logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwie lokalizacje, identyczne SSID Wi-Fi, różne hasła - jak zarządzać na Androidzie 7.0?

bubu1769 14 Mar 2022 12:51 1239 2
REKLAMA
  • #1 19930499
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2375
    Mam taki mały problem, w dwóch lokalizacjach mam tak samo nazwane sieci Wi-Fi, jednak mają one różne hasła.
    Taki stan rzeczy powoduje że telefon przy przejściu z jednej sieci do drugiej nie łączy się ze względu na problem z uwierzytelnianiem i muszę ręcznie zmieniać hasło.
    Czy jest jakaś możliwość żeby telefon miał wpisane dwa hasła do danego SSID-a?
    Zmiana jednej z nazw sieci bądź jednego z haseł raczej nie wchodzi w grę ze względu na konieczność zmiany ustawień we wszystkich urządzeniach podłączonych do danej sieci.
    Tworzenie dodatkowej sieci w jednej z lokalizacji też niekoniecznie byłoby dobre.
    Najlepsza by była opcja możliwości przypisania dwóch haseł ewentualnie jakiś skrypt który automatycznie by to hasło zmieniał, ale nie wiem czy na Androidzie 7.0 bez Roota będzie to możliwe.
    Problem jest oczywiście głównie wygodnościowy i jak nie będzie możliwość jego rozwiązania to trudno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19930533
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Nie ma rozwiązania na Twój problem. Takie samo SSID to jedno hasło, ewentualnie inne SSID w obu lokalizacjach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA