logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery przez modem na jednej linii telefonicznej?

omen_s 20 Kwi 2003 16:14 1389 5
REKLAMA
  • #1 192958
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Mam dwa kompy na jednej lini telefonicznej i chce mieć dostęp z jednego kompa do plików na drugin kompie
    moze jakiś programik aby połączyć te kompy :?:
    jeśli chodzi o przesył danych to wolałbym dwukierunkowy
    ps. nie chce ciągnąć nowych kabli po mieszkaniu :!:
  • REKLAMA
  • #2 192962
    zort
    Poziom 15  
    Windows ma taki programik jak Dial-up serwer. Wystarczy ja jednym kompie uruchomić ten programik i poustawiać tam co udostępniasz, a drugim dzwonisz na numer kompa tak samo jak na TPSA, żeby się połączyć z internetem. Musisz jeszcze poustawiać adresy IP tak zeby się zgadzały, ale to juz chyba nie bedzie problem!
  • REKLAMA
  • #3 192976
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    :arrow: zort w temacie chodziło o dwa modemy podpiętej do jednej tej samej linii telefonicznej
    :arrow: omen_s problemem jest nawiązanie połączenie między takimi modema, było to ostanio omawiane na forum, jeśli już nawiążesz połączenie to możesz praktycznie użyć dowolnego programu bo modemy tworzą wirtualny kabel szeregowy.
  • REKLAMA
  • #4 192982
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    elektryk teraz ja ci pomoge:) z tego co wiem to zeby sprezyc dwa modemy na linii musi byc cos kolo 40 V lub (opcjonalnie ale musisz kable pociagnac) mozna skrzyzowac kable modemowe mikrofon- wejsc sluchawkowe w drugi i odwrotnie podobno dziala (dial up ale zawsze mozesz ustawic na numer 0)http://www.republika.pl/grzesiek21/rs232c/modemy.htm
  • REKLAMA
  • #5 192983
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    sorki elektryk zle popatrzylem i pomyslalem ze to ty zalozylem tego posta sorki :)
  • #6 193016
    zort
    Poziom 15  
    Nie doczytałem, sorki... Ale na jednym kablu... i to jeszcze podpiętym do linii telefonicznej, to ja nie widze rozwiązania, chyba, ze są podpięte między sobą, ale wtedy to bym budował coś w rodzaju małej centralki tel... :(
REKLAMA