logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana SSID na I'm watching you - jak to możliwe bez hasła na WiFi?

SaveTheDay 10 Sty 2015 23:17 1773 11
REKLAMA
  • #1 14316491
    SaveTheDay
    Poziom 2  
    Witam, spotkałem się dzisiaj z pewną dziwną sytuacją, otóż grając w jakąś gierkę online, nagle rozłączyło mi internet. Pierwsze co to oczywiście spojrzałem na diody na routerze, lecz wszystkie działały, okazało się że po prostu rozłączone zostało połączenie bezprzewodowe, kiedy postanowiłem się połączyć znowu zauważyłem, że zmieniona została także nazwa tego połączenia (SSID) z jakieś standardowiej routerowej na "I'm watching you". Jakieś pomysły w jaki sposób ktoś mógł to zmienić? Od razu mówię, że nie posiadałem hasła na wifi, ale z drugiej strony jeżeli chodzi o sąsiadów, to nie posiadam żadnych którzy mogli by mi takiego psikusa wywinąć. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 14316518
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    SaveTheDay napisał:
    nie posiadałem hasła na wifi
    No to kto tym rządzi?! Masz choć klucz do swojego domu? Jeśli hasło było standardowe (admin/admin), a sieć bez zabezpieczenia, to wystarczy ktoś na ulicy, w samochodzie z laptopem, albo coś w tym rodzaju, i już masz na routerze gościa.
  • REKLAMA
  • #3 14316519
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 267
    Witam,

A dowcipniś z telefonem komórkowym pod Twoim blokiem.
    Mieszkam na osiedlu i widzę dwie nie zabezpieczone sieci. Pewnie sporo osób korzysta z ich wifi.
  • #4 14316520
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Czy mam rozumieć, że miałeś niezabezpieczoną swoją sieć bezprzewodową ?
  • REKLAMA
  • #5 14316523
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Oczywiście żartujesz? Niezabezpieczona sieć, to zaproszenie każdego żartownisia w okolicy do podłączenia się do niej i w dalszej kolejności do strony konfiguracyjnej routera.
  • REKLAMA
  • #6 14316551
    SaveTheDay
    Poziom 2  
    Nie mieszkam w mieście i jeżeli chodzi o osoby mieszkające obok mnie to w promieniu co najmniej 2km nie ma osoby która miała by możliwość zmienić moje SSID. Po tym fakcie oczywiście zmieniłem hasło do routera, założyłem hasło do wifi, co więcej poprosiłem o nowe hasło do neostrady. Nie ukrywam, wystraszyłem się trochę, gdy zostało to zmienione.
  • #7 14316552
    Krzycho92
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Jak koledzy napisali, ktoś Ci wszedł na router i zmienił nazwę sieci. Jeśli zmienił też dane do logowania do panelu, to musisz zresetować router i na nowo skonfigurować sieć, najlepiej też jak zabezpieczysz ją np. protokołem WPA2, do tego możesz też ukryć swoją sieć WiFi. Filtrowanie MAC również będzie dodatkowym zabezpieczeniem.

[edit]
    SaveTheDay napisał:
    Nie mieszkam w mieście i jeżeli chodzi o osoby mieszkające obok mnie to w promieniu co najmniej 2km nie ma osoby która miała by możliwość zmienić moje SSID

+
    SaveTheDay napisał:
    jeżeli chodzi o sąsiadów, to nie posiadam żadnych którzy mogli by mi takiego psikusa wywinąć

Zapomniałeś o "Stryjecznym wuju szwagra sąsiadki drugiego męża" ;)
  • #8 14316572
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 267
    Osobiście laptopa mam podłączonego po lanie a wifi nie mam w domu w cale.

Uważam że się mylisz w swoich zapewnieniach. Dobrze że się tak skończyło. Ludzie tracą kasę w ten sposób lub z prokuratorem mają do czynienia.
  • #9 14316576
    SaveTheDay
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o ustawienia routera, to zaraz po tym jak dostałem nowe hasło, zrestartowałem go całkowicie i ustawiłem wszystko od nowa, więc z tym nie ma problemu. Jeszcze tylko jedno pytanie, czyli zmiana SSID była możliwa TYLKO i wyłącznie poprzez bezpośrednie połączenie się z Wifi, czy jest też jakaś inna możliwość (nie wiem, chodzi mi tutaj o połączenie przez jakiś program internetowy/komunikator typu IRC itp)
  • #10 14316620
    Krzycho92
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Zmienić SSIDa możesz przez WiFi, jak i przez kabel (kwestia wejścia do panelu konfiguracyjnego routera).
  • #11 14316637
    SaveTheDay
    Poziom 2  
    Ok dzięki wielkie za pomoc. Mam nauczkę na przyszłość, dobrze ze tylko w formie żartu.
  • #12 14317909
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    SaveTheDay napisał:
    Jeszcze tylko jedno pytanie, czyli zmiana SSID była możliwa TYLKO i wyłącznie poprzez bezpośrednie połączenie się z Wifi, czy jest też jakaś inna możliwość (nie wiem, chodzi mi tutaj o połączenie przez jakiś program internetowy/komunikator typu IRC itp)

Wszystkich zagrożeń wyeliminować się nie da, ale zawsze należy się starać, choćby przez aktualizację firmware routera. Przykład ku przestrodze:
    Stracił 16 000 PLN bo miał dziurawy router.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nieautoryzowaną zmianą nazwy sieci WiFi (SSID) na "I'm watching you", co miało miejsce podczas gry online. Zauważył, że jego sieć była niezabezpieczona, co mogło umożliwić innym osobom dostęp do routera i zmianę ustawień. Po incydencie użytkownik zmienił hasło do routera oraz zabezpieczył sieć, wprowadzając hasło do WiFi i resetując urządzenie. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że zmiana SSID może być dokonana zarówno przez połączenie bezprzewodowe, jak i przewodowe, poprzez dostęp do panelu konfiguracyjnego routera. Zasugerowano również dodatkowe środki bezpieczeństwa, takie jak protokół WPA2 i filtrowanie MAC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA