logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po włączeniu komputera, gdy podpiąłem drugi dysk

maykala1 10 Mar 2022 10:02 831 8
REKLAMA
  • #1 19923833
    maykala1
    Poziom 3  
    Witam.
    Przychodzę z problemem natury technicznej, ponieważ do niedawna używałem jednego dysku SSD 512MB SATA, który podzieliłem sobie na 2 partycje. Na jednej był system, a na drugiej miejsce na dane. Miejsca zaczęło brakować tak więc zakupiłem drugi dysk - tym razem HDD (Toshiba p300 2TB). No i teraz zaczynają się schody. Sytuacja wygląda tak:
    Dysk umieściłem w kieszeni, podpiąłem kabel zasilający, podpiąłem SATA w slot nr 2, odpalam kompa i zonk. Ekran czarny, nie da się wejść ani w bios, ani nic. Dysk słychać jak pracuje. Po odpięciu dysku hdd (chociażby samego sata) komp startuje i śmiga jak należy. W bios wszedłem z podpiętym samym SSD i ustawiłem kolejność bootowania. Również nie pomogło. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, wie ktoś może w czym problem?
    Dodam, że HDD jest nowy, czysty, na gwarancji.

Płyta główna do MSI BAZOOKA MAG b460M.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 19923859
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1225
    Reklamuj, dysk jest uszkodzony i nie przechodzi SMART.

EDIT: najpierw podepnij do innego gniazda SATA, innym przewodem SATA i najlepiej innym przewodem z zasilacza, może się coś zmieni.
  • #3 19923861
    maykala1
    Poziom 3  
    OPservator napisał:
    Reklamuj, dysk jest uszkodzony i nie przechodzi SMART.

EDIT: najpierw podepnij do innego gniazda SATA, innym przewodem SATA i najlepiej innym przewodem z zasilacza, może się coś zmieni.

Próbowałem podpinania 3 róznymi kablami i w każdy możliwy slot. Dzięki bardzo, będę reklamował w takim razie
  • REKLAMA
  • #4 19923877
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Spróbuj zobaczyć, jak ten dysk jest widziany przez MHDD.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 19923880
    maykala1
    Poziom 3  
    kaleron napisał:
    Spróbuj zobaczyć, jak ten dysk jest widziany przez MHDD.

Jak mam to zrobić, skoro muszę go odpinać, aby wystartować system? Podłączyć dysk podczas pracy kompa? To bezpieczne?
  • REKLAMA
  • #6 19923892
    Łukasz_W

Ocena: 646
    Sprawdź zachowanie dysku na innej jednostce.
    To, że jest nowy nie wyklucza jego uszkodzenia.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 19923902
    maykala1
    Poziom 3  
    Łukasz_W napisał:
    Sprawdź zachowanie dysku na innej jednostce.
    To, że jest nowy nie wyklucza jego uszkodzenia.

Właśnie niestety nie mam takej możliwości :(
  • #8 19923912
    kaleron

Ocena: 2325
    maykala1 napisał:
    Podłączyć dysk podczas pracy kompa? To bezpieczne?
    - Tak, jak równo podłączysz kabel, nic się nie stanie. Dysk prawdopodobnie jest uszkodzony - inaczej nie powinien blokować uruchomienia komputera. Czy jeśli odczekasz minutę komputer nadal jest w zwisie? Czy możesz podłączyć inny dysk SATA? Jak się wtedy zachowuje komputer?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #9 19923919
    maykala1
    Poziom 3  
    kaleron napisał:
    maykala1 napisał:
    Podłączyć dysk podczas pracy kompa? To bezpieczne?
    - Tak, jak równo podłączysz kabel, nic się nie stanie. Dysk prawdopodobnie jest uszkodzony - inaczej nie powinien blokować uruchomienia komputera. Czy jeśli odczekasz minutę komputer nadal jest w zwisie? Czy możesz podłączyć inny dysk SATA? Jak się wtedy zachowuje komputer?

Tak, mimo odczekania około 3 minut nadal nic się nie działo. Dzisiaj podłączę stary dysk i zobaczę czy ten będzie działał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem po podłączeniu nowego dysku HDD Toshiba P300 2TB do płyty głównej MSI BAZOOKA MAG B460M. Po podłączeniu dysku komputer nie uruchamia się, a użytkownik nie może wejść do BIOS-u. Po odłączeniu HDD komputer działa poprawnie. Użytkownik próbował różnych kabli SATA i portów, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dysk może być uszkodzony, zalecają sprawdzenie go na innym komputerze oraz podłączenie go podczas pracy systemu, co użytkownik uważa za niebezpieczne. Użytkownik planuje zareklamować dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA