logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie routera ZTE - MF258 dla optymalnej pracy Play LTE 5G, Warszawa Praga-Południe

Xandikos 29 Mar 2022 09:57 657 5
REKLAMA
  • #1 19953210
    Xandikos
    Poziom 9  
    Witam,
    niestety podpisałem umowę na 2 lata Play LTE 5G w zestawie ze sprzetem ZTE - MF258. Jak wyczytałem na postach niestety ten sprzęt zmienia ciągle pasma stąd mam przerwy w dostępie do internetu. Maszty mam aż 3y w odległości od 300 m do 1 km (Warszawa Praga- Południe, PKP Olszynka Grochowska).
    Prosze o poradę jaki sprzęt/urządzenie (czy to router z lte itd) mam kupić prywatnie aby to bez problemu smigało i tum samy mkorzystało optymalnie z mojego abonamentu (pacę 80zł/mc).
    Może ktoś w tej okolicy ma sprzet który działa bez problemu w tej sieci.
    dziekuje z góry
  • REKLAMA
  • #2 19953247
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    Xandikos napisał:
    Witam,
    niestety podpisałem umowę na 2 lata Play LTE 5G w zestawie ze sprzetem ZTE - MF258. Jak wyczytałem na postach niestety ten sprzęt zmienia ciągle pasma stąd mam przerwy w dostępie do internetu. Maszty mam aż 3y w odległości od 300 m do 1 km (Warszawa Praga- Południe, PKP Olszynka Grochowska).
    Prosze o poradę jaki sprzęt/urządzenie (czy to router z lte itd) mam kupić prywatnie aby to bez problemu smigało i tum samy mkorzystało optymalnie z mojego abonamentu (pacę 80zł/mc).
    Może ktoś w tej okolicy ma sprzet który działa bez problemu w tej sieci.
    dziekuje z góry

Przełączanie pasm powinno być dla Ciebie niewidoczne. Jak jedziesz samochodem i rozmawiasz, to telefon przełącza się pomiędzy nadjnikami (wiec i pasmami) i nie ma przerw w dostępie. Wiec masz tam jakiś inny problem.
    Mi się czasem pasmo podstawoee przełącza pomiędzy 2600 a 2100, czasem wskakuje 1800 jako podstawowe, w tym momencie sesja LTE wisi nieprzerwanie od 21dni. A 1.5km z drzewami do najdanika.
    Zacznij od testu żeby ustalić jaki masz poziom sygnału. Ustal czy w czasie przerwie w dostrępie, LTE jest połączone czy nie. Otwórz okienko w komputerze i zapętlij ping do jakiegoś adresu IP: ping 8.8.8.8 -t. Jeśli nie masz połączenia (strony się nie otwieraj), a ping działa, to nie jesteś rozłączony a problem jest inny. Kiedyś miałem problemy w Playu z DNSami. Połączenie było, a nie roziązywał nazw do adresów IP. Nawet jak się na sztywno ustaliło DNS na 8.8.8.8 albo 1.1.1.1. Zapytanie DNS nic nie zwracało. Coś Play kombinował z DNSami. Ale to było 3 lata temu. Ale warto sprawdzić.

W Ply/Orange/TMobile nie ma najmniejszego sensu płacić za 5G. Nie ma nowych zasobów radiowych (pasm) na 5G, tylko 1 z 4 pasm jest współdzielone pomiędzy 4G a 5G. Wzrost prędkości będzie albo niezauważalnie mał, albochwilowy (dopóki nie pojawi się wiecej urządzeń 5G. Bezsens. Zależnie od lokalizacji, może to mieć sens w Plusie, bo plus dysponuje dodatkowym pasmem na 5G, o szerokości równej wszystkim 4 pasmom któe teoretycznie mają na 4G. WIec u nich Przysrost prędkości może być powyżej 100%. Może, bo rozdzwięk pomiędzy reklamami a rzeczywistością w Plusie jest "spory" i usług Plusa jako takich wrogowi bym nie polecił ;-)
  • REKLAMA
  • #3 19953273
    Xandikos
    Poziom 9  
    Dzikuje za podpowiedzi, jednak musze napomnieć, że byli 2wa razy już z serwisu i nic nie wykazali. A niestety w ciągu dnia kilka razy dziennie nie było w ogóle internetu tj. w panelu Status wyswitla sie wowczas "Rozłoączone". Załaczyłem jak działa i jak jest rozłączone czyli gdy nie mam internetu. Zauważcie również jaki sygnał jest słaby - nadajniki bardzo blisko...
    Załączniki:
    • Zastąpienie routera ZTE - MF258 dla optymalnej pracy Play LTE 5G, Warszawa Praga-Południe polaczone.png (86.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zastąpienie routera ZTE - MF258 dla optymalnej pracy Play LTE 5G, Warszawa Praga-Południe speed.png (41.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19953318
    m.jastrzebski
    Xandikos napisał:
    Dzikuje za podpowiedzi, jednak musze napomnieć, że byli 2wa razy już z serwisu i nic nie wykazali. A niestety w ciągu dnia kilka razy dziennie nie było w ogóle internetu tj. w panelu Status wyswitla sie wowczas "Rozłączone". Załaczyłem jak działa i jak jest rozłączone czyli gdy nie mam internetu. Zauważcie również jaki sygnał jest słaby - nadajniki bardzo blisko...

Nadajnik bliko ale przez ściane. Postaw go na próe nawet w otwarttym oknie. Sygnał masz OK, bez rewelacji, ale nie powinien powodować rozłączania wynikającego ze zbyt słabego sygnału. Czy po rozłaczeniu łączy się samo później czy musisz zrestartować urządzenie? Niech się wypowie kolega Matek, on przeciwiczył chyba każdy dostępny router na rynku, zna ich zalety i bolączki, ja tym modelem się nie bawiłem, wiec nie wiem czy to taka jego generalna przypadłość że się rozłącza, czy jakieś uszkodzenie tej konkretnej sztuki. Jak wspomniałem, przełączanie pasm to standardwoa operacja w sieci komórkowej, wiec jako taka generalnie nie powinna powodować długich przerw w połączeniu.
  • REKLAMA
  • #5 19953384
    Xandikos
    Poziom 9  
    nic nie muszę przenosić ten zestaw jak juz pisałem to coś takiego:
    http://zizako.pl/p/1727/1977504/zte-router-mf...odowe-sieci-drukarki-komputery-akcesoria.html

antena jest na dachu, a router do tej własnie anteny jest na dole - połaczone kablem. Negatywne wypowiedzi na temat tego zestawu sa .in. pod linkiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3811302.html

wiec jezeli mamy do tego sie odniesc najwyrazniej musze zmienic sprzet. Owszem jak zabralem na wieś (Goławice Pierwsze) to działa bez zarzutu. Ale ja w Wawie przebywam i musze miec nieprzerwany dostep do internetu ( spotkania na Teams itd)
  • #6 19953461
    m.jastrzebski
    Xandikos napisał:
    nic nie muszę przenosić ten zestaw jak juz pisałem to coś takiego:
    http://zizako.pl/p/1727/1977504/zte-router-mf...odowe-sieci-drukarki-komputery-akcesoria.html

antena jest na dachu, a router do tej własnie anteny jest na dole - połaczone kablem. Negatywne wypowiedzi na temat tego zestawu sa .in. pod linkiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3811302.html

wiec jezeli mamy do tego sie odniesc najwyrazniej musze zmienic sprzet. Owszem jak zabralem na wieś (Goławice Pierwsze) to działa bez zarzutu. Ale ja w Wawie przebywam i musze miec nieprzerwany dostep do internetu ( spotkania na Teams itd)
    Szkoda żę wcześniej nie podałeś tego innego wątku nie kombinowałbym co sprawdzić, skoro potwierdzieli koledzy żę to kwestia softwaru routera. Ja bym mu wymienił ten soft jak koledzy radzili w tamtym wątku. Tak, Twój będzie dopiero po zakończeniu umowy. Ale jak go "zepsujesz" to conajwyżej za niego zapłacisz. A i tak chccesz kupować inny/nowy który takich problwmów nie robi. Niewiele ryzykujesz :-)
REKLAMA