logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kolejność przewodów w gnieździe LAN RJ-45 według standardu T-568B - nie działa. Jak podłączyć?

jarobart1 14 Mar 2022 22:04 6489 9
  • #1 19931522
    jarobart1
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,
    Kupiłem gniazdo modułowe do podłączenia sieci LAN (gniazdo na wtyczkę zwaną RJ-45) i mam problem z kolejnością przewodów. Po podłączeniu według standardu T-568B (ta sama kolejność jak we wtyczce) nie działa. Z tyłu jest schemat ale bardzo dziwny, też nie działa. Nie mogę znaleźć nigdzie wskazówek, czy przewody do gniazda podpina się inaczej? Dołączam zdjęcie schematu z gniazda. Druga strona jest ok, podpiąłem na próbę wyczkę i wszystko działało.
    Kolejność przewodów w gnieździe LAN RJ-45 według standardu T-568B - nie działa. Jak podłączyć?
  • #2 19931538
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1334
    Powinieneś w zasadzie oprócz tego podać nam kolejność kolorów z wtyczki jak dałeś? Może fotkę wtyczki także wyraźniejszą dasz z kolorkami?
    Masz na rysunku gniazda obydwa standardy A i B kolorów gdzie które idą do gniazda, czemu masz inaczej niż namalowane? Spróbuj podłączyć według kolorów przewodów i to co na gniazdku namalowane a nie inaczej i napisz co ci wyszło?
    Tak na oko to niebieski z biało niebieskim masz pomylony i pomarańczowy z biało pomarańczowym dla standardu B. No i te dwa ostatnie też pomylone chyba brązowy i biało brązowy?
    Z tego wynika, że tylko biało-zielony i zielony masz prawidłowo podłączony na tym rysunku dla standardu B...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3149141.html
  • #3 19931564
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19931614
    jarobart1
    Poziom 10  
    Na rysunku podpięte jest w/g standardu T-568B.
    biały/pomarańczowy
    pomarańczowy
    biały/zielony
    niebieski
    biały/niebieski
    zielony
    biały/brązowy
    brązowy
    Schemat z gniazdka jest dziwny, też go próbowałem.
    Jak już napisałem, nigdzie nie mogę znaleźć jak podłączyć gniazdo, zapewne tak samo jak wtyczkę ale najlepiej żeby to potwierdził ktoś kto to robi na co dzień.
  • #5 19931633
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    Nadal źle opisujesz kolory. Poczytaj tutaj Standard RJ45 i zrób zgodnie z opisem.
  • #6 19931638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19931651
    jarobart1
    Poziom 10  
    Nie rozumiem co masz na myśli pisząc że źle opisuje kolory. Jest dokładnie tak samo podpięte jak na linku który dołączyłeś.
  • #8 19931657
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1039
    Zrób tak jak są namalowane kolory na gnieździe (obecnie masz pozamieniane) - a nie jak wygląda kolejność we wtyczce.
  • #9 19931662
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    jarobart1 napisał:
    Na rysunku podpięte jest w/g standardu T-568B.
    biały/pomarańczowy
    pomarańczowy
    biały/zielony
    niebieski
    biały/niebieski
    zielony
    biały/brązowy
    brązowy

A ja na rysunku gniazda widzę od lewej strony standard B:
    pomarańczowy
    biało-pomarańczowy
    biało-zielony
    biało-niebieski
    niebieski
    zielony
    brązowy
    biało-brązowy
    Ty podłączasz według standardu B dla wtyczki RJ45 ale producent mógł inaczej poprowadzić styki i dlatego masz trzymać się kolorów jaki są namalowane na gnieździe dla standardu B.
  • #10 19931669
    jarobart1
    Poziom 10  
    Właśnie wpadłem na pomysł który powinienem sprawdzić na samym początku. Nowy kabel prosto z pudełka okazał się wadliwy. Prawidłowe podłączenie to dokładnie takie samo jak we wtyczce, to co jest na na obudowie to pewnie chińska odmiana, T-568C. Dzięki za pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

Wadliwy kabel był problemem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z podłączeniem gniazda LAN RJ-45 według standardu T-568B, które nie działało pomimo prawidłowego podłączenia przewodów. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnił się, że kolory przewodów są zgodne z oznaczeniami na gnieździe, ponieważ różne modele gniazd mogą mieć różne kolejności styków. Po dalszym badaniu użytkownik odkrył, że wadliwy kabel był przyczyną problemu, a prawidłowe podłączenie odpowiadało standardowi T-568C, co wyjaśniło niezgodności z oznaczeniami na gnieździe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA