logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż zawiasów do furtki, który sposób wybrać

damianmichalicki1 18 Mar 2022 00:26 2997 1
REKLAMA
  • #1 19936467
    damianmichalicki1
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie sposobu montażu zawiasów regulowanych. Furtka będzie mocowana do słupka metalowego i zastanawia mnie to czy lepiej zastosować zawias który się wspawa w słupek czy zawias z płyta montażowa i wtedy przykręcam go na blachowkręty albo robię otwory gwintownikiem i po prostu wkręcam śruby. Który sposób bardziej polecacie? Furtka jest duza i interesuje mnie, który sposób będzie solidniejszy
  • REKLAMA
  • #2 19936472
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    damianmichalicki1 napisał:
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie sposobu montażu zawiasów regulowanych. Furtka będzie mocowana do słupka metalowego i zastanawia mnie to czy lepiej zastosować zawias który się wspawa w słupek czy zawias z płyta montażowa i wtedy przykręcam go na blachowkręty albo robię otwory gwintownikiem i po prostu wkręcam śruby. Który sposób bardziej polecacie? Furtka jest duza i interesuje mnie, który sposób będzie solidniejszy

Lepszy jest sposób dobrze wykonany.
    Spawanie trwalsze, pewniejsze, ale niszczy się ocynk/farba. Żeby oba zawiasy były w osi, to trzeba umieć dobrze spawać lub mieć dobrego spawacza.

Zawias z płyta montażową łatwiej wykonać bez specjalnych umiejętności i można wymierzyć z milimetrową dokładnością. Jednak połączenia gwintowane muszą być dobrze wykonane, żeby były trwałe i się nie wyrwały ze słupka.
REKLAMA