logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użycie modemów wdzwanianych bez linii telefonicznej

PROgamerEvil 18 Mar 2022 23:11 453 5
REKLAMA
  • #1 19937981
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Witam. Posiadam 2 komputery z zainstalowanymi modemami, jeden jest 56k, drugi to 33.6k. Niestety nie mam już dostępu do linii telefonicznej, a chciałbym wykorzystać do czegoś modemy. Da się w jakiś sposób zestawić połączenie pomiędzy 2 komputerami używając modemów? (Coś jak w sieci LAN po RJ45.) Lub podłączyć komputer do istniejącej sieci LAN korzystając z modemu telefonicznego?

Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19940172
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Nie bawiłem się tym ale z tego co wiem trzeba wpiąć zasilanie 9-24V używając rezystora o wartości odpowiedniej do użytego zasilania:
    • dla 24V rezystor 1K om
    • dla 12V rezystor 500 om
    • dla 9V rezystor 380 om

Z tego wynika iż trzeba chyba też kondensator 0.47uF:
    Connecting two computers using their modems, without a telephone line
                                 +  | | -
          	     GREEN----------+---||||---/\/\/--+-------------RED
                                |   | |     R     |           
                                |  9 to 24V       |            
                                |                 |           
                                +---||------------+          
                                    C .47uF     

RED-----------------------------------------------GREEN

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Z filmiku na YT do którego link jest w poście #2 wynika iż można też bez kondensatora tylko 9V + rezystor 500om. Jak bedę miał czas to sam z ciekawości sprawdzę:

Dodano po 7 [minuty]:

P.S. Ciekawsza zabawa jest z modemem PCI typu VoiceModem. Podłączając zewnętrzny telefon do modemu można nagrywać dźwięk na dysk komputera z podniesionej w telefonie słuchawki :-) Tylko nie pamiętam czy do tego wymagane jest zasilanie z linii telefonicznej czy wystarczy podłączyć telefon do złącza Phone - zdaje się, że jednak bawiłem się tym w czasach jak miałem telefon stacjonarny i wpinałem linię telefoniczną do złącza Line w modemie.

Dodano po 12 [minuty]:

Tak, potrzebne jest też zasilanie telefonu z linii telefonicznej - znalazłem swój opis:
    Cytat:
    Znalazłem świetny program SuperVoice 9.0 Pro, który potrafi nagrywać i odtwarzać pliki dźwiękowe za pomocą modemu lub karty dźwiękowej a także nagrać konwersację telefoniczną - wymaga to podłączonego telefonu do złącza PHONE w modemie. Testowałem w WinXP SP2. Działa to w ten sposób iż telefon uzyskuje zasilanie z linii i wówczas działa słuchawka i mikrofon telefonu i wszystko jest nagrywane w dobrej jakości za pomocą złącza PHONE. Można też wykorzystać sam mikrofon telefonu do nagrywania dźwieków bez połączenia głosowego.

Testy robiłem z modemem PCI Pentagram Omen 56i i nagrywało mi pliki WAV w jakości 8000Hz 16bit
  • REKLAMA
  • #4 20469983
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Witam. Chciałbym reaktywować temat.
    Zrobiłem ten układ w wersji z kablem krosowym(?) oraz prostym, ale coś nie działa.
    Komputer A ma Windows 7 i modem zintegrowany (laptop) V.92 56k

Komputer B ma Windows 95 i modem Zoltrix na ISA V.34 33.6k

Jak mam skonfigurować serwer(?) Na komputerze A, aby odebrał on połączenie?

Na jaki numer mam dzwonić z komputera B, aby dodzwonić się na komputer A?
  • REKLAMA
  • #5 20469997
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10450
    Miales caly rok zeby obejrzec ze zrozumieniem film do ktorego link podalem, sa tam podane komendy at jakie nalezy wpisac w terminalu na obu komputerach. Skoro przez tyle czasu Ci sie to nie udalo to chyba jasny znak, ze nie powinienes sie za to zabierac.

To co napisalem wczesniej jest nadal aktualne:
    Szkoda, ze nadal nie potrafisz korzystac z internetu i poszukac samodzielnie.

Lata mijaja, a Ty dalej stoisz w miejscu, czekajac biernie na to, az ktos Ci wszystko poda.
  • #6 20470015
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Nie nie, nie o to chodzi. Ja doskonale wszystko wiem, oglądałem ten film, jak i wiele innych. Myk polega na tym, że ja to chcę wykonać poprzez system Windows, tz. Conajmniej na komputerze B. I po prostu nie wiem, jak skonfigurować BBS pod Windowsem, bo mimo wszystko chciałbym zachować tam ten system.
    Tak jeszcze dokładniej, to szukam oprogramowania, które zadziała z moim modemem w laptopie pod Windows 7. Przetestowałem pare programów, ale żaden z nich nie chciał współpracować. Pod Windowsem 95 korzystam z programu Telix, który spisuje się raczej dobrze.

Dodano po 53 [minuty]:

Dobra, to udało mi się ogarnąć. Mam tylko jednak problem z Telixem. Staje na "Initializing modem" i tak wisi. Czy do modemu na ISA są potrzebne sterowniki pod DOS?
    Modem istnieje na COM4 w Windowsie 95.

Dodano po 11 [godziny] 37 [minuty]:

Użyłem putty do połączenia pod Windows 7, modem po komendzie AT zgłasza "OK", po komendzie ATA, jest napisane "NO CARRIER", na linii jest napięcie 9V. Na czerwonym kablu jest +, na zielonym -, testowałem też odwrotnie ale nie działa. Po stronie Windows 95 natomiast często zgłasza komunikaty pokroju:

Słychać pracę przekaźnika w modemie, jednak z głośnika jest cisza.
    Naprawdę już kończą mi się pomysły, testowałem różne prędkości i nic nie działa.
    Dostaje jeszcze takie komunikaty na Windows 95, natomiast terminal pod Windows 7 zgłasza tylko NO CARRIER.
    Naprawdę proszę o pomoc
REKLAMA