logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zastosowanie propanu zamiast acetylenu w palniku acetylenotlenowym Perun u16a 216

extremedavid5 07 Mar 2022 19:04 5229 12
REKLAMA
  • #1 19920028
    extremedavid5
    Poziom 3  
    Witam

Posiadam palnik acetylenotlenowy perun u16a 216 i chciałbym zamiast acetylenu używać propanu, czy tak można? Palnik byłby używany tylko do podgrzewania ewentualnie cięcia raz na 100 lat. Czy jest taka możliwość? a jak tak czy trzeba coś przerobić zmienić?
  • REKLAMA
  • #2 19920153
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Co do cięcia to się nie wypowiem , ponieważ nie posiadam palnika do cięcia , choć być może temperatura może być zbyt mała? Natomiast w takim zasilaniu z powodzeniem lutuję twardym lutem np srebrem
  • REKLAMA
  • #3 19920212
    extremedavid5
    Poziom 3  
    Dziękuje za podpowiedź ale zapomniałem dodać, chciałbym go używać do gięcia stali
  • REKLAMA
  • #4 19920233
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Witam.
    Na złomowiskach tną takim zestawem - pytanie jakieś inne reduktory do propanu niż do acetylenu?
    Pozdrawiam.
  • #5 19920235
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Ciąć propanem z tlenem się da. Propan jedynie inicjuje cięcie, potem można go zakręcić, resztę pali tlen. W sumie to tylko utleniacz. Co do zasilania gazem propan palnika na acetylen. Nie wiem, pewnie inne średnice dysz.
  • #6 19920258
    extremedavid5
    Poziom 3  
    @Michał_74 oczywiście do propanu inny reduktor niż do acetylenu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19920295
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Co do cięcia to temperatura na dyszy acetylenowej przy propanie będzie za mała przy grubszych rzeczach. Kupiłem kiedyś palnik do cięcia na propan i "otwory płomieniowe" były dużo większe niż przy acetylenie. Ale mimo to i tak dłużej trzeba było grzać zwłaszcza grubszy metal. Jak już zaczniesz ciąć to płomień nie ma już takiego znaczenia bo tniesz tlenem. Ale jeśli nie masz wprawy i wejdziesz już kawałek w metal i przerwiesz to bardzo trudno wtedy dogrzać do temp. cięcia.

Do podgrzewania może będzie tylko zależy jak duży i gruby metal będziesz podgrzewał. Cieńsze dużym palnikiem podgrzejesz. Ale duże i grube to długo zejdzie bo temp. propanu do acetylenu jest dużo, dużo mniejsza.

Dodano po 4 [minuty]:

Michał_74 napisał:
    pytanie jakieś inne reduktory do propanu niż do acetylenu?

Podstawa to różnica w krućcu przyłączeniowymi do butli, reszta to praktycznie to samo.

Dodano po 1 [minuty]:

lukashb napisał:
    Nie wiem, pewnie inne średnice dysz.

Tak, dysze płomieniowe dużo większe niż do acetylenu.
  • #8 19920417
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.

A może jeszcze ktoś opisze np. na podstawie samego palenia ile butli propanowych w zamian za acetylenowe - chodzi o przelicznik.
    Akurat orientacyjnie wiem na ile starcza mi acetylenowej.
    Chcę napisać bo może nie wszyscy wiedza ale butla propan-butan ma 11kg a już ta sama ale z czystym propanem tylko 10kg.

Pozdrawiam
  • #9 19920469
    ewoo
    Poziom 30  
    Michał_74 napisał:
    podstawie samego palenia ile butli propanowych w zamian za acetylenowe - chodzi o przelicznik.

Raczej trudne do określenia ale na złomach przeszli już lata temu na propan. Dodatkowo propan butan 11 kg podrożał z 40zl na 80zł a acetylen był ok 150 za 6 kg a teraz około 400zł

Dodano po 1 [minuty]:

@michał74 ile ostatnio płaciłeś za acetylen?
  • #10 19920478
    Michał_74
    Poziom 34  
    Pracowałem ze spawaczami przy robotach z gazami tylko cięcia i w dobrym układzie szło 1 butla acetylenu nawet na 3 butle tlenowe Ale 2 to była norma.
    Jak by ktoś napisał ile butli propanowych idzie na 1 tlenówkę.
    Z cenami to mnie ostro zaskoczyłeś w listopadzie brałem jeszcze propan po 58zł.
    A acetylen z 2 lata temu coś około 160zł.
    No ale wszystko drożeje - z ciekawości zapytam przy okazji w punkcie gdzie wymieniam.
  • #11 19920499
    extremedavid5
    Poziom 3  
    ewoo napisał:

Myślisz, że dysza z innego palnika po prostu propanowego załatwi robotę? Szybko znalazłem na allegro po wpisaniu taką już nagwintowaną do podgrzewania ,rozmiary gwintów do wkręcenia dyszy są raczej jakimś standardem nie będzie problemu żeby przykręcić
  • #12 19920515
    ewoo
    Poziom 30  
    extremedavid5 napisał:
    ewoo napisał:

Myślisz, że dysza z innego palnika po prostu propanowego załatwi robotę? Szybko znalazłem na allegro po wpisaniu taką już nagwintowaną do podgrzewania ,rozmiary gwintów do wkręcenia dyszy są raczej jakimś standardem nie będzie problemu żeby przykręcić

Nie wiem i nie doradzę. Chciałem ciąć propanem to kupiłem palnik do propanu a że jestem cykor a zdarzało się że palnik strzelił to kupiłem plazmę. Grubszych niż 10mm nie tnę to plazma spisuje się idealnie.

Używam normalnego palnika acetylenowo-tlenowego do lutowania twardego używając propanu i tlenu i jest ok. Podgrzać też jest nim lepiej niż niż propanowym do lutowania. Większa temperatura.

Dodano po 8 [minuty]:

Michał_74 napisał:
    cenami to mnie ostro zaskoczyłeś

U mnie teraz wymiana butli 11kg do kuchenki kosztuje 80zł
    Z acetylenem w zeszłym roku były ogromne problemy chciałem wymienić w listopadzie to cena dochodziła do 300zł ale dostępność była praktycznie zerowa. Mieli acetylen ale tylko dla tych z którymi mieli umowy, tak z ulicy to nie kupiłeś. Teraz koledzy mówili mi że cena oscyluje około 400zł za 6kg acetylenu.
  • #13 19920687
    extremedavid5
    Poziom 3  
    Dzięki wszystkim za pomoc, wymienię dyszę na większą i kupię reduktor do propanu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość używania propanu zamiast acetylenu w palniku acetylenotlenowym Perun U16A 216, który ma być używany sporadycznie do podgrzewania i cięcia. Odpowiedzi wskazują, że cięcie propanem jest możliwe, ale wymaga innego reduktora oraz większych dysz, ponieważ temperatura płomienia propanu jest niższa niż acetylenu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że propan może być użyty do lutowania, ale do cięcia grubych materiałów może być niewystarczający. Wymiana dyszy na większą oraz zakup reduktora do propanu są zalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA