logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bashan 150 --> 180cc Cylinder - problem z odpaleniem, mocna kompresja

Pogvhamp 04 Kwi 2022 17:20 1800 10
REKLAMA
  • #1 19963805
    Pogvhamp
    Poziom 6  
    witam posiadam quad bashan 150 i zmieniłem w nim tylko cylinder i tłok na 180cc
    problem w tym że jest bardzo mocna kompresja ze aż rozrusznik się zawiesza jak dam gazu oraz jest problem z odpaleniem, co należy zrobić? czy jeśli dam 2 uszczelki metalowe między cylinder a głowice to się odpręży i będzie miał dobra kompresję wtedy?
    link do cylindra który kupiłem: https://allegro.pl/oferta/cylinder-tlok-quad-atv-180-200-kxd-automat-61mm-10537791627
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19964020
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Zmień akumulator, bo pewnie zdycha. Względnie popraw przewody przy rozruszniku :P . Bo z takiej przesiadki rozrusznik powinien to dźwignąć.
    Na próbę podłącz akumulator np od samochodu na kablach rozruchowych, jak zakręci jak głupi to ci akumulator zdycha.
  • #3 19964042
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    A że tak zapytam, nie podpiera się tłokiem przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #4 19964327
    Pogvhamp
    Poziom 6  
    Alfred_92 napisał:
    A że tak zapytam, nie podpiera się tłokiem przypadkiem?

no właśnie nie, sprawdzałem i wszytko jest dobrze tylko się zastanawiam czy głowica nie jest za mała Teraz na ten cylinder

Dodano po 2 [minuty]:

rafik54321 napisał:
    Zmień akumulator, bo pewnie zdycha. Względnie popraw przewody przy rozruszniku :P . Bo z takiej przesiadki rozrusznik powinien to dźwignąć.
    Na próbę podłącz akumulator np od samochodu na kablach rozruchowych, jak zakręci jak głupi to ci akumulator zdycha.

dodam że cały czas kiedy próbowałem kręcić był podłączony akumulator samochodowy, parę razy odpalił ale nie wkręcał się na obroty i strzelał z wydechu, zawory oraz rozrząd dobrze jest ustawiony iskra również nie jest zła.
  • #5 19964393
    rafik54321
    Poziom 30  
    A jakie ty tam masz średnice cylindra? Bo urwać tam ze 2mm to pół biedy, urwać z 10mm to już za grubo.

Jeszcze w grę wchodzi jedna rzecz. Być może koło zamachowe (w takich sprzętach jego rolę pełni koło magnesowe) masz nieco za lekkie, dlatego rozrusznik nie może doprężyć i tyle.

No i jeszcze mimo wszystko pozostaje kwestia przewodów do rozrusznika, bo jak masz je zasyfione, to wiadomo że rozrusznik nie da z siebie 100%.
  • #6 19964460
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Kompletnie nie znam tych silników, ale pytanie czy tam nie ma czasami odprężnika (jeżeli jest to może być niesprawny)?
  • Pomocny post
    #7 19964477
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Zerknij pod głowicę.
  • REKLAMA
  • #8 19964671
    Pogvhamp
    Poziom 6  
    Alfred_92 napisał:
    Kompletnie nie znam tych silników, ale pytanie czy tam nie ma czasami odprężnika (jeżeli jest to może być niesprawny)?

w tym silniku nie ma nic takiego

Dodano po 9 [minuty]:

rafik54321 napisał:
    A jakie ty tam masz średnice cylindra? Bo urwać tam ze 2mm to pół biedy, urwać z 10mm to już za grubo.

Jeszcze w grę wchodzi jedna rzecz. Być może koło zamachowe (w takich sprzętach jego rolę pełni koło magnesowe) masz nieco za lekkie, dlatego rozrusznik nie może doprężyć i tyle.

No i jeszcze mimo wszystko pozostaje kwestia przewodów do rozrusznika, bo jak masz je zasyfione, to wiadomo że rozrusznik nie da z siebie 100%.

Jeśli o to chodzi bo nie jestem pewny to srednica cylindra była 57,4mm teraz siedzi 61mm. czy to źle? a c oso tych kabli to masz rację muszę nowe poprowadzić bo stare rady nie dają i się grzeją jak kręcę.
  • Pomocny post
    #9 19964846
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Witam, warto wiec sprobowac odpalania 'bez gazu' calkowicie - zeby tlok nie mial 'czego' sprezac, to wtedy bedzie normalnie krecil silnikiem i jesli jest dobre ustawienie 'wolnych obrotow', to silnik powinien normalnie zapalac.
    Ja w ten sposob, 'bez gazu' w 'odleglej przeszlosci' [ lata 70-te ] musialem sie nauczyc odpalac zabytkowe motocykle - w ktorych juz przy pojemnosci 250 / 350 cc, musialem 'skakac pol godziny / na otwartym gazie' po dzwigni rozrusznika, bo wazylem 52-55 kg.
    W motocyklach byla najczesciej uszkodzona 'dekompresja', zerwana linka lub calkiem zdjeta i ktos mi wtedy pokazal - ze odpala sie kopniakiem 'bez gazu', a tylko trzeba lekko 'rozbujac' wal korbowy.
    Po pewnej wprawie - udawalo mi sie nawet odpalac 'reka - dlonia' duze silniki 1-cyl. 500 / 600 / 700cc, bo na zamknietej przepustnicy 'gazu' - w cylindrach praktycznie nic sie nie sprezalo, nie trzeba tez bylo 'skakac po kopniaku' - bo wystarczyly nawet 2/3 wahniecia przeciwwagami walu korbowego, nawet 'reka - dlonia' lub samymi palcami stopy - to nacisk max ze 12 - 15kg...
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 19966797
    rafik54321
    Poziom 30  
    Myślę że te 2,5mm to można urwać i lipy być raczej nie powinno.
    Tylko jak ci się ostro grzeją przewody to nie dziwota że rozrusznik świruje.
    Możesz zrobić jeszcze jeden gruby temat. Od akumulatora przewód minusowy (z kabla rozruchowego) walisz na obudowę rozrusznika, przewód plusowy tam gdzie przychodzi ci przewód od przekaźnika. Tu uwaga, bo rozrusznik od razu zacznie kręcić niezależnie od pozycji stacyjki! Więc warto by było wcześniej stacyjkę ustawić na kontroli. Pominiesz tak kwestię uszkodzonych przewodów. Jak zakręci normalnie, masz winnego.
    Pamiętaj aby miejsca przyłączenia przewodów były oczyszczone.
  • REKLAMA
  • #11 19983670
    Pogvhamp
    Poziom 6  
    zmiana rozrządu o jeden ząb

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada quad Bashan 150, w którym wymienił cylinder i tłok na 180cc, co spowodowało problemy z odpaleniem oraz zbyt wysoką kompresję, przez co rozrusznik się zawiesza. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie akumulatora, przewodów rozrusznika oraz ewentualne dodanie uszczelek między cylindrem a głowicą w celu obniżenia kompresji. Użytkownik potwierdził, że średnica cylindra wynosi 61 mm, a także zauważył, że przewody się grzeją. Wskazano również na możliwość zmiany rozrządu o jeden ząb jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA