logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DRAM LED świeci na czerwono – Ryzen 5 7500F, B650 Eagle AX

metiuu 14 Gru 2025 21:58 468 13
REKLAMA
  • #1 21780821
    metiuu
    Poziom 3  
    Witam, mam problem. Złożyłem wczoraj komputer. Wszystko działało dobrze i odpaliło, zainstalowałem system i pograłem. Wyłączyłem kompa i dzień później, czyli dzisiaj, chciałem wpiąć mój stary dysk SSD SATA, na którym mam pliki itp. Po naciśnięciu przycisku do włączania, komputer nie chce się uruchomić. Cały czas świeci się dioda DRAM. Dysk SSD SATA już oczywiście odłączyłem i dalej to samo — komputer nie startuje. Wszystko się kręci i podświetlenie jest, ale obrazu brak i cały czas dioda DRAM na płycie na czerwono.
    Resetowałem poprzez wyciągnięcie baterii oraz robiłem Q-Flash Plus i dalej to samo. Próbowałem z innymi kośćmi RAM i dalej to samo, komputer nie chce wystartować. Jakieś pomysły, co mogę jeszcze zrobić i jakoś uruchomić komputer? Proszę o pomoc użytkowników i forumowiczów
    Specyfikacja:
    Ryzen 5 7500F
    Gigabyte B650 Eagle AX
    Adata DDR5 2 x 16 GB 6400 MHz RGB XPG Lancer
    Lexar NM790 1 TB
    RTX 5070 12 GB
    Fortis 5 ARGB
    SMX Okame 850 W
  • REKLAMA
  • #2 21780877
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Witaj.
    W których slotach montujesz pamięci?
    Wyczyść ustawienia BIOS zworką (chociaż po QFLASH powinny być wyczyszczone).
    Zweryfikuj, czy moduły pamięci są dobrze osadzone w gniazdach. Spróbuj z pojedynczym modułem, jeśli nie zadziała to z kolejnym, jeśli nie zadziała to w sprawdź moduł każdym slocie. Dlaczego tak? Żeby wykluczyć usterki pojedynczego modułu RAM, pojedynczego slotu i pojedynczego kanału kontrolera pamięci w procesorze.
    Jeśli dalej nie odpali warto wyjąć procesor i sprawdzić, czy nie uszkodziłeś pinów w gnieździe przy jego montażu.

Ryzen 7500F może mieć problemy ze stabilnym działaniem przy DDR5-6400, być może warto będzie obniżyć zegary pamięci do trybu DDR5-6200 lub 6000. Po resecie ustawień BIOS powinien być aktywny tryb SPD (czyli coś około DDR5-4800 chyba, co dla diagnostyki będzie pożądane).
  • #3 21780887
    metiuu
    Poziom 3  
    Montuję w 2 i 4, próbowałem z jedną kością i dalej lipa. Najdziwniejsze jest to, że komputer działał i wszystko było ok. Po próbie podłączenia dysku coś jakby się zawiesiło i komputer nie może wystartować, świeci cały czas dioda DRAM. Pamięci na pewno działają, bo montowałem w innym kompie i normalnie startuje inny komputer.
    Procesora wydaje mi się, że nie ma sensu wyciągać, bo działało wszystko pięknie wczoraj
    Na początku, jak jeszcze działał, to wystartował sobie na 4800 MHz i działał. Coś to podpięcie dysku zepsuło, jakby, ale czemu i jak to naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 21780897
    dt1
    Admin grupy komputery
    Argument, że wczoraj działał jest zły - dzisiaj nie działa i trzeba sprawdzić wszystko, ponieważ coś się uszkodziło, a w teorii przecież wszystko powinno być sprawne.

Dysk był podłączany przy wyłączonym komputerze, czy w trybie hot-plug?
    Czy pamięci były sprawdzane w innych slotach, w tym 1 oraz 3, pojedynczo?
    Jeśli było grzebane przy płycie, to może została ona uszkodzona - choćby przez ładunek elektrostatyczny, chociaż to rzadkość. Uszkodzony może być też procesor, też może dać podobne objawy. Może okablowanie zasilające płytę (24 pin i 8 pin) są niedobrze podłączone - warto je sprawdzić, docisnąć. Mogło zadziałać, a przy ruszeniu mogło się coś poluzować.

Przy takich objawach może być uszkodzona płyta, procesor lub pamięć, z czego pamięć sprawdziłeś w innym sprzęcie.
  • #5 21780902
    metiuu
    Poziom 3  
    >>21780897
    Dysk podłączyłem na wyłączonym kompie i z wyciągniętym kablem zasilającym
    Pamięci sprawdzałem w 1. oraz 3. również i dalej nic — zero startu.
    Kable są dobrze podłączone, również sprawdzałem przed chwilą.
    Tak, pamięci sprawdzone i mam nowe info odnośnie problemu, a mianowicie:
    Pojechałem po inne kości RAM i włożyłem, i uwaga — komputer bez problemu wystartował. Potem włożyłem moje domyślne, te Adata 6400 MHz, i również odpalił się komputer (na 4800 MHz). Coś mnie podkusiło i chciałem zamontować mój dysk SSD SATA, bo mam tam pliki dość ważne i, no kurde, powinno to normalnie działać, jak zawsze działa mi ten dysk w innych komputerach, i uwaga: odpalam komputer i znowu to samo — nie może się odpalić… Znowu miga dioda DRAM. Spróbowałem na kościach, które „naprawiły” problem, ale już teraz to nawet na nich nie działa. Coś ten dysk tutaj zawiesza sprawę i komp nie może wystartować. Co teraz…
  • REKLAMA
  • #7 21780916
    metiuu
    Poziom 3  
    >>21780909

Tak, dysku już totalnie nie próbuję podpinać. Ten reset zworką — jak się dokładnie robi? Szczerze powiem, nigdy tego nie robiłem. Znalazłem jakieś info, że śrubokrętem muszę dotknąć dwóch pinów? Bateria ma być włożona cały czas, a zasilanie odłączone?
  • #8 21780949
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, dokładnie. Zasilanie odłączone, bateria włożona, dotykasz dwóch pinów opisanych jako CLR_CMOS śrubokrętem, trzymasz je zwarte przez kilka sekund (zwykle trzymam z 5 sekund). Po tej operacji wszystkie ustawienia BIOS powinny być przywrócone do domyślnych.

Schemat płyty głównej z zaznaczonym zworką CLR_CMOS obok baterii BIOS
  • REKLAMA
  • #9 21780994
    metiuu
    Poziom 3  
    >>21780949

Niestety, nic to nie dało, dalej zawiecha i dioda DRAM się świeci…
  • #10 21781023
    krzysztof74Qk
    Poziom 2  
    Witam,ja identyczną historię przerabiałem rok temu,niestety okazało się że gniazdo procesora na płycie głównej uszkodzone,dwa piny odgięte o 180 stopni(co wcześniej napisałem,to sam nie wiem,piny na procku to przeszłość)
  • #11 21781042
    metiuu
    Poziom 3  
    >>21781023

Ok, ok, ale miałeś sytuację, że komputer normalnie działał i nagle, przy którymś włączeniu, zawiesił się i nie chciał wystartować? Ja normalnie na nim grałem godzinę przed całą sytuacją.

Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

>>21780949
    spróbuje dzisiaj na kolejnych innych kościach RAM jeszcze i zobaczymy czy wystartuje i naprawi sytuację. Jak czytam po internetach to podobne problemy ludzie maja na tej właśnie płycie głównej ( b650 eagle ax ) wiec coś musi w niej być złego i łapię jakaś "zawieche"...
  • #12 21782020
    metiuu
    Poziom 3  
    No, niestety nowe, inne kości RAM nie naprawiły sytuacji. Wymontowałem również procesor dla pewności, sprawdzałem piny. Wszystko jest ok. Zrobiłem jeszcze raz reset CMOS, wgrałem nowy BIOS i dalej to samo. Płyta idzie na gwarancję, bo coś jest z nią ewidentnie złego i złapała zawiechę na DRAM.
  • #14 21859729
    karalusekk
    Poziom 1  
    Wymiana płyty rozwiązała problem?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem Ryzen 5 7500F i płytą główną Gigabyte B650 Eagle AX, gdzie po podłączeniu starego dysku SSD SATA komputer przestał się uruchamiać, a na płycie głównej świeci się na czerwono dioda DRAM. Początkowo komputer działał poprawnie, pamięci RAM Adata DDR5 6400 MHz były sprawne i działały na innych komputerach. Próby resetu BIOS (Q-Flash Plus, reset zworką CLR_CMOS) oraz testy z różnymi kośćmi RAM i w różnych slotach nie przyniosły efektu. Sprawdzenie poprawności podłączenia kabli zasilających i stanu pinów procesora nie wykazało uszkodzeń. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie płyty głównej, co potwierdziła konieczność oddania jej na gwarancję. W dyskusji zasugerowano obniżenie taktowania pamięci RAM do 4800 MHz dla stabilności oraz dokładne sprawdzenie slotów i modułów RAM. Ostatecznie problem nie został rozwiązany samodzielnie i wymaga wymiany płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA