logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 nie widzi zewnętrznego dysku SSD podłączonego przez adapter

Wookki 02 Kwi 2022 23:19 6810 15
REKLAMA
  • #1 19961090
    Wookki
    Poziom 2  
    Witam posiadam dysk SSD PNY CS900 SATA III, który chciałem podłączyć przez adapter USB - SATA. Dysk nie jest widoczny w urządzeniach i dyskach, jak i w zarządzaniu dyskami. Sterowniki wszystkie są zaktualizowane przez driver booster. W biosie ustawione na AMCI. Podłączyłem dysk do komputera dziewczyny myśląc, że to kwestia adaptera jednak tam wszystko działa poprawnie. Drugi komputer stoi na win10. Skończyły mi się pomysły... Czy jest ktoś w stanie pomóc? :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19961100
    arielkap
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    A w bios go wykrywa?
  • #3 19961140
    Wookki
    Poziom 2  
    W biosie widnieje tylko jeden dysk ssd podłączony do płyty głównej. Drugi dysk podłączony przez USB działa, lecz nie widzę go w biosie. Trzeci wcześniej wspomniany, nie jest widoczny nigdzie.
  • REKLAMA
  • #4 19961880
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Wookki napisał:
    Trzeci wcześniej wspomniany, nie jest widoczny nigdzie.

Cześć.

Sprawdź sam adapter - zamień dyski miejscami.
    Zamień USB na to z tyłu płyty głównej.
    Wypadałoby zamieścić pełną konfigurację komputera.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
  • #5 19962934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21090907
    kurio1
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    @swiercm radzi:

Cytat:

Zapytam...To dlaczego działa pod Win10 (drugi system na tym dysku)a na Win 11 nie?

Menedżer urządzeń ma go i w Win11 jak i Win10.

Zrzut ekranu z Menedżera urządzeń pokazujący Mass Storage Device USB i dysk SanDisk SSD PLUS 480GB.

P.S
    Jak się w pociągu zamienimy miejscami to i tak będziemy jechać...
  • #7 21091054
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    kurio1 napisał:
    @swiercm radzi:

Cytat:

Zapytam...To dlaczego działa pod Win10 (drugi system na tym dysku)a na Win 11 nie?

Menedżer urządzeń ma go i w Win11 jak i Win10.
    to jest inny komputer.
    kurio1 napisał:
    P.S
    Jak się w pociągu zamienimy miejscami to i tak będziemy jechać...
    ale już nie tak samo. Prawda?

To tylko sugestie. Czasem najbanalniejsze rozwiązania stają się megaskuteczne.
  • #8 21096192
    kurio1
    Poziom 11  
    Jak mam zrozumieć to:

Cytat:
    to jest inny komputer.

U siebie problem rozwiązałem a przyczyna była prosta!
    Trzeba było po prostu kliknąć na ikonkę: "Bezpieczne usuwanie sprzętu i nośników", wyjąć i od nowa łożyć. Czyli korzystać z tej ikonki jak się używa pendrive lub dysku zewnętrznego USB.

Zrzut ekranu paska zadań Windows z ikoną Bezpieczne usuwanie sprzętu
  • REKLAMA
  • #9 21096200
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    kurio1 napisał:
    Jak mam zrozumieć to:

Cytat:

Wookki napisał:
    Podłączyłem dysk do komputera dziewczyny myśląc, że to kwestia adaptera jednak tam wszystko działa poprawnie. Drugi komputer stoi na win10

No jak inaczej jak tylko to co jest napisane.
    Inny komputer, inne podzespoły,i inny system. Zatem zupełnie co innego.
    Więc w tą stronę trzeba się tutaj pochylić. O ile Autor w ogóle jeszcze jest zainteresowany tematem.
  • #10 21096301
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Cytat:
    Drugi komputer stoi na win10

Kol. sprawdzał na Win11.

p.s
    Potwierdza się kolejny raz opinia o .... "11-ce"
  • #11 21096431
    kurio1
    Poziom 11  
    Szanowni koledzy! Biorąc pod uwagę, że na ogół w naszym kraju zwykli, czyli ogół posiadających i użytkujących w różny sposób komputery "siedzi"na PC-tach a temat odnosi się do Win11, który jest instalowany na PC a nie Macu, Amidze czy innym badziewiu zapytanie o znaczenie słów "inny komputer" jest jak najbardziej trafne.

Tu chodzi o PC i Windows!

@okki pisze wyrażnie, że:

Cytat:
    Drugi komputer stoi na win10

ale uznający się za starego wyjadacza @swiercm robi temat "pod siebie" i swoje umiejętności w tej sprawie. To co napisał w tym temacie 3 kwietnia:

Cytat:
    Cześć.

Zamień USB na to z tyłu płyty głównej.
    Wypadałoby zamieścić pełną konfigurację komputera.

może jeszcze data urodzenia, nr. butów, rozmiar biurka i moc zasilacza oraz prawo czy leworęczny?

Kolego @lisek jak zrozumieć to:

Cytat:
    Potwierdza się kolejny raz opinia o .... "11-ce"

Siedzisz na Win 11, że Ci tyle krwi napsuł? Wyraż swoją opinię o tej 11.

Owszem częściowo sę zgadzam z Tobą do do 11 ale wszystko zależy od wersji jaką się używa.

Osobiście mam na dysku i Win10 i Win 11, które używam na przemian, nieraz kilka razy dziennie zależnie od humoru :)

Na koniec dodam, że Win 10 będę używał do końca jego żywota a Win 11 jw. opisałem też od czasu do czasu, bo też jest OK.

P.S
    Każdy ma prawo mieć swoje zdanie tak jak krytym filmowy, ale to jest tylko jego zdanie a nie ogółu.
  • REKLAMA
  • #12 21096492
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Cytat:
    Sterowniki wszystkie są zaktualizowane przez driver booster.
    W biosie ustawione na AMCI.

1. Zaktualizuj przez Win.
    Zapewne AHCI?
    Spróbuj z innym adapterem .

Kol. nie wiem jakiej pojemności masz dysk CS900 od PNY Technologies (USA)
    Ale seria CS900 jest reprezentowana przez trzy modele:
    * read/write
    •120 GB: SSD7CS900-120-PB / 3536403351717 - 515 MB / s , 490 MB/s

*240 GB: SSD7CS900-240-PB / 3536403351724 - 535 MB /s, 500 MB/s
    •480 GB: SSD7CS900-480-PB / 3536403351731 - 550 MB / s, 500 MB/ s

Controler Phison PS3111-S11-13
    - to jednordzeniowy dwukanałowy kontroler zbudowany na architekturze ARM bez wbudowanego bufora SLC, maksymalna prędkość zapisu 500 MB/s 90.000 IOPS, odczyt 550 MB / s 100.000 IOPS, z obsługą TLC, MLC, 3D NAND

To wnętrze 240GB/ 3-lata Gwarancji.
    Windows 11 nie widzi zewnętrznego dysku SSD podłączonego przez adapter

p.s
    Do Win11 podchodziłem od pocz. jego pojawienia się kilka X , i zawsze były problemy.
    Wróciłem do "10" i Linux Kubuntu... i tak zostanę.
    Pod grę jaka sa (*szachy) to i tak za dużo, plus wszystko co zwiazane z serwisem elektroniki.
  • #13 21097116
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    kurio1 napisał:
    może jeszcze data urodzenia, nr. butów, rozmiar biurka i moc zasilacza oraz prawo czy leworęczny?

Nie jest wymagane.
    Za to wg regulaminu i zasad wewnętrznych grupy Autorzy tematów są zobowiązani do umieszczenia podstawowych informacji. I tego się trzymajmy żeby nie było miliona niedomówień i zbędnej pisaniny.
    To wszystko w tej kwestii. 😎
  • #14 21097403
    kurio1
    Poziom 11  
    @swiercm, jeżeli Cię obraziłem swoją odpowiedzią, to przepraszam :) ale...

napisałem tak, bo po co komu tutaj pełna konfiguracja kompa? Jeżeli @Wookki zaczyna temat podając w tytule, że sprawa dotyczy Win11, to nie "siedzi" na jakimś starym gracie!

Owszem @Wookki zaczyna temat ale w treści nie wspomina na jakim Windows ma system, a Win11 (o ile ma 11) ma wiele "twarzy".

Nie wspomina też jaką rolę ma spełniać ten dysk SSD PNY CS900 SATA III! Czy to dysk podstawowy, czy też dysk dodatkowy, czyli 2 gi. Wstawił by bynajmniej fotkę płyty głównej albo jej nazwę.

Jeżeli ten dysk ma być dysk jak drugi (dawniej slave) to niech sobie odepnie napęd DVD i tymi kabelkami podepnie ten dysk :)

Nie kumam po co mu drugi dysk (o ile SSD PNY CS900 SATA III ma być jako 2) i to jeszcze przez adapter oraz jaki ma dysk podstawowy, gdyż nic o tym nie pisze. Chce mieć drugi dysk to po co mu jeszcze napęd DVD/CD? Czy jeden dysk SSD mu nie wystarczy? Chyba, że ma byle jaką płytę główną i chce mieć wypasionego kompa.
  • #15 21097407
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    kurio1 napisał:
    @swiercm, jeżeli Cię obraziłem swoją odpowiedzią, to przepraszam ale

Absolutnie nie.
    kurio1 napisał:
    Wstawił by bynajmniej fotkę płyty głównej albo jej nazwę.
    o to chodzi.

Są paskudy Mobo które mają specyficzne sterowniki lub dziwne ustawienia by to działało prawidłowo.
    Mimo że niby Win10 jest podobny do Win11 to są niuanse.
  • #16 21097717
    kurio1
    Poziom 11  
    :) My tu piszemy i piszemy a @Wookki jak zaczął temat 2 lata temu to nawet od tej pory się nie odezwał.

Powiem krótko, wyrażając swoje swoje prywatne zdanie na temat autora oraz jego tematu...:

Jakiś nowicjusz-laik szukał deski ratunku na tym Forum ale nawet nie wiedział jak sprecyzować swoje pytanie, które by mu pomogło w tej sprawie. Po za tym, że zapytał nie pojawił się tutaj więcej, czyli już go ten temat nie interesował a my piszemy nie wiadomo po co.

Ja stąd znikam. Jak @Wookki, dwudniowy forumowicz z Bożej łaski ma to w d**** to ja tym bardziej ol***m ten jego temat.

Jest wiele ciekawszych tematów zaczętych przez poważnych ludzi aby tam dołączyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem SSD PNY CS900 SATA III, który nie jest widoczny w systemie Windows 11, mimo że działa poprawnie na Windows 10. W BIOS-ie dysk nie jest wykrywany, a wszystkie sterowniki są zaktualizowane. Użytkownicy sugerują sprawdzenie adaptera USB-SATA, zamianę portów USB oraz ponowne podłączenie dysku. Wskazują również na możliwość problemów z kompatybilnością systemu Windows 11 oraz na znaczenie poprawnej instalacji sterowników. Niektórzy użytkownicy zauważają, że proste rozwiązania, takie jak bezpieczne usunięcie sprzętu, mogą pomóc. Dyskusja porusza również różnice między systemami Windows 10 i 11 oraz ich wpływ na działanie sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA