Witam, zastanawiałem się, czy przez poniższe kable uda mi się stworzyć drugi access point w domu. Są to stare dzieje, bo około 12-13 lat temu ten typ kabla (podobno jest to kabel do internetowego łącza poprzez telefon stacjonarny) został umieszczony po całym domu i mam normalnie gniazdka. W tej chwili mam światłowód, i pytanie brzmi: czy wpinając rj45 z routera do tego gniazda z tym okablowaniem da radę żeby w innym pomieszczeniu gdzie mam te gniazdo, podłączyć kolejne rj45 do access pointu i żeby działał on jako przedłużenie wifi? Lub czy istnieje możliwość aby te okablowanie zmienić w taki sposób aby poszedł przez nie internet? Tak, wiem, że łatwiej kupić access point, który złapie wifi routera i wzmocni wifi w drugim rejonie domu, ale szukam jakiejkolwiek przydatności dla tego okablowania, no i plus chyba przez kabel zawsze silniejszy będzie sygnał drugiego access pointa niż przez wifi. I zanim ktoś mnie tu obije, że niech spec przyjedzie i zobaczy, to było takich dwóch, spojrzało i powiedziało, że nie wie co to jest i jak zrobić by było przydatne więc szukam tutaj pomocy.