logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szyfrowany dysk Seagate - Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików.

martinezt 08 Mar 2022 11:00 1071 12
REKLAMA
  • #1 19920918
    martinezt
    Poziom 11  
    Witajcie,

Mam dysk zewnętrzny Seagate 1TB (1K9AP1-500), który zaszyfrowałem sobie dawno temu TrueCryptem (hasło pamiętam). W tej chwili zmieniam laptopa i chciałem przegrać wszystkie dane na ten dysk a potem przerzucić na nowego laptopa. Na dysku wcześniej już były dane, na których pracuję na codzień i nie mogę ich stracić.
    Miałem do przegrania ok. 75GB danych z laptopa więc zostawiłem to kopiowanie (kopiowałem przez Toatal Commander) a jak wróciłem i chciałem wejść w dysk to zamaist okienka do wpisania hasła do dysku wyskoczyło okienko z błedem jak poniżej (screen w załączniku):

D:\ nie jest dostępny
    Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików.
    Sprawdź, czy załadowano wszystkie sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony.

Dodam, że wcześniej jak logowałem się do dysku przez TrueCrypt to zawsze litera dysku była: "S" a nie "D".
    Dodatkowo widzę, że system plików zmienił się na RAW
    W załączniku przesyłam screeny z CrystalDiskInfo oraz DMDE.

Jak zmienić system plików na prawidłowy i czy jest jeszcze jakakolwiek szansa na odzyskanie danych na dysku?

Proszę o pomoc
    Dziękuję

Szyfrowany dysk Seagate - Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików. Szyfrowany dysk Seagate - Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików. Szyfrowany dysk Seagate - Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików. Szyfrowany dysk Seagate - Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików.
  • REKLAMA
  • #2 19920937
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2333
    Zabezpiecz stan wyjściowy przez kopię posektorową. Czy jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o swoim partycjonowaniu? Pamiętasz etykietę woluminu? Wrzuć do pliku binarnego pierwsze 2048 sektorów i umieść na forum
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 19921063
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1231
    Jak kopiuję szyfrowany dysk TrueCryptem, to najpierw go rozszyfrowuję na czas kopii, potem znowu szyfruję. Najbezpieczniejsza opcja.
  • REKLAMA
  • #4 19921070
    martinezt
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    Zabezpiecz stan wyjściowy przez kopię posektorową. Czy jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o swoim partycjonowaniu? Pamiętasz etykietę woluminu? Wrzuć do pliku binarnego pierwsze 2048 sektorów i umieść na forum

Dzięki wielkie za szybki odzew. Tam jest 1 partycja. Etykiety woluminu nie pamiętam. Załączam plik binarny z sektorami.
    Załączniki:
    • dev1_lba1_2048.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19921375
    kaleron

Trochę szkoda, że nie ma sektora 0, ale mamy tablicę GPT, boot-rekord partycji FAT i naśmiecone fragmentami MFT, i dziennika + INDX, co jest charakterystyczne dla partycji NTFS a do tego parę trudnych do zinterpretowania fragmenty, trochę sektorów wyzerowanych i 0xFF.

Pokaż jeszcze sektor 409640. Wygląda mi na to, że coś się w niekontrolowany sposób ponadpisywało
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19921386
    martinezt
    Poziom 11  
    W załączniku jeszcze raz przedział 0-2048 oraz sektor 409640.
    Bardzo dziękuję
    Załączniki:
    • dev1_lba0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dev1_lba409640_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19921395
    martinezt
    Poziom 11  
    Oraz uwaga przed chwilą podłączyłem dysk do starego laptopa, żeby zrobić kopiowanie sektorów i nagle wszystko normalnie się uruchomiło tak jak zawsze z możliwością wpisania hasła w TrueSkrypt i normalnie mogłem przegladać foldery na dysku. Tak jakby nie było żadnej awarii. To myślę sobie szybko skopiuję dokumenty na nowy laptop. I jak tylko podłączyłem dysk do nowego laptopa to znowu ten sam błąd, że "Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików." i otwiera się okienko Eksplorator plików. I teraz jak podłączam do starego laptopa to błąd jest ten sam co na nowym. Echhh....
  • #8 19921753
    mati211p
    Ocena: 1131
    Są dwa partycjonowania i teraz nie wiadomo, co jest właściwe. Skoro na starym urządzeniu wszystko działa to dane można tam skopiować. Poza tym możesz zamieścić screen z DMDE na urządzeniu, gdzie wydaje się, że wszystko jest ok oraz screen z Zarządzania dyskami. Poza tym partycja 210MB wydaje się tu uszkodzona na tym screenie. Format plików też DMDE pokazuje HFS.
  • REKLAMA
  • #9 19922225
    martinezt
    Poziom 11  
    No właśnie niestety już nie działa, bo tak jak pisałem, jak na starym zaczęło działać to podłączyłem do nowego laptopa i znowu pojawił się błąd, który teraz jest też ponownie na starym laptopie. Wygląda tak ak jakby ten dysk nie chciał się "dogadywać" z nowym laptopem :)
    Poza tym i tak nie miałbym miejsca na skopiowanie bo dysk ma 1TB a dysk w starym laptopie 256MB :(
  • REKLAMA
  • #10 19922372
    kaleron

Nie wykonuj więcej chaotycznych ruchów. Dostałeś prezent i mogłeś skopiować dane, ale zamiast zorganizować sobie drugi dysk, odpiąłeś pacjenta i sytuacja z jakiegoś powodu zmieniła się na gorsze. Jeśli Ci się wyświetliły jakieś komunikaty, napisz, czego dotyczyły.
    Początek partycji (sektor 409640) prawdopodobnie jest zaszyfrowany, w każdym razie zawartość nie wygląda jak boot-rekord.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 19922592
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    martinezt napisał:
    Poza tym i tak nie miałbym miejsca na skopiowanie bo dysk ma 1TB a dysk w starym laptopie 256MB :(

Bez wysiłku możesz skopiować dane na nowy komputer, podpinając dysk do starego. Wystarczy połączyć je kablem LAN. Przy GBe, nawet nie odczujesz spowolnienia.
  • #12 19922634
    martinezt
    Poziom 11  
    Też tak myślałem ale niestety w starym laptopie jest uszkodzona karta sieciowa/gniazdo RJ45 (to jedna z przyczyn wymiany laptopa) a z kolei w nowym nie ma w ogóle wejścia RJ45 a kabel sieciowy można połączyć tylko przez wejście USB-C/czyli potrzebny adapter USB-C Lan Ethernet RJ45 :(
  • #13 19922675
    kaleron

Bez doinwestowania w akcesoria i zabezpieczenia stanu wyjściowego (niestety on już może nie jest całkiem wyjściowy) przez wykonanie kopii posektorowej wszelkie działania wiążą się z ryzykiem uszkodzenia kontenera - o ile już nie został uszkodzony, co finalnie może uniemożliwić odszyfrowanie zawartości.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zewnętrznym dyskiem Seagate 1TB, który został zaszyfrowany za pomocą TrueCrypt. Po próbie skopiowania danych na nowy laptop, dysk przestał być rozpoznawany, a system plików zmienił się na RAW. Użytkownik próbował podłączyć dysk do starego laptopa, gdzie początkowo wszystko działało, ale po podłączeniu do nowego laptopa problem powrócił. W dyskusji zasugerowano wykonanie kopii posektorowej oraz sprawdzenie partycjonowania, ponieważ istnieje ryzyko uszkodzenia kontenera szyfrowania. Użytkownik napotkał również problemy z transferem danych z powodu uszkodzonej karty sieciowej w starym laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA