logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc i podłączyć 2 palniki w najprostszym stroboskopie?

alarec 07 Lis 2005 20:41 1857 8
REKLAMA
  • #1 1963326
    alarec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    1.Co przerobić w tym stroboskopie aby wyciągał więcej mocy??
    2. co w nim przerobić aby podłączyć 2 palniki (prosiłbym równierz o wersje aby dało się wyzwalać palniki na przemian)
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć moc i podłączyć 2 palniki w najprostszym stroboskopie? mini strob schemat ideowy.JPG (46.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1963608
    KeinXor
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam.
    Z twojego schematu raczej bym stroba nie składał...
    Proponuje wykorzystać schemat sprawdzonego J-23 aby zwiększyć moc wystarczy zmienić rezystor ograniczający na 50Watowy i zmienić (a zarazem zwiększyć pojemność) kondensatorki w układzie podwajacza napięcia, po tej modyfikacji dwa palniki błyskają jak cza ;)
    Co do naprzemiennych błysków to nie chce mi się już dziś myśleć, jak znajde czas a nikt mnie nie wyprzedzi ;) to może cuś wymyśle.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1968385
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    KeinXor napisał:
    Witam.
    Z twojego schematu raczej bym stroba nie składał...
    Proponuje wykorzystać schemat sprawdzonego J-23 aby zwiększyć moc wystarczy zmienić rezystor ograniczający na 50Watowy i zmienić (a zarazem zwiększyć pojemność) kondensatorki w układzie podwajacza napięcia, po tej modyfikacji dwa palniki błyskają jak cza ;)
    Co do naprzemiennych błysków to nie chce mi się już dziś myśleć, jak znajde czas a nikt mnie nie wyprzedzi ;) to może coś wymyśle.
    pozdro

Witam
    Czemu koledze proponójesz jabla jak to szajs i wielkie gł....no!!!
    lepiej zrób j111 schemat jest na elce i co naj fajniejsze nie ma podwajacza i sie nie grzeje!!!
    Ps.
    KeinXor napisał:
    Co do naprzemiennych błysków to nie chce mi się już dziś myśleć, jak znajde czas a nikt mnie nie wyprzedzi ;) to może coś wymyśle.
    pozdro

Hehehe a ja już kilka lat temu wymusliłem :) wystarczy układik ne555 i cd4017i kilka elementów zewnętrznych.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 1969468
    caras
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    co do j23 jak dla osoby poczatkujacej to go bardzo polecam!!

w moim sa takie przerobki:
    rezystor na wejsci 40W / ok 500om (nie polecam mniej niz 500om, zyskuje sie na mocy blysku ale bardzo szybnko okapca sie zarnik, lepeij dolozyc polemniosci na kondesatorach)
    4* 2k 10W rownelegle i na to radiator od pentium I

kondensatory na strone
    10uF elektrolit/400V + ok 20uf w roznych MKS/250V (wiem ze sa na zamale napiece ale chodzi, tu polecam jakies MKS na mini 350V)

to wszystko jest w rorze konalizacyjnej sr 15cm sprzodu klosz ze "swinskim ogonkiem" a z tylko scianka na ktorj ponecjometr przelacznik(Hz/generator zewnetrzy) i gniazdo zasilania oraz wentylator od PC 8cm srednicy (w srodku jest trafo do niego 12V).
    Blyskal cala noc i nawed zarnik sie nie okopcil!!
  • REKLAMA
  • #5 1971493
    DjHammer
    Poziom 13  
    hehe witam :) Ja przerobilem taki uklad stroboskopowy z Jabela J-23 na 2 palniki ....... zmienilem nastepjace rzeczy
    Rezystor na 20W 470 ohm komdensatorki na22uF 400V musi byc Conajmniej350 V gdyz palnik laduje sie przy 600V a kondensatory sa polaczone szeregowo czyli 2x350=700V ;] palniki polaczone sa rownolegle zainstalowalem radiator na rezystor atakzewentylatori dziwe se dlaczeg inni pisza ze 40-50W to absurd moj strob przezyljuzkolo 15 imprez i jak do tad sie niz wnim nie zepsulo a codzacy wentylator zadaje egzamin i wiekszy rezystor jest nie potrzebny to tylko wydatek pieniedzy........ jesli jutro znajde czas to zamieszcze swoj strob na Forum pozdrawiam
  • #6 1971765
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam
    Ludziska zostawcie tego jabla Bo to G...NO a nie stroboskop!!!!!! Co wy tak sie jego przyczepiliście są łatwe i nie grzejące się i nie trzeba ładować żarówek, dławików, wentylatorów i rezystorów po 20 i do 50W!!!

Zadajcie sobie pytanie czy stroboskop ORYGINALNY ma jakieś elementy co wymieniłem?!! Bo ja jeszcze nie widziałem! zostawcie tego złoma!!!

Pozdrawiam
  • #7 1972895
    DjHammer
    Poziom 13  
    Witam
    hyhy skoro tak twierdzisz to kup sobie taki układ i zobaczymy ile ci pochodzi impreze moze 2 a moze nie dotrzyma konca 1 imprezki :))) zyczę powodzenia:)) ....... ps: sam sie o tym przekonałem i nie tylko ja wiec cosik wiem na ten temat dlatego trzeba to znodyfikowac :):)

Pozdrawiam
  • #8 1973318
    Popak
    Moderator na urlopie...
    DjHammer napisał:
    Witam
    hyhy skoro tak twierdzisz to kup sobie taki układ i zobaczymy ile ci pochodzi impreze moze 2 a moze nie dotrzyma konca 1 imprezki :))) zyczę powodzenia:)) ....... ps: sam sie o tym przekonałem i nie tylko ja wiec cosik wiem na ten temat dlatego trzeba to znodyfikowac :):)

Pozdrawiam

hehehe Chyba kolega mnie nie zrozumiał jeśli chodzi o gotowy stroboskop. Nie chodziło mi o tego jabla bo wiem jaki jest, czy inne z allegro za 45zł :)

I dodam że miałem kiedyś kupiony stroboskop 500W dałem 200zł za niego i powiem ci że sie nie grzał i palnik wytrzymywał spokojne 10-15 imprez. Więc nie mówi mi że bym sobie kupił bo miałe. A ten jabel to G...NO!!!
    Aha jak byś sie znał to byś sam powiedział że to G..NO a nie stroboskop.

Pozdrawiam
  • #9 1975321
    DjHammer
    Poziom 13  
    Hyhy tu sie z toba zgodze to G.. O nie stroboskop ale na imprezki domowe w sam raz :] tymbardziej na 2 palnikach :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji prostego stroboskopu w celu zwiększenia mocy i podłączenia dwóch palników, w tym ich naprzemiennego wyzwalania. Zalecane jest wykorzystanie sprawdzonego schematu J-23 z modyfikacją rezystora ograniczającego do 20-50W oraz zwiększeniem pojemności kondensatorów w układzie podwajacza napięcia, co pozwala na efektywne błyskanie dwóch palników. Kondensatory powinny mieć napięcie co najmniej 350V, gdyż palnik ładuje się do około 600V, a kondensatory są połączone szeregowo. Warto stosować rezystory o mocy 20-40W i wartości około 470-500Ω, z radiatorami i wentylacją, aby zapobiec przegrzewaniu. Alternatywnie polecany jest układ J111, który nie posiada podwajacza napięcia i nie nagrzewa się tak mocno. W celu naprzemiennego wyzwalania palników sugerowany jest układ z NE555 i CD4017 oraz kilka elementów zewnętrznych. W dyskusji pojawiły się opinie krytyczne wobec popularnego stroboskopu Jabel J-23, uznawanego przez niektórych za niewydajny i awaryjny, jednak inni użytkownicy potwierdzają jego skuteczność po odpowiednich modyfikacjach. Wskazano również na konieczność stosowania radiatorów i wentylatorów dla stabilnej pracy urządzenia podczas dłuższej eksploatacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA