logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarka Samsung RL41HCUS1/XEO - gaśnie światło po otwarciu drzwi

klekot100 27 Lut 2022 21:56 1923 4
REKLAMA
  • #1 19908178
    klekot100
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Mam starą lodówkę Samsunga RL41HCUS1/XEO z oświetleniem LED-owym. Kilka dni temu pojawił się problem polegający na tym, że po otwarciu drzwi lodówki zapała się światło, które po 2 sekundach przygasa tak, że ledwo się żarzy, a po kolejnych kilkunastu sekundach gaśnie. Oprócz tego problemu wszystko działa poprawnie, tzn chłodziarka chłodzi, a zamrażarka mrozi. Proszę ratujcie i napiszcie co może być przyczyną tego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 19908219
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Trzeba przyjrzeć się czujnikowi otwarcia drzwi (kontaktron).
    Nie wiem czy brud może zakłócić jego działanie...
    Możliwe, też że pada i trzeba wymienić, one mają swoją żywotność na ileś załączeń.
    Może świetlówka też się kończy, jak masz ledy to typowy objaw.
  • REKLAMA
  • #3 19909217
    Broonzy
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    To raczej nie jest wina kontaktronu - bo on jest w szczelnej rurce zatopiony i nie może się "zabrudzić".
    Jeśli lodówka jest stara to raczej "siada" oświetlenie LED-owe.
    Spróbuj je wymienić na nowe.
    :)
  • REKLAMA
  • #4 19914138
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Broonzy napisał:
    To raczej nie jest wina kontaktronu - bo on jest w szczelnej rurce zatopiony i nie może się "zabrudzić".

Bardziej chodziło mi o zabrudzenie zewnętrzne, na obudowie lodówki, czy taki bród mógłby wpłynąć na przepustowość biegunu?
  • #5 19955810
    klekot100
    Poziom 2  
    konsum napisał:
    Trzeba przyjrzeć się czujnikowi otwarcia drzwi (kontaktron).
    Nie wiem czy brud może zakłócić jego działanie...
    Możliwe, też że pada i trzeba wymienić, one mają swoją żywotność na ileś załączeń.
    Może świetlówka też się kończy, jak masz ledy to typowy objaw.

Dzięki za info. Kontaktron wymieniłem. Niestety nic się nie zmieniło. Nadal po kilku sekundach gaśnie. Co do wymiany LED-ów mam mieszane uczucia. Ciągle mam wrażenie, że siada elektronika zasilająca LED-y.
REKLAMA