logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Połączenie z routera do ściany i do 2nd access pointu

DanLk12345 03 Mar 2022 22:52 567 6
REKLAMA
  • #1 19914050
    DanLk12345
    Poziom 2  
    Witam, zastanawiałem się, czy przez poniższe kable uda mi się stworzyć drugi access point w domu. Są to stare dzieje, bo około 12-13 lat temu ten typ kabla (podobno jest to kabel do internetowego łącza poprzez telefon stacjonarny) został umieszczony po całym domu i mam normalnie gniazdka. W tej chwili mam światłowód, i pytanie brzmi: czy wpinając rj45 z routera do tego gniazda z tym okablowaniem da radę żeby w innym pomieszczeniu gdzie mam te gniazdo, podłączyć kolejne rj45 do access pointu i żeby działał on jako przedłużenie wifi? Lub czy istnieje możliwość aby te okablowanie zmienić w taki sposób aby poszedł przez nie internet? Tak, wiem, że łatwiej kupić access point, który złapie wifi routera i wzmocni wifi w drugim rejonie domu, ale szukam jakiejkolwiek przydatności dla tego okablowania, no i plus chyba przez kabel zawsze silniejszy będzie sygnał drugiego access pointa niż przez wifi. I zanim ktoś mnie tu obije, że niech spec przyjedzie i zobaczy, to było takich dwóch, spojrzało i powiedziało, że nie wie co to jest i jak zrobić by było przydatne więc szukam tutaj pomocy.

Połączenie z routera do ściany i do 2nd access pointu Połączenie z routera do ściany i do 2nd access pointu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19914102
    PabloW85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeżeli kabel z pomieszczenia gdzie jest router idzie do pomieszczenia gdzie ma być AP i ktoś dobrze zarobi Ci wtyczki na tym kablu to pewnie zadziała. Tylko potrzeba trochę zabawy z miernikiem żeby porobić pary bo białe kable są nie oznaczone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19914143
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Kable wyglądają na YTKSY 5x2x0,5 i 2x2x0,5
    Jest szansa, że uda się zestawić na krótką odległość nawet 100 Mb/s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19914168
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @DanLk12345
    Te przewody są rozprowadzone od gniazdka do gniazdka (połączenie szeregowe), czy każde gniazdko ma swój własny oddzielny taki przewód (połączenie równoległe) - bo na fotce wskazuje na połączenie szeregowe, a to generuje kolejne kłopoty w połączeniu.
  • #5 19914265
    DanLk12345
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    @DanLk12345
    Te przewody są rozprowadzone od gniazdka do gniazdka (połączenie szeregowe), czy każde gniazdko ma swój własny oddzielny taki przewód (połączenie równoległe) - bo na fotce wskazuje na połączenie szeregowe, a to generuje kolejne kłopoty w połączeniu.

Ten kabel na zdjęciu z 10 żyłami jest to jakby centrum gdzie zaczyna się jakby połączenie, i niestety jest to od gniazdka do gniazdka. Czy ma sens zatrudniać kogoś żeby to zrobił, czy będą duże kłopoty w połączeniu?
  • Pomocny post
    #6 19914287
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Trzeba znaleźć jaki biały przewód jest sparowany z każdym z kolorowych.
    Ogólnie rzeźba dla wykonawcy, z 50% szans na sukces.
  • REKLAMA
  • #7 19917111
    DanLk12345
    Poziom 2  
    Popytałem trochę bardziej jednego speca, po przedstawieniu co i jak wygląda podejmie się próby połączenia tego, ma przyjechać i ocenić to sam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad możliwością stworzenia drugiego access pointa w domu, wykorzystując istniejące okablowanie, które zostało zainstalowane 12-13 lat temu. Okablowanie to, według użytkownika, może być kablem do internetowego łącza przez telefon stacjonarny. W odpowiedziach sugeruje się, że jeśli kabel z routera do gniazdka jest prawidłowo podłączony i wtyczki są dobrze zarobione, to istnieje szansa na działanie drugiego access pointa. Wskazano również na konieczność zidentyfikowania par przewodów, co może być skomplikowane. Użytkownik rozważa zatrudnienie specjalisty do oceny sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA