logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konflikt między portem SATA1 a dyskiem SSD M.2 na płycie MSI B360 Gaming Plus

qubsonx1 02 Kwi 2022 21:36 1089 4
REKLAMA
  • #1 19960948
    qubsonx1
    Poziom 2  
    Dzień dobry

Od jakiegoś czasu planuje zakup kolejnego dysku SSD ponieważ dysk , który posiadam obecnie jest dyskiem zarówno systemowym jak i dyskiem na inne dane (aplikacje , gry , itp. ). Zaczynam odczuwać pomału brak miejsca na dysku i właśnie z tego powodu chciałbym zakupić nowy dysk na kolejne GB danych. Postanowiłem , że zakupie dysk SSD M.2 ponieważ oferuje znacznie lepsze parametry niż klasyczny dysk SSD. Moja płyta główna to MSI B360 Gaming Plus. Płyta oczywiście posiada taki port co umożliwia instalację takiego dysku. Dysk , który obecnie użytkuje jest podłączony do portu SATA1. Tutaj właśnie pojawia się cały problem. Wyczytałem w instrukcjach mojej płyty głównej , że w momencie instalacji dysku SSD M.2 port SATA1 jest wyłączony z użytkowania. No i tutaj z racji tego , że jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy związane z komputerami chciałbym zapytać co powinienem zrobić. Wydaję mi się , że nie mogę sobie po prostu od tak przepiąć całego dysku z danymi do innego portu SATA aby "odblokować" ten pierwszy port. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby wyczyszczenie dysku na którym mam obecnie zainstalowanego Windowsa , następnie przepięcie go do innego portu , później sama instalacja nowego dysku M.2 , a na samym końcu dokończenie instalacji systemu na nowo. Proszę o jakieś porady , jeśli coś jest nie jasne to postaram się wyjaśnić. Starałem się również w miarę czytelnie opisać ten problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19960957
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Zrób pendrive z instalką w MBR lub GPT w zależności co masz na starym... W ogóle wyjmij dysk z SATA1 na czas instalacji nowego, włóż nowy tam gdzie planujesz... W komputerze ustaw bootowanie z tego pendrive w pierwszej kolejności i instaluj na nowym dysku instalkę z w/w pendrive...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19961035
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    The SATA1 connector will be unavailable when an M.2 SATA SSD module has been installed in the M.2_1 slot.

Wiele osób nie rozróżnia pojęć: M.2 vs NVMe vs SATA

qubsonx1 napisał:
    Wyczytałem w instrukcjach mojej płyty głównej , że w momencie instalacji dysku SSD M.2 port SATA1 jest wyłączony z użytkowania.
    Przeczytaj jeszcze raz, w razie problemów dalszej części jest też rysunek.

Porównanie możliwości kombinacji gniazd M.2 i SATA na płycie głównej.

qubsonx1 napisał:
    Wydaję mi się , że nie mogę sobie po prostu od tak przepiąć całego dysku z danymi do innego portu SATA aby "odblokować" ten pierwszy port.
    Możesz ale j.w. może nie trzeba.

Reasumując: przy obsadzeniu slotu M.2 dyskiem PCIe NVMe (pewnie o taki Ci chodzi) - złącze SATA1 można zostawić podłączone, przy slocie M.2 z dyskiem SATA - złącze SATA1 trzeba zwolnić.

BTW: nie musisz instalować od nowa, można 'klonować'...
  • REKLAMA
  • #4 19961050
    qubsonx1
    Poziom 2  
    Rzeczywiście, trochę mi się już te nazwy pomieszały. Teraz już wiem wszystko. Dziękuję za szybką i fachową odpowiedź
    Pozdrawiam
  • #5 19962150
    qubsonx1
    Poziom 2  
    Otrzymałem wszystkie potrzebne informacje na temat problemu
REKLAMA