logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obliczanie rezystancji dynamicznej w teorii obwodów - jak zastosować wzór rd=dU/dI?

kblg13 20 Mar 2022 23:26 486 10
REKLAMA
  • #1 19941234
    kblg13
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    Niestety zepsułem sobie sprawę, bo wejściówkę z teorii obwodów napisałem na 0,67/7 i teraz w następnym podejściu przydałaby się maksymalna liczba punktów. Jednego zadania w ogóle nie mam pojęcia jak zrobić. Obliczyłem oczywiście rezystancje statyczną, a miała być dynamiczna. Znam wzór, że rd=dU/dI, ale nie wiem jak to tu zastosować. Prosiłbym kolegów o pomoc.
    Obliczanie rezystancji dynamicznej w teorii obwodów - jak zastosować wzór rd=dU/dI?
  • REKLAMA
  • #2 19941249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19941250
    kblg13
    Poziom 3  
    No u/(i^2)=5 raczej nic mi nie da...

Dodano po 1 [minuty]:

Policzyłem rezystancję statyczną prawidłowo, znam prawo ohma. Ale problem w tym, że nie mam pojęcia jak się zabrać za dynamiczną. Czy pochodne jakieś, czy co, nie mam pojęcia
  • REKLAMA
  • #4 19941251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19941263
    kblg13
    Poziom 3  
    No to u'=10i. Tylko co dalej z tą pochodną zrobić? Bo jak będę miał u'/i=10 to jeszcze nie będzie rezystancja dynamiczna, prawda?

Dodano po 7 [minuty]:

Czy chodzi o to żeby zrobić pochodną z napięcia i prądu, policzyć z niego prąd i później rezystancję i to będzie r dynamiczna?

Dodano po 7 [minuty]:

Czy to będzie wyglądało tak?
    Obliczanie rezystancji dynamicznej w teorii obwodów - jak zastosować wzór rd=dU/dI?
  • REKLAMA
  • #6 19942512
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    u = 5*i^2 --> rd = du/di = d(5*i^2)/di = 10*i [Ω]

Jaki prąd płynie dla u = 25V?
  • #7 19942545
    kblg13
    Poziom 3  
    Prąd to pierwiastek z 5. Czyli odpowiedź brzmi 10*pierwiastek z 5 po prostu? To jest rezystancja dynamiczna?
  • #8 19942550
    jony
    Specjalista elektronik
    Dokąłdnie tak.
  • #9 19942552
    kblg13
    Poziom 3  
    Szczerze powiem, pierwszy raz się spotykam z pochodnymi nie na matematyce a na teorii obwodów, dlatego taki zielony w tym jestem. Zawsze mieliśmy pochodne ze zwykłym ' dlatego nie do końca wiem jak obliczyć du/di

Dodano po 32 [sekundy]:

jony napisał:
    Dokąłdnie tak.

Dziękuję bardzo w takim razie za pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

@jony Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć to? Obliczanie rezystancji dynamicznej w teorii obwodów - jak zastosować wzór rd=dU/dI?
    Bo nie za bardzo wiem jak się za to zabrać

Dodano po 1 [minuty]:

Po prostu delta u/delta i?
  • #10 19942579
    jony
    Specjalista elektronik
    kblg13 napisał:

@jony Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć to? Obliczanie rezystancji dynamicznej w teorii obwodów - jak zastosować wzór rd=dU/dI?
    Bo nie za bardzo wiem jak się za to zabrać

Dodano po 1 [minuty]:

Po prostu delta u/delta i?

Tak, dla tej pierwszej krzywej.
  • #11 19942608
    kblg13
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo, elektroda zawsze pomoże w potrzebie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące obliczania rezystancji dynamicznej w teorii obwodów, posługując się wzorem rd=dU/dI. Po kilku wymianach zdań, uczestnicy dyskusji wyjaśnili, że do obliczenia rezystancji dynamicznej należy zastosować pochodne napięcia i prądu. Użytkownik zrozumiał, że rezystancja dynamiczna jest obliczana jako rd=du/di, co prowadzi do wyrażenia rd=10*i dla funkcji u=5*i^2. Ustalono również, że dla napięcia 25V prąd wynosi pierwiastek z 5, co daje rezystancję dynamiczną równą 10*pierwiastek z 5. Użytkownik podkreślił, że to jego pierwsze doświadczenie z pochodnymi w kontekście teorii obwodów, co sprawiło mu trudności, ale otrzymał pomoc od innych uczestników forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA