logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel i5-12400f i Gigabyte B660M DS3H DDR4 - Czerwony LED CPU, brak sygnału. BIOS zaktualizowany

storbvk 27 Mar 2022 04:14 612 2
REKLAMA
  • #1 19949800
    storbvk
    Poziom 2  
    Witam, pare dni temu przyszly części. Przy 1 starcie płyta spaliła mi obie kosci ram. Kupilem nowa i kolejna proba ram przezył. Na płycie swieci sie stały Czerwony LED CPU. Nowy zasilacz działa sprawdzony.
    Cpu: Intel i5-12400f
    Mobo: gigabyte b660m ds3h ddr4
    PSU:SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold
    Ram:Kingston Fury 16Gb (1X16Gb) 3200Mhz Cl16
    Zrobilem update bios i wyglądało ze zakonczyl sie pomyślnie. Przyjmę kazda porade. Jutro chce sprawdzic płyte ze speakerem i czego powinienem szukac. Zakladam ze brak sygnału to martwa płyta ale mało sie na tym znam.
  • REKLAMA
  • #2 19949811
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1360
    storbvk napisał:
    Witam, pare dni temu przyszly części. Przy 1 starcie płyta spaliła mi obie kosci ram. Kupilem nowa i kolejna proba ram przezył. Na płycie swieci sie stały Czerwony LED CPU. Nowy zasilacz działa sprawdzony.

Tak na dobrą sprawę to z w/w opisu nie wiemy co miałeś, nie wiemy co za części kupiłeś, nie wiemy co nowego dokupiłeś i czy to było nowe czy używane, nie wiemy co wymieniłeś, nie wiemy jaki RAM przeżył czy na płycie czy na kościach, czyli nic nie wiemy a świecenie diody nie jest pewnikiem tego, że RAM przeżył... Świadczyć tylko wstępnie może o tym, że napięcie zasilania diody jest OK...
    storbvk napisał:
    Zakladam ze brak sygnału to martwa płyta ale mało sie na tym znam.
    To poproś kogoś kto sie zna na tym i posiada narzędzia oraz mierniki by zdiagnozowac problem...
    storbvk napisał:
    Zrobilem update bios i wyglądało ze zakonczyl sie pomyślnie.
    Ciekawy jestem jak to zrobiłeś przy braku obrazu?
    storbvk napisał:
    i czego powinienem szukac

Poszukać musisz instrukcji obsługi i montażu komputera na bazie tej płyty co masz i stosować się do wskazówek tam zawartych, ustawień zworek, sposobu podłączeń itd itp... oczywiście o ile nie jest już za późno... Polak madry po szkodzie, a instrukcje czyta przeważnie dopiero wtedy gdy ona już nastąpi...
  • #3 19950239
    storbvk
    Poziom 2  
    Co do BIOS'u jest pełen opis jak powinno to przebiegac, przy Q Flash PLUS, nie potrzeba nic poza 24pin napięciem od PSU.

Kolejna sprawa częsci kupiłem nowe, poza dyskami,chłodzeniem CPU, i kartą graficzną wszystko było nowe. Ramy które się spaliły to HyperX Fury Black 16GB [2x8GB 2133MHz DDR4 CL14 DIMM]

Dzisiaj jeszcze sprawdzałem dokładnie sloty ramu i nowe kosci ale nadal CPU LED nie gaśnie. Potem zaczelem składac stary PC i zawuważyłem ze jedna z końcówek do zasialnia CPU (są to 2x4) nie działała mimo dobrego podłączenia a przy zasilaczu było słychac coś w rodzaju przełączania. Moje pytanie jest takie czy wszystko by się normalnie uruchomiło skoro dzialały tylko 4piny z 8?
REKLAMA