logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nacięcie furtki/ościeżnicy pod listwę montażową i elektrozaczep - porady, narzędzia, wskazówki

Macinho 07 Maj 2023 22:22 579 3
  • #1 20571406
    Macinho
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanie odnośnie nacięcia furtki/ościeżnic drzwi pod listwę montażową i elektrozaczep.
    Do tej pory miałem na tyle szczęścia, że drzwi zawsze były już w to przystosowane 😂
    Macie może jakieś porady jak do tego podejść? Kupiłem mini tarcze do metalu, żeby precyzyjnie wszystko podcinać, doszlifuje to jeszcze żeby było ładnie.

A może wy się wypowiecie na co zwrócić uwagę, o czym pamiętać. Jakieś sprawdzone patenty? Ewentualnie jakiś filmik instruktażowy? Bo nic takiego nie mogłem znaleźć w internecie.

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi ☺️
  • #2 20571431
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2083
    Nie ma na to jakiegoś ogólnego patentu. Każde drzwi są inne i do każdych trzeba podejść indywidualnie.
  • #3 20571436
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3856
    Jak ma być ładnie i w miarę precyzyjnie, to warto skorzystać z frezów trzpieniowych do metalu. Świetnia sprawdzają się do obróbki otworów, szczelin, itp. A także wyrównania krawędzi po wycinaniu innymi narzędziami. Frezami pracuje się łatwo i wygodnie, a narzędzia można zamocować nawet do zwykłej wiertarki. Na przykład tego typu frezy są popularne i łatwo dostępne:

Nacięcie furtki/ościeżnicy pod listwę montażową i elektrozaczep - porady, narzędzia, wskazówki
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 20571486
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3505
    Macinho napisał:
    A może wy się wypowiecie na co zwrócić uwagę, o czym pamiętać.

Wykonaj pomiary suwmiarką
    Bywa tak, że elektozaczep nie mieści się na głębokość do ościeżnicy.

1 Pomiary odległości pomiędzy ościeżnicą z listwa elektrozaczepu.
    a ......czołem zamka podklamkowego.
    Uwaga na wkręty mocujące zamek podklamkowy – łby mogą przeszkadzać.
    Język elektrozaczepu z listwą musi wejść w tą szczelinę.

Listwę musisz mieć taka jaka ma być zamontowana – bo listwy są grube.
    (zdarzało się że sama listwa się nie mieściła)
REKLAMA