logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MF258K PRO Play – wysoki jitter i packet loss w grach, jak ustabilizować LTE?

steniek123 20 Lip 2025 17:24 327 6
REKLAMA
  • #1 21611919
    steniek123
    Poziom 2  
    Mam router ZTE MF258K PRO z Play od państwa.
    Sam Internet działa w miarę dobrze – pobieranie ~110 Mbps, wysyłanie ~40 Mbps, ping ~20 ms, ale w grach mam duży problem z jitterem, przycięciami i czasem packet lossami. Nie znam się na tym za bardzo, ale wydaje mi się, że router co chwilę przełącza się między różnymi pasmami albo stacjami bazowymi, przez co packet lossy skaczą i psuje rozgrywkę. Samych pasm np. B3, B7 nie da się w ustawieniach zablokować, aby korzystało z najlepszego. RSRP wynosi
    -80–82 dBm, ale RSRQ skacze z -6 do -12 dB, SINR wynosi 17–19 dB.
    Router zewnętrzny jest połączony kablem z routerem wewnętrznym i z wewnętrznego Ethernet do komputera.

ZTE MF258K PRO Play – wysoki jitter i packet loss w grach, jak ustabilizować LTE?

• REKLAMA
  • #2 21611944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21611946
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5800
    A próbowałes kierować antenę ODU na inne stacje bazowe Play? Załuzie ma sektor na Lipniki. To jeden z pierwszych stacji bazowych Play gdzie działa 5G 700 N28 w DSS z LTE700 czyli B28. Niestety ale wg. specyfikacji MF258 nie obsługuje nawet B28.
    Tak jak pisałem oferta Play ze sprzętem na użyczenie jest kosmicznie droga, cena za no limit z tym zestawem co masz na użyczenie to 130 zł/m-c , w porównaniu do bez limitów bez sprzętu za 105 zł/m-c jest 25 zł droższa. To koszt użyczenia tego słabego zestawu, czyli zapłacisz im 600 zł a sprzęt do zwrotu.
    Piszę o tym od lat, w PLAY abonament ogólnie nieopłacalny , a jak już to bierze się sama kartę a sprzet kupuje samemu i nie taki jak masz.
    A najlepiej własny sprzet i pre-paidy i internet za grosze i bez umowy. Za 1000 zł to można mieć zestaw zew. CPE 5G/LTE+router wew. czyli najnowszy sprzęt z 5G N28/N78.
    Sprawdź z ustawieniem ODU na Załuzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21612013
    steniek123
    Poziom 2  
    >>21611944
    Nie wiem, jaka jest dokładna nazwa routera IDU, ale był on w pakiecie z ODU. Jak wpisuję te MF 258K pro, to wyskakuje pakiet MF 258K PRO ODU-IDU.

>>21611946
    Ustawiałem i na Czerwonkę, i na Załuzie, i jakościowo najlepiej wychodzi skierowany na Guty Duże, lecz ten jitter i packet loss dalej tak samo słabo ;(, moja miejscowość dokładna to Mariampole, 4 km od Czerwonki, 06-232.
  • REKLAMA
  • #5 21612024
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5800
    Ale pokaż screeny z MF258 przy ustawieniach na Załuzie i speedtest , zakladka LTE z pasmami i parametrami sygnału na nich. A ten nowy IDU zastapił stara wersję, zasilanie ODU teraz poprzez dodatkowy injector POE, poprzednio router IDU miał WAN POE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21612104
    steniek123
    Poziom 2  
    >>21612024
    Dzisiaj już nie dam rady, ponieważ mnie nie ma, ale z pamięci to speed test wynosił mniej więcej 40 Mb/s pobieranie, wysyłanie 10 Mb/s, ping 40, a RSRP -90/-95 i RSRQ więcej niż -10, także gorzej ogólnie i zasięg 3 kreski na żółto świecił a i IDU zasila ODU przez kabel sieciowy. No chyba że ja przestawiałem antenę a nie wiem czy MF 258K PRO sam przestawia sie na inny nadajnik po przestawieniu go, i cały czas był na jednym nadajniku jak testowałem inne i dlatego tak mogło być, bo chyba trzeba uruchamiac ponownie router, czy tam wył i wł radio?....
  • #7 21615074
    steniek123
    Poziom 2  
    >>21612024
    Sprawdzałem na żaluzii i na żaluzii, jak go skieruję, to albo łapie guty duże dalej, albo rożan, który jest dalej, i zasięg na czerwono i nie odnajduje żaluzii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router ZTE MF258K PRO z Play, który zapewnia dobre prędkości pobierania (~110 Mbps) i wysyłania (~40 Mbps) oraz niski ping (~20 ms), jednak w grach występuje wysoki jitter, przycięcia i packet lossy. Podejrzewa, że problem wynika z przełączania się routera między różnymi pasmami LTE (np. B3, B7) lub stacjami bazowymi, co nie jest możliwe do zablokowania w ustawieniach urządzenia. Parametry sygnału to RSRP około -80 do -82 dBm, RSRQ zmieniające się od -6 do -12 dB oraz SINR 17–19 dB. Router zewnętrzny (ODU) jest połączony kablem Ethernet z routerem wewnętrznym (IDU), który zasila ODU przez PoE. Próby skierowania anteny ODU na różne stacje bazowe Play (Załuzie, Czerwonka, Guty Duże) nie poprawiły stabilności połączenia, a urządzenie nie obsługuje pasma B28 (LTE700), które jest dostępne na niektórych stacjach. Użytkownik zauważa, że router może wymagać restartu po zmianie kierunku anteny, aby przełączyć się na inną stację bazową. Dyskusja wskazuje na ograniczenia sprzętowe MF258K PRO oraz zalecenia dotyczące zakupu własnego, nowocześniejszego sprzętu 5G/LTE z obsługą pasm N28/N78 dla lepszej stabilności i jakości połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA