logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MF258K PLAY – losowa utrata połączenia z nadajnikiem B7

MateLeLe 01 Sie 2025 12:06 657 9
REKLAMA
  • #1 21622992
    MateLeLe
    Poziom 5  
    Siema, mój router MF258K gubi zasięg sygnału z moim pożądanym nadajnikiem.
    Lokalizacja: 51.162649 18.634126 ⇔ 51º09'45.54'' N 18º38'02.85'' E (Pątnów 225, łódzkie). Router: ZTE MF258K nieobrandowany, Dostawca: PLAY.

Na wprost siebie mam nowy nadajnik, który nadaje pasma 800, 1800, 2100, 2600. Jest on w odległości 9 km, ale jakimś cudem po wymuszeniu pasma B7 loguję się do niego z naprawdę dobrymi osiągami. Jego eNB ID to 4630, ECI 1185333.

Parametry połączenia LTE z pasmem 2600 MHz, eNB ID 4630, SINR 14 dB

Na speedteście osiągam DL 100–130 Mbps oraz stabilny ping/jitter.
    Jednak ten nadajnik jakby w nocy losowo przestaje działać albo to mój router coś odwala. Jakąś minutę po tym, jak wyłączę komputer i odłożę telefon, to widzę tylko, jak znikają diody na routerze sugerujące zasięg xD Oznacza to, że stracił połączenie. Dzieje się tak codziennie, jak późnym wieczorem idę spać, ale nie ważne, czy to północ, czy 1 w nocy. Zawsze traci połączenie, jak wszystko wyłączę. I to nie jest tak, że sygnał osłabł, tylko ów nadajnik jakby kompletnie zniknął z radaru, nie idzie się z nim połączyć w ogóle. W zamian router przeskakuje na jakieś następne nadajniki w linii, które oferują pasmo B7, gdzie SINR jest ujemny i nie ma internetu. Pogoda jest ok, więc nie ma zakłóceń od deszczu.

O co może chodzić? Czyżbym był na skraju sektora, albo to ten nadajnik po prostu przestaje działać? W momencie pisania tego posta również nie mogę się z nim połączyć, jakby w ogóle go nie było. Wiem, że mam nadajniki bliżej (Mierzyce m.in.), ale tam, mimo że blisko, to mam SINR na poziomie 1–10 dB i działa to raczej słabo.
    Zależy mi, by dowiedzieć się, z czego to wynika, czy jest to wina raczej słabego zasięgu, problemu z BTS-em, czy też mojego sprzętu.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21623052
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 99
    To ,że operatorzy na noc wyłączają sobie pasma , bo wymyślili , że będą bardziej zieloni , a modemy automatycznie rano się do nich nie podłączają , to wiadomo.

Ale Ty dodatkowo masz daleko , możliwe ,że korzystasz z jakiś fal nie bezpośrednich ,a odbitych , a tu to już może być nieskończenie wiele zmiennych. Wystarczy na przykład ,że ktoś nawet wyjedzie kombajnem w pole , i normalnie miałeś sygnał od niego odbity , i już nie masz :)
  • #3 21623108
    MateLeLe
    Poziom 5  
    W tej chwili znów działa. Wymusiłem pasmo B7 i połączył się, i pewnie będzie działać aż do nocy. W momencie pisania tego posta nie działało. Ostatnie kilka dni działało codziennie z wyjątkiem nocy. Dziwna sprawa, ale tak się obawiałem, że to właśnie wina odległości. Szkoda, bo mam naprawdę super osiągi z tego nadajnika.
  • REKLAMA
  • #4 21623304
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Parametry sygnału na LTE2600 z 3 sektora na tym BTS-ie dostateczne i jak na dystans i przeszkody po drodze nie ma co narzekać, to MF258 wiec trudno oczekiwać lepszych.
    Polityka wyłaczania B7 na takich BTS-ach to w dzisiejszych czasach norma, stacja dopiero odpalona więc mało obciążona wiec oszczędzają wyłaczając B7 po północy, modem traci wówczas połaczenie na B7 i z automatu rano nie wraca na to pasmo tylko przelogowuje się na bliższy BTS bez LTE2600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21624175
    MateLeLe
    Poziom 5  
    Dla mnie to jest śmieszne. Te godziny działania tego pasma są kompletnie z czapy. Wczoraj o 22:50 już nie działał. Dzisiaj od 11:00 do 19:00 był. Restart routera i na chwilę złapał to pasmo, a potem zniknęło. Niestety ani B1, ani B3 nie sięga z tego nadajnika.
  • REKLAMA
  • #6 21624179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21624181
    MateLeLe
    Poziom 5  
    >>21624179
    Ja wymuszam B7 w routerze, więc przeskakuje na następny nadajnik, który oferuje to pasmo, czyli jakieś 10 km dalej i SINR jest na minusie.

EDIT:
    Jest 23:00 i właśnie udało mi się z nim połączyć :D Jeszcze przed chwilą nie działało xD
  • #8 21647297
    MateLeLe
    Poziom 5  
    A nie jest to czasem wina tego routera/modemu? W nocy to wiem, że wyłączają, ale potem, w ciągu dnia, też czasami połączy się za pierwszym razem, a czasami muszę dziesięć razy zrestartować ten router albo ciągle wymuszać to pasmo i nagle załapie. Przed chwilą było to samo: sam stracił połączenie z tym nadajnikiem — restart i kilka razy potwierdzałem wybór pasma 7 i za którymś razem dopiero złapał połączenie. Tak to albo brak, albo jakiś kompletnie inny, oddalony nadajnik.
  • REKLAMA
  • #9 21647546
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    Zmiana pasm , przeskok na inny sektor na dalszym czy sąsiednim BTS-ie to znany problem w tym modelu. Anteny maja szerokie katy promieniowania, potrafi łaczyć tez bokiem a nawet tyłem. Do tego te brandowane przez Play mają problemy softowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21648854
    MateLeLe
    Poziom 5  
    To akurat bez brandingu Play, ale lubi sobie przeskoczyć na inny sektor z tego samego nadajnika. Z jakiegoś powodu uznaje, że sektor z ujemnym SINR to lepszy pomysł. Jak przejdę na światłowód, to ten router ląduje w koszu.

Podsumowanie tematu

✨ Router ZTE MF258K PLAY traci połączenie z nadajnikiem LTE pasma B7 (2600 MHz) w lokalizacji Pątnów (łódzkie), mimo dobrych parametrów sygnału i wysokich prędkości pobierania (100–130 Mbps). Nadajnik znajduje się około 9 km od routera, oferując pasma 800, 1800, 2100 i 2600 MHz, jednak pasmo B7 jest wyłączane przez operatora PLAY w godzinach nocnych, co powoduje utratę połączenia. Router po utracie sygnału często nie wraca automatycznie do pasma B7, przełączając się na inne BTS-y bez LTE2600, co skutkuje gorszymi parametrami lub brakiem zasięgu. Wymuszanie pasma B7 w routerze czasami pomaga, ale wymaga wielokrotnego restartu urządzenia. Problemy mogą wynikać zarówno z polityki operatora dotyczącej oszczędzania energii i wyłączania pasm nocą, jak i z ograniczeń sprzętowych routera/modemu oraz warunków propagacji sygnału, w tym odbić i zmiennych środowiskowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA