logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne otwieranie Menu Start po włączeniu Windows 10 na dwóch kontach użytkowników

Gerri 03 Kwi 2022 18:12 1215 8
REKLAMA
  • #1 19962167
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3612
    Cześć Kolegom - witam gościnnie z innego forum.
    Problemik chyba nie jest duży, ale dla mnie dosyć istotny.
    Otóż wraz z uruchamianiem komputera uruchamia się automatycznie okno menu Start (chodzi o Windows 10) Wiem - nie ma problemu żeby kliknąć w ekran i zniknie. Chodzi jednak o komputer z którego korzysta moja Mama i z racji wieku (92 lata) każda dodatkowa czynność powoduje, że czasami zaczyna się "lekko gubić". Tak więc chciałbym to doprowadzić do stanu poprzedniego a było dobrze po instalacji Windowsa i coś "zchrzaniłem" a teraz nie wiem w którym miejscu. Na komputerze są dwa konta (dwóch użytkowników) i tak samo dzieje się na obu kontach. Przejrzałem archiwum tego działu, ale raczej nic podobnego nie znalazłem.
    Pozdrawiam - Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19972208
    Theofilos
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Jak przyciśniesz klawisz Win+I, a następnie przejdziesz do "Personalizacja" i po lewej stronie klikniesz na "Start", to po prawej stronie masz wyłączone "Użyj menu Start w trybie pełnoekranowym"?
  • REKLAMA
  • #3 19979749
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Theofilos napisał:
    Jak przyciśniesz klawisz Win+I, a następnie przejdziesz do "Personalizacja" i po lewej stronie klikniesz na "Start", to po prawej stronie masz wyłączone "Użyj menu Start w trybie pełnoekranowym"?

Niestety - to nie jest to. Zmiana tej opcji daje taki skutek, że menu start otwiera się na cały ekran - zamiast w okienku w lewym dolnym rogu. Ale dziękuję za chęć pomocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19980017
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1578
    Sprawdź czy nie usypiasz komputera - jak z LPM na <WinKey> -> Zasilanie -> Uśpij to po powrocie z uśpienia dostajesz otwarte menu.
    Jak usypiasz z PPM na <WinKey> albo z przycisku usypiania - po wybudzeniu nie powinno być menu.
  • REKLAMA
  • #5 19980144
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Komputer jest zawsze wyłączany w ten sam sposób poprzez opcję "wyłącz" (zamknij) w lewym dolnym rogu.
    Po całkowicie nowym załadowaniu Windowsa 10 z oficjalnej strony Microsoftu na sformatowany dysk SSD było wszystko OK. A potem się sfajdało. W ułatwianiu Mamie dostępu może poszedłem za daleko - coś tam kombinowałem (ale nie za dużo) i to sie popsuło. Syn wpadł dzisiaj na pomysła i zrobił "wyłączenie usług Microsoft" pozostawiając te, które wydawały się najbardziej konieczne. Niby odniosło to skutek, i Menu się samo nie otwiera - ale czy przy okazji nie zostało wyłączone coś, co powinno jednak załączone być?
  • #6 19980592
    Theofilos
    Poziom 14  
    Czy to chodzi o okno, które pojawia się przed logowaniem:
    Automatyczne otwieranie Menu Start po włączeniu Windows 10 na dwóch kontach użytkowników ,
    czy o okno z kafelkami po zalogowaniu:
    Automatyczne otwieranie Menu Start po włączeniu Windows 10 na dwóch kontach użytkowników ,
    czy może o menu połączone z kafelkami:
    Automatyczne otwieranie Menu Start po włączeniu Windows 10 na dwóch kontach użytkowników
    ?
  • #7 19985826
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Chodzi o to ostatnie zdjęcie. Co prawda mam przełączone na opcję "bezkafelkową", ale tak - o to chodzi. Menu załączamy sobie po otwarciu komputera naciskając na przycisk w lewym, dolnym rogu ekranu. I właśnie w takim stanie jak na obrazku załącza się komputer "sam z siebie"
    Dokładniej:
    -mama naciska przycisk załączania na komputerze (desktop)
    - ponieważ nie jest administratorem i ostatnio sama korzystała z komputera i w takim stanie wyłączała komputer, to po ponownym załączeniu komputera (mama ma opcję bez podawania hasła) od razu ukazuje się ekran jak na trzecim obrazku, bez logowania i podawania hasła. Czyli z otwartym menu. A ja tego sobie nie życzę. Właśnie tak. Chcę, żeby menu pojawiało się dopiero po naciśnięciu ikony w lewym dolnym rogu ekranu.
  • Pomocny post
    #8 19986274
    Theofilos
    Poziom 14  
    Rozumiem, że system zamykasz przez wybranie Start > Zasilanie > Zamknij.

Czy w Start > Ustawienia > Personalizacja
    w karcie Start masz wyłączoną opcję "Użyj menu Start w trybie pełnoekranowym"?

Czy w Start > Ustawienia > System
    w karcie Tablet masz ustawione Po zalogowaniu na "Nigdy nie używaj trybu tabletu"
    Jeżeli nie, to zmień i restart systemu.

Czy w Start > Ustawienia > System
    w karcie Tablet masz ustawione Gdy używam tego urządzenia jako tabletu na "Nie przełączaj na tryb tabletu"
    Jeżeli nie, to zmień i restart systemu.

Jeżeli nic z tego nie pomoże, to jeszcze jedno.
    Kliknij prawym (nie lewym) przyciskiem myszy na menu Start wybierz "Zamknij lub wyloguj się"
    Następnie "Wyloguj"
    Następnie kliknij myszką na ekranie i wybierz "Zamknij".
  • #9 19990229
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Na kilka dni jestem zmuszony zawiesić dochodzenie bo mam pilny wyjazd. Ale na pewno wrócę do tematu.
    Dziękuję za dotychczasowe porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatycznym otwieraniem menu Start w systemie Windows 10 po uruchomieniu komputera, co jest uciążliwe dla jego matki. Pomimo prób zmiany ustawień w "Personalizacji" oraz "Ustawieniach systemu", problem nadal występuje. Użytkownik wyjaśnia, że komputer jest wyłączany standardowo przez opcję "Zamknij". Inne sugestie obejmują sprawdzenie ustawień trybu tabletu oraz wylogowanie się z konta. Użytkownik planuje przerwać poszukiwania rozwiązania z powodu pilnego wyjazdu, ale zamierza wrócić do tematu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA