a powiem jeszcze że stronę mam na FrontPage 2003 :-)

Dodano po 29 [minuty]:

Genialne.....ciężar około 2 MB. Teraz czas na finał czy li próba na FronPage 2003 :-)
  • REKLAMA
  • #7 19910552
    jacekaa
    Poziom 4  
    Działa na FrontPage 2003 :-)
  • #8 20738487
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Znów stary temat- ale jakby ktoś szukał dobrych alternatyw dla mocno płatnych programów to :

Polecam program - całkowicie darmowy (OpenSource) i o ogromnych naprawdę mozliwościach - a przy tym prostym i wygodnym interfejsie - to OpenShot.
    Takie proste rzeczy jak animacje przenikania się zdjęć (transitions) czy ogólnie animacje (różnych obiektów 2D) robi się w nim naprawdę b. łatwo.
    Link do strony programu : https://www.openshot.org
    Link do filmu (manuala) demonstrującego możliwości w tej kwestii : https://www.youtube.com/watch?v=6PA98QL9tkw&list=PLymupH2aoNQNezYzv2lhSwvoyZgLp1Q0T&t=3s

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał programu do animowanego przenikania dwóch zdjęć, który generowałby lekkie pliki do umieszczenia na stronie internetowej. W odpowiedziach zasugerowano użycie skryptów dostępnych w sieci oraz programów do edycji wideo, które umożliwiają tworzenie efektów przenikania, a następnie konwersję do formatu GIF. Zwrócono uwagę na wagę plików wideo, które mogą być zbyt duże dla stron internetowych. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z FrontPage 2003, gdzie udało mu się zaimplementować rozwiązanie. Polecono również darmowy program OpenShot, który oferuje prosty interfejs do tworzenia animacji przenikania zdjęć.
REKLAMA