logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery przez modem Zoltrix Scorpius 56K na WinXP?

lukaszlukasz 03 Gru 2004 23:55 3888 29
REKLAMA
  • #1 1034747
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Potrzebuje pomocy, nigdzie nie moge tego znalezc.

Jak polaczy dwa komputery poprzez bezposrednie polaczenie modemowe ( wybieram numer na jednym kompie a drugi komp odpowiada ) tak aby jeden komp udostepnial mi neta ( ktorego ma poprzez siec ) na mojego drugiego kompa. Nie chodzi mi o Remote Control.

Czy sa do tego celu jakies programy. Mam systemy WinXP. Zwykle modemy Zoltrix Scorpius 56K
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 1035309
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    no dobra troszke nie rozumien o co ci chodzi ale to się robi tak ze jeden komp normalnie ma neta i łaczy siez tym drugim w siecie LAN i wtedy gdy zakładasz połaczenie sieciowe to masz opcje że np.: ten komputer ma udostępnieć połaczenie sieciowe, a w następnym kompie że jest to komputer kosztystajacy z internetu ale za pośrednictwem drugiego kompa

w razie problemów wal do mnie na gg albo na SKYPE
  • #3 1035681
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    lukaszlukasz napisał:
    Potrzebuje pomocy, nigdzie nie moge tego znalezc.

Jak polaczy dwa komputery poprzez bezposrednie polaczenie modemowe ( wybieram numer na jednym kompie a drugi komp odpowiada ) tak aby jeden komp udostepnial mi neta ( ktorego ma poprzez siec ) na mojego drugiego kompa. Nie chodzi mi o Remote Control.

Czy sa do tego celu jakies programy. Mam systemy WinXP. Zwykle modemy Zoltrix Scorpius 56K

Na jednym musiałbyś ustawić połączenie wdzwaniane (dial-in)- na drugim normalne połaczenie jak do 0 202122
    Tylko musiałbyś zasymulować sygał centrali jeśli miedzy modememi jest tylko kabel.
  • #4 1041584
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    sprawa jest troszke skomplikowana ale sprobuje to jakos wyjasnic.

Mam komputer w domu ktory jest podlaczony normalnie do lini telefonicznej.
    Drugi komputer tez jest normalnie podpiety do lini ale ma jeszcze dostep do internetu udostepniany mu poprzez siec .
    Oba kompyu sa podpiete do jednej centrali telefonicznej ktora ma wyjscie na miasto tzn. do tpsa.

A ja chce zrobic abym mogl wdzwonic sie z domu do drugiego kompa i aby tamten udostepnil mi neta.

Polaczenie wewnatrz centrali jest za darmo takze jest to opłacalne.
    Narazie korzystam z Remote Control ale przekazywanie obrazu jest bardzo wolne.
  • #5 1042037
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Ja chciałem się przyłączyc do tematu tylko że ja mam jeden komputer podłączony do Lanu z którego ciągne neta przez radiówke oraz połączenie poprzez zwykłe sieciówki 2gi komputer tylko nie wiem co zrobic żeby na obu był internet ponieważ jak udostępniam połączenie internetowe to pojawia mi sie konflikt IP z Radiowym serwerem.
  • #6 1042451
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    lukaszlukasz: nie podałeś jaki masz system operacyjny a od tego zależy jak to ustawić. W windows XP można ustawić "przyjmowanie połączeń przychodzących" tak żeby odbierał wdzwanianie się przez modem. Jesli idało ci się to zrobić to trzeba sonfigurować routing.
    Nie wiem bna ile udostepnianie połączenia w windows poradzi sobie z tym, ale zawsze zostaje rozwiazanie w stylu proxy na wingate, czy winroute - one z resztą mają wbudowaną obsługę połączeń modemowych.
  • #7 1054385
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    :arrow: Lukasz, na windzie to nie robiłem tego ale na linuchu trzeba skonfigurować mgetty i masz normalne połączenie (takie jak z telePSEM), ale tak jak cortez pisał wingate'y, czy winroute'y powinny coś takiego mieć. Ewentualnie postaw jakiś mały routerek na starym złomie (P133 16RAM) i wdzwaniaj się w niego.

:arrow: brovar - winda standardowo na sieciówkę z której WYCHODZI sygnał na sieć wewnętrzną daje adres 192.168.0.1 - pewnie masz ten adres na bramce na interfejsie zewnętrznym - i klapa. Zmień na sieci wewnętrznej na główny komp 10.0.0.1 a inne na 10.0.0.X albo DHCP i po bólu[/img]
  • #8 1057173
    maslaku
    Poziom 11  
    polaczenie modeme dwoch kompow to nie wszystko niestety.standardowe udostepnianie neta w XP widzi tylko sieciowki.probowalem sie polaczyc w ten sposob z netem i nic z tego nie wyszlo chociaz siec dziala poprawnie(udostepnianie katalogow,gierki itp).ale neta nie ma.jesli komus sie to udalo chetnie skorzystam ze wskazowek.Moze by tak WinGate'm, tylko jak to skonfigurowac?:)
  • REKLAMA
  • #9 1060038
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    Probowalem skonfigurowac to polaczenie poprzez WinRoute, ale ten program jest troszke skomplikowany. Nie mowie juz o WinGate ktory jest jeszcze trudniejszy

Moze ktos wie jak skonfigurowac program winroute, jakis opis ktory pomoglby mi w tym przypadku. Znalazlem tylko opisy jak udostepnic polaczenie w sieci lokalnej.

Na obu kompach jest WinXP. Jak na jednym ustawie polaczenie przychodzace a drugim sie wdzwonie to kompy sie komunikuja, wiec chyba cala trudnosc polega na odpowiednim skonfigurowaniu winrouta.

Pozdrawiam, i prosze o pomoc.
  • #10 1061068
    nelik1987
    Poziom 31  
    ja poecam to zrobić za pomocą kabla sieciowego i 2 sieciówek najprostrza metoda a wWIN XP jest taka opcja udostępniania połaczenia internetowego i to bardzo ulatwia sprawę w razie problemów piszcie na gg już 3 osobie tak pomogłe to skonfigurować i dział im naprawdę tak jest najłatwiej i najszycbiej
  • #11 1061177
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    Fajnie, tylko sprobuj pociagnac kabel sieciowy przez jakies 10 km.
  • #12 1062166
    nelik1987
    Poziom 31  
    a no tego nie napisałeś :)))

ale to jest jakiś 10 km = 10 000 m

m kabla sieciowego to jakieś 1 - 1.5 powiedzymy 1 zł

to jest jedynemasz 10 000 zł

dobra to tylko żart nie napisałeś ze jest taka odległosć bo myślałem ze chcesz połaczy kompy w jednym budynku bo ludzie casami mnie sie pytają o dziwne żeczy tzn mają dziwne pomysł jak coś wykonać a najczęściej jest prostrza metoda

pozdrawiam

nelik1987
  • #13 1063372
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    Gdyby to bylo w tym samym budynku lub nawet w budynku obok to niemialbym problemow, ale niestety to jest duzo dalej.

Moze masz jakis opis do programu winroute lub wingate, bo jednak te programy maja duzo opcji i trudno sie polapac jak to skonfigurowac.
    Opis może byc w jezyku angielskim(podstawy znam).

Ps. Kabel sieciowy na 10Km musialby miec po drodze kilka(nascie) wzmacniaczy :-)
  • #15 1106867
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1173324
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    [quote="jurex2 :arrow: brovar - winda standardowo na sieciówkę z której WYCHODZI sygnał na sieć wewnętrzną daje adres 192.168.0.1 - pewnie masz ten adres na bramce na interfejsie zewnętrznym - i klapa. Zmień na sieci wewnętrznej na główny komp 10.0.0.1 a inne na 10.0.0.X albo DHCP i po bólu[/img][/quote]

zabardzo nie jestem kumaty jak to zrobić :( bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego może być na GG 3774211
  • #17 1181111
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    no więc po kolei (tylko ja mam w2k - w xp może się lekko różnić ale powinieneś dojść)
    1. prawym klawiszem na "moje miejsca sieciowe"
    2. wybierasz właściwości - powinny się pojawić dwa połączenia 1 połączenie "na świat" drugie na sieć wewnętrzną
    3. prawym klawiszem na połączenie wewnętrzne -wybierasz właściwości
    4. wybierasz protokół TCP/IP i klikasz właściwości powinno być w adresie IP 192.168.0.1 - zmieniasz na 10.0.0.1, pozostałych parametrów nie ruszasz
    5. ok. ok. ok. i restart kompa, bo xp coś nie lubi "wlocie" zmienić IP
    powinno być ok
  • #18 1184365
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Net za darmo przez modem. Mam abonament darmowe wieczory i weekendy i net stały w domu, chciałbym od czasu do czasu dzwonić modemem swoim na modem kupla na wsi i udostępniać mu internet. T jest ten sam problem jaki ma kolega. Jak to zrobić? Dzwoniłbym z winxp na win98. Może jakiś program potrafi tworzyć przez modemy połączenie o własnościach takich jak zwykły lan, oczywiście poza prędkością, tak aby net dało się udostępniać i otoczenie sieciowe było widoczne. Pozdrawiam
  • #19 1187682
    lukasik
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Tez nad tym myslalem :)

Postawić komputerek gdzies gdzie jest dostęp do internetu np poprzez lan, tak zeby ten komputerek mial jeszcze modem i byl podaczony do lini tel.

Teraz z innego komputerka po godzinie 20 :) albo w weekendy, zadzwonic sobie za free do naszego komputerka i korzystać z internetu.

Czy ktos ma pomysł jak to zorganizować zeby dzialalo?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #20 1311104
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    Wlasnie o to mi chodzi.

Jeżeli ktoś wie jak coś takiego zrobić, zrobił to, i zechciał podzielić się z kolegami instrukcją ja to zrobił, napewno kilka osób bylobymu wdzięcznych.
    Proszę o pomoc.

Pozdro
  • #21 1352444
    gregor_1980
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    U mnie sprawa wygląda tak : mam neo którą dziele sie jeszcze z 2 innymi osobami. Z jednym kolesiem mam sieć LAN, a drugi łączy sie ze mną przez port szeregowy (nie bezpośrednio bo przez radiomodem własnej konstrukcji). U mnie ustawiłem udostępnianie netu, połączenia przychodzące na COM1, i to wszystko. Reszta mają ustawiony mój IP jako bramka (wszędzie mamy winXPSP2). Jako ciekawostka napisze gdy miałem XP bez SP2 to koleś na COM1 musiał korzystać z serwera proxy, (proxy+, najprostrzy !!), a gdy doinstalowałem SP2 to gdyby nie 115kb/s to koleś miałby wszystko tak jak na LANie. A co do tematu to myślę że na kompie który rozdziela neta powinien być ustawiony jako serwer dla połączeń przychodzących na modemie.
  • #22 1352655
    paok
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    To że udostępniasz neostrade to lepiej sie tym nie chwal bo tak robić nie wolno - patrz regulamin usługi Neostrada. A co do darmowych wieczorów i tak dalej i wdzwaniać się do kogoś "po internet" :) to tak zrobić się da. Tylko prędkość połączenia jest mała 33,6kb/s max (połączenie komutowane). Co innego jeżeli po obu stranach mamy łącze ISDN wtedy prędkość jest pałna tzn. 64kb/s na kanał więc można mieć 128kb/s :) Jeżeli po obu stronach są kompy z systemem Win XP to w jednym należy ustawić połączenia przychodzące w otoczeniu sieciowym i działa :). Oczywiście modemem należy nie wybierać 0202122 tylko numer linii na którą się chcemy wdzwaniać. Nie wiem co na takie pomysły mówi TP i czy to zgodne z prawem ale się tak zrobić da ... Ja tak nie robię ...
  • REKLAMA
  • #23 1353710
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam takie rozwiązanie już od ponad roku i działa bez problemów. Z jednej strony serwer 2000 z modemem ISDN 128 Kb/s z drugiej strony windows 2000 prof z modemem USB 128 Kb/s

Wykorzystuje je w celach administracyjnych, ale ostanio mój szef używa je jako dostęp do internetu
  • #24 1356250
    lukaszlukasz
    Poziom 12  
    @jaroslawk , jezeli wiesz jak to skonfigurowac to pomoż, adresy, bramki itp.

Co trzeba zrobić, wiem że na serwerze trzeba skonfigurowac połączenie przychodzace a na kliencie wybierac numer, tylkom nie wiem jak skonfigurowac te adresy, gdzie i co wpisac.

Serwer jest komputerem w sieci i z niej bierze neta. Oba kompy maja sys. XP Pro
  • #25 1356577
    paok
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Zapomniałem jeszcze napisać że ta linia telefoniczna która będzie podłączona do komputera z internetem staje się lekko bezużyteczna jak chodzi o połączenia przychodzące (normalne głosowe) bo jak jest podpięty modem to połączenie odbiera natychmiast modem i nie da się ustawić tak aby odbierał po kilku dzwonkach... można odpinać to linię od modemu jak nie kożystamy z sieci ale to uciążliwe ... Co do tego jak to sie ustawia napisze jutro bo dokłanie nie pamiętam musze popróbować ....
  • #26 1380560
    billy
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Też mam ten problem,

jak zwiększyć czas po którym komp odbierze połączenie ???
  • #27 1385148
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Może trzeba zmienic ustawinia w rejestrach S modemu. Ale w jaki sposób to trzeba sięgnąć do ich dokumentacji. Metoda ta była b. popularna w czasach dosu, niestety nie byłem specem wtedy:( Używa sie do tego celu komend serii AT. Jednoczśnie pytanko: Ja dzwonię i udostępniam internet (win XP) odbiera modem z win 98. Jak ustawić te połączenia??. Pozdrawiam
  • #28 1422586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 1482242
    ettexor
    Poziom 12  
    To moze ja tez sie wepne w temat z takim pytaniem:
    Skoro jest mozliwosc udostepniania internetu osobie ktora ma powiedzmy "darmowe wieczory i weekendy" to czy da rade zrobic tak ze czlowiek ktory daje internet dostanie w zamian polaczenie telefoniczne tzn:
    jak ktos ma isdn to moze prowadzic kilka rozmow naraz, moze da rade wykorzystac ten fakt ze dzwoni do mnie, ma w ten sposob polaczenie przez modemy i teraz tak to ustawic zebym ja mogl "zadzwonic od niego gdzies w kraj" Podwojna oszczednosc, ja na polaczeniu tel, a on na internecie :D
    Moze wydziwiam, ale byloby to niezle rozwiazanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu połączenia dwóch komputerów za pomocą modemów Zoltrix Scorpius 56K na systemie Windows XP, tak aby jeden komputer udostępniał internet drugiemu poprzez połączenie modemowe (wdzwaniane). Problem polega na tym, że standardowe udostępnianie internetu w Windows XP działa tylko dla połączeń sieciowych LAN, a modemowe połączenie bezpośrednie wymaga konfiguracji połączenia przychodzącego (dial-in) na komputerze udostępniającym internet oraz odpowiedniego wybrania numeru na komputerze klienckim. Konieczne jest także symulowanie sygnału centrali telefonicznej, jeśli modemy łączone są bezpośrednio kablem. Wiele osób sugeruje użycie oprogramowania typu WinGate lub WinRoute, które obsługują połączenia modemowe i routing, jednak ich konfiguracja jest skomplikowana. Alternatywnie proponowane jest użycie połączenia sieciowego LAN z udostępnianiem internetu, co jest prostsze, ale niemożliwe do zastosowania na dużych odległościach (np. 10 km). Wskazano także na konieczność konfiguracji adresów IP w sieci wewnętrznej (np. zmiana domyślnego 192.168.0.1 na 10.0.0.1) oraz na problemy z zaporą systemową Windows XP, która może blokować połączenia. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące ograniczeń prędkości połączeń modemowych (maksymalnie 33,6 kb/s) oraz legalności udostępniania internetu w ten sposób, zwłaszcza w kontekście usług Neostrada. Przykłady konfiguracji obejmują ustawienie połączeń przychodzących na modemie, konfigurację routingów i adresów IP, a także wykorzystanie serwerów Windows 2000/2003 z modemami ISDN. Wskazano, że połączenie modemowe może działać podobnie do połączenia LAN, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji oprogramowania i sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA